Bloomberg с призив: Време е да премахнем тавана на цените на руския петрол

6520
Bloomberg с призив: Време е да премахнем тавана на цените на руския петрол
Снимка: Transneft

Изглежда дойде моментът да премахнем тавана в цената на руския петрол. Истината е, че той не само не работи, но също така увеличава вероятността от екологична катастрофа, тъй като все повече и повече стари, ръждясали танкери участват в рискови операции като прехвърляне на руски петрол от един кораб на друг.

Още през декември миналата година членовете на Голямата седморка (Г7) и редица други държави въведоха таван в цената на руския петрол от 60 долара за барел. Купувачите все още са свободни да плащат повече, но след това им се отказва достъп до ключови услуги в страните от коалицията. Това означава по-добра застраховка срещу рискове като сблъсъци и разливи, както и ползване на голям европейски танкерен флот, който включва кораби, собственост на Гърция и Кипър. През февруари подобни ограничения бяха въведени и за петролните продукти. Още: Путин печели с тавана за руския петрол, но успехът е на път да се обърне срещу него

Целта беше да се запази потокът на руски петрол на пазара, като същевременно се навреди на приходите на Кремъл, принуждавайки го да приеме по-ниски цени. Ефективността на ограничението ще зависи от нуждата на Русия от западни танкери и услуги за осигуряване на международни доставки, както и от готовността й да продава суровини под определената цена.

Работи или не съвсем?

За известно време инициативата изглеждаше работеща. Основният износен сорт петрол Urals се търгува под прага от почти 8 месеца.

Това обаче имаше повече общо с основната пазарна динамика, отколкото с механизма за ограничаване. Тъй като световните цени на петрола се повишиха през последните месеци, руските суровини също поскъпнаха. В момента барел петрол Urals се търгува по-близо до границата от 100 долара, отколкото тавана от 60 долара, като по-голямата част от стоката се транспортира на танкери, чиито собственици са готови да пренебрегнат ограниченията.

Ако вместо абсолютни цени погледнем отстъпката към сорта Брент, ще видим съвсем друга картина.

Веднага след влизането в сила на тавана на цените отстъпката се увеличи, но никога не надвиши нивата, постигнати през първите месеци след избухването на въоръжения конфликт в Украйна, но скоро отново започна да намалява. Още: Цената на руския петрол премина тавана, определен от Г-7, каква е реакцията?

Най-голямата отстъпка се наблюдава в периоди на недостиг на кораби, готови да транспортират руски петрол. След избухването на украинския конфликт много нови корабособственици натрупаха флотилия от остарели танкери специално за транспортиране на този товар, някои от които преди това биха били продадени за скрап. Тези ръждясали стари танкери предизвикаха опасения в ООН относно повишения риск от петролен разлив. Служители на организацията също са разтревожени от начина, по който някои корабособственици изключват транспондерите, които предават данни за местоположението на корабите за претоварване на товари.

Тъй като този сенчест флот транспортира все повече и повече руски петрол, отстъпката за него спрямо международните стандарти (а това е основният критерий за успех на наложените ограничения) намалява. И докато самата цел на тавана на цената е похвална, тя излезе доста беззъба. Още: Приходите от руския петрол са намалели с близо 50%

Корабособствениците трябва само да получат потвърждение от собственика на товара, че пратката е закупена под лимитната цена. Но те нямат особено желание да проверяват информацията, освен това няма как да се установи истинността на писмените показания. Точно както няма реален шанс продавачът (руска петролна компания) или купувачът (най-вероятно нова търговска компания, създадена далеч от юрисдикцията на Министерството на финансите на САЩ) да бъдат разкрити за лъжливи показания.

Таванът не се спазва

В резултат на това таванът не се спазва. Около 40% от корабите, превозващи петрол от руските пристанища на Балтийско и Черно море, принадлежат на компании от страни, подписали ограничението. Много от тях все още имат сключени застраховки в Лондон, пише Bloomberg.

Преразглеждането на тавана до ниво, по-близко до пазарните цени, може да доведе до търгуване на някои товари под новата граница, но това няма да ограничи приходите на Кремъл. По-стриктното прилагане и забраната за по-стари кораби биха помогнали за намаляване на риска от петролен разлив, но няма очевидно желание да се предприемат каквито и да било стъпки за предотвратяване на руските доставки на суровини. Още: САЩ удариха индийски превозвач на руски петрол

Това не е изненадващо, като се има предвид, че петролът вече се търгува около 95 долара за барел – увеличение от приблизително 27% от края на юни.

Вдигането на тавана няма да повлияе на количеството руски петрол на пазара - той ще тече точно по същия начин, както от началото на конфликта в Украйна. Малко вероятно е това по някакъв начин да промени цената, защото вече има достатъчно кораби за транспортиране на всички тези обеми.

Ако на западните спедитори бъде позволено да транспортират и застраховат руски товари, значителна част от този обем вероятно ще се окаже на танкери, които са правилно застраховани, добре поддържани и щателно инспектирани. Като цяло властите са предпазливи към остарелите кораби в техните пристанища: понякога им се налага да чакат седмици за разрешение за разтоварване на руски товари в Индия и Китай.

Най-старите танкери, участващи в търговията с Русия, вероятно ще се окажат на плажовете на Бангладеш, Индия и Пакистан, където ще бъдат нарязани за скрап. Това ще предотврати екологична катастрофа, която е почти неизбежна, ако продължат да превозват петрол по целия свят. Още: Русия продава големи количества петрол през тези държави - перачници

Освен това, ако Русия вече е платила милиарди долари за тези стари кораби, това ще бъде загуба за нея.

Автор: Джулиан Лий, петролен стратег на Bloomberg и бивш старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари