Арменците се опълчват на Русия - защо?

26029
Арменците се опълчват на Русия - защо?
Снимка: Getty Images / Guliver

За пореден път десетки хиляди арменци протестираха в центъра на Ереван във вторник вечерта. От няколко дни в арменската столица се състоят демонстрации, които са сред най-многолюдните през последните години. Причината – внезапното покачване на цените на електроенергията, прието от правителството по молба на енергийната компания-монополист. След като в понеделник органите на реда използваха водно оръдие, за да разпръснат събралото се множество от протестиращи, снощи броят на демонстрантите беше още повече. 

Руски корпорации контролират изцяло някои от най-важните икономически сектори в Армения, в това число и енергийният. Много международни анализатори твърдят, че покачването на цените на електроенергията е само клечката, която разпали народното недоволство, а всъщност проблемът е много по-дълбок – истинската ябълка на раздора е тоталната зависимост на Армения от Руската федерация. 

Армения окончателно одобри заеми от Русия за своята АЕЦ

Парламентът на Армения одобри подписването на две споразумения с Русия, свързани с удължаване на срока на експлоатация на aрменската АЕ...

След разпада на Съюза на съветските социалистически републики преди четвърт век, Армения остава единственият съюзник на Руската федерация на юг от Кавказ. Това до голяма степен се дължи на Нагорнокарабахския военен конфликт, започнал през 1991 г. и приключил 3 години по-късно. В този конфликт воюват азербайджански и арменски въоръжени сили за контрол над областта Нагорни Карабах, която е населена с арменци, но е разположена на територията на Азербайджан. 

След споразумение между Армения и Русия, подписано и от двете страни през 1997 г., руска военна база е разположена на територията на Република Армения, като Русия поема ангажимента, че ако Азербайджан реши да си възвърне юрисдикцията над Нагорни Карабах чрез прилагане на военна сила, Руската федерацията ще се включи в конфликта, заемайки страната на Армения. Дори са формирани обединени военни групи между двете държави, които са разположени по границите на Армения с Турция и Иран. И двете страни членуват във военен алианс, в който участват още четири други бивши съветски републики. 

Въпреки факта, че търговските отношения на Армения с Европейския съюз няколко пъти надхвърлят тези със страните-членки на Евразийския митнически съюз (Руската федерация, Казахстан и Беларус), през последните години все по-малко вероятно става присъединяването на Армения към ЕС. След присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз, процесът на преговорите по споразумението за асоцииране с ЕС е преустановен. Отчуждаването на Армения от ЕС се дължи на факта, че Ереван е изцяло подчинен на Москва по отношение на сигурността си. 

Но все пак двустранният диалог между Брюксел и Ереван остава активен. На 20 януари 2015 г. Съветът за сътрудничество между Европейския съюз и Армения проведе поредното си заседание. ЕС и Армения потвърдиха своя съвместен ангажимент за засилване и задълбочаване на сътрудничеството във всички възможни области, които са съвместими с международните задължения на Армения спрямо членството ѝ в Евразийския съюз. 

Арменската църква канонизира 1,5-те милиона жертви на геноцида

Арменската църква канонизира 1,5-те милиона арменски жертви на геноцида в Отоманска Турция отпреди век. Жертвите бяха обявени за светц...

В момента се обмисля мандат на ЕС за преговори по ново всеобхватно споразумение между ЕС и Армения, което включва: подкрепа на ЕС за политически и социални реформи; облекчаване на визовия режим; защита на човешките права и основните свободи; помощ от ЕС на стойност 140—170 млн. евро за периода 2014—2017 г., като акцентът пада върху развитието на частния сектор, публичната администрация и правосъдието. 

 Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари