Австралия - трагедията, която свива и най-коравите сърца

10178
Австралия - трагедията, която свива и най-коравите сърца
Снимка: Getty Images/Guliver

Адът е на Земята. И в никакъв случай не става дума за художествено отклонение. Австралия гори с жестоки мащаби, а статистиката за загиналите хора, животни и растителни видове свива и най-коравите сърца.

Можеше ли тази трагедия да бъде избегната? Дали единствено природата е замесена в прочистването на цели популации? И къде е човешкият отпечатък? След отърсването от първоначалния шок, остават много въпроси. Които е добре да си задаваме, докато сме искрено солидарни с мъката, споходила цял континент.

Размерът на ужаса

До момента 26 са потвърдените жертви. Без да броим десетките изчезнали хора. Властите съобщават, че близо 2000 къщи са в руини, а броят на животните, загинали в бедствието, достигна до 1 млрд. Тези данни бяха официално оповестени от Крис Дикман - еколог от университета в Сидни. Според експерта първоначалната бройка от близо 500 млн. индивиди се отнася единствено за територията на щата Нов Южен Уелс, където активните огнища в момента са 130. Става ясно, че към статистиката не се включват и по-редките животински видове, за които все още няма обобщена информация.

“Ако към приблизителната бройка от 800 млн. се прибавят също видовете като прилепи, жаби и безгръбначни, бройката със сигурност надминава 1 млрд.”, казва екологът, цитиран от изданието The Huffington Post.

Те си отиват

Експертът Стюарт Бланш от организацията WWF Австралия счита, че броят от 1 млрд. може да се окаже „скромно предположение“. Бланш е на мнение, че някои от иначе застрашените растителни и животински видове вече са изправени пред изчезване.

Изчисленията на природозащитници на терен показват, че само на остров Кенгуру (трети по големина на континента) изгорелите в пожарите коали са 25 000. The Guardian пише, че на острова е силно застрашена популацията на черното какаду, докато хабитатите на птиците горят със страшна бързина.

Облакът на смъртта

250 млн. тона въглероден диоксид. Това е замърсяването, което до момента е отделено в атмосферата, вследствие на огнения ад в Австралия. От 1 август 2019 г., когато започва да гори първо в Нов Южен Уелс, вредните емисии се равнавят на половината, които страната изхвърля, за година.

Пушек и пепел междувременно се разпростират дори върху ледниците в Нова Зеландия, което може да се окаже една от причините за преждевременно стопяване. По данни на местната метеорологична служба облакът е достигнал и територията на Чили (на 11 000 километра), като се очаква да мине и през Аржентина.

Кой е виновен?

Климатичните промени. Като че ли те изглеждат удобно извинение за стихията. Освен това размиват отговорността на институциите в Канбера.

Ако попитате експерти обаче, те веднага ще ви отговорят, че пожарите в Австралия не са нещо невиждано. Тъкмо напротив - това е континент, на който по принцип се практикува контролираното горене на растителност, а когато това се пропусне, ситуацията излиза извън контрол. Именно различни зелени организации и партии, които гравитират около т. нар. “екологичен сектор” в годините, настояват да се пропускат тези акции, чрез които иначе се освобождават терени, за да може “континентът да диша”.

Редица политици отнесоха основателни критики от австралийците, че нехаят за огнената стихия. Връхна точка в напрежението пък създаде именно министър-председателят Скот Морисън, който си позволи да отиде на почивка със семейството си в Хавай. Говорителите на премиера се опитаха да омаловажат пътуването му, но впоследствие Морисън се видя принуден да се извини.

Икономическият експерт Стийв Кийн, цитиран от редица западни издания като Deutsche Welle, коментира също така една сериозна обществена тайна - Австралия е доминирана от политическа класа, която омаловажава климатичните промени. "Те отказват да променят курса си с довода, че Австралия била отговорна само за 1,3% от излъчваните в света емисии въглероден диоксид. При сегашните катастрофални пожари обаче австралийците започват да разбират, че Австралия може да е първата жертва на климатичните промени”, счита още Кийн.

“Въпреки огромното количество знания и традиции, властите не управляват местната природа така, че да минимизират рисковете от големи пожари. Практики, които дълго време потискат и ограничават пожарите в дългосрочен план, водят до внезапната поява на гигантски пожари. Точно това се случва, когато храсталаците превземат степта или гората остарее и се натрупа голямо количество мъртва дървесина и гниещи листа. В периоди на засушаване, тя се превръща в буре с барут”. Това е един от изводите, които експертът по управление на околната среда Боян Рашев прави. В своя материал, озаглавен “Трезво за пожарите в Австралия”, той отбелязва, че професионалистите и службите, отговорни за превенцията, държат изключително много на „предписаните“ пожари, които са практика там от аборигенски времена. Но все по-честите протести и политическата сила на природозащитници с добри намерения им пречат да си вършат работата. И резултатите са видими днес", счита още Рашев. По думите му внушителният ръст на умишлените пожари и внасянето от хората на чужди видове за местните екосистеми са също сред основните причини за огнените стихии.

Обвиненията

ABC News съобщи, че властите в Нов Южен Уелс са повдигнали обвинения за умишлен палеж на 24 души за последните 2 месеца. Общият брой на хората, които са виновни за огненото бедствие, нарасна до 183. Сред тях са 53 души, пренебрегнали забраната за палене на огън на територията на щата, както и 47, хванати да изхвърлят фасове.

Солидарните души

А междувременно целият свят изразява съпричастност с ужаса в Австралия. Хора от различни националности и социално положение участват в множество акции по набиране на средства, като подкрепата на доброволците на терен не стихва.

Пожарникарите в Нов Южен Уелс до момента са получили над 26 млн. долара от дарения във Facebook, докато, използвайки лекото захлаждане, огнеборците бързат да потушат основни огнища на стихията.

В края на тази седмица се очаква температурите на континента да се повишат, създавайки опасност от нови огнища. Въпреки всичко обаче редица специалисти по околна среда са категорични, че страната ще се съвземе и от тази огнена криза, както в различни исторически периоди го е правила.

Снимки: Getty Images/Guliver

Още по темата четете в тези материали

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com