Колко, кога, кой: Ситуацията с танковете "Леопард" за Украйна при новини за силен руски натиск на важна за Бахмут позиция (ВИДЕО)

6514
Колко, кога, кой: Ситуацията с танковете "Леопард" за Украйна при новини за силен руски натиск на важна за Бахмут позиция (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Общо 12 държави са готови да осигурят около 100 танка Leopard (германско производство) на Украйна, ако Германия като производител даде разрешение. Това твърди висш представител на украинските власти.

Ангажиментите са поети в рамките на срещата в американската военна база "Рамщайн", която се намира в Германия. Тя се състоя на 20 януари:

Германия: В Рамщайн не е взето решение за доставка на танкове на Украйна

Украински източник е говорил по въпроса пред ABC и посочва, че освен Полша* и Финландия, които публично обявиха, че са готови да доставят на Украйна танкове Leopard 2, още Испания, Нидерландия и Дания са сред тези, изразили готовност да дадат танкове на украинската армия. Същият източник казва пред американската телевизия, че украинците имат спешна нужда от доставка на танковете, защото запасите им от съветски боеприпаси се изчерпват и Украйна не може да произвежда такива. Съответно, много от украинските танкове ще станат безполезни.

Германската оръжейна компания Rheinmetall, която е производител на танковете от серията "Леопард", вече обяви, че може да достави в срок до месец април-май общо 29 танка Leopard 2A4, 22 такива може да бъдат доставени в края на 2023 година или началото на 2024 година, както и 88 танка Leopard 1, но германците не посочиха срок за тяхната доставка, предаде Reuters.

"Шпигел": Германия реши, праща танкове "Леопард" на Украйна

Междувременно, два отделни профила в Twitter, които следят изкъсо военните действия в Украйна, публикуваха информация, че село Клещеевка, на 7 километра югозападно от Бахмут, е превзето от руснаците. Става въпрос за WarMonitor и за политическия редактор на германския таблоид "Билд" Юрген Рьопке. Рьопке, който често е обвиняван в търсене на сензации и заради профила си на работещ в таблоид, изрично уточнява, че са превзети и хълмовете на запад от селото, където украинците се бяха разположили и досега спираха руски пехотен натиск благодарение на по-добрата позиция – с артилерия, минохвъргачки, дронове и танкове, но с почти никаква пехота, докато от страна на ЧВК Вагнер имало атака със 100 – 200 войници. Самият Рьопке обаче признава, че базира оценката си на видео, показващо само около 25 "вагнеровци" - самите видеокадри изобщо не показват категоричен пробив, а непрестанен обстрел на опитващи да минат през окопи руснаци и съответно доста убити заради обстрела.

Припомняме, че Клеещевка е важна позиция за защита на една от логистичните линии за отбраната на Бахмут - пътят към Часов Яр. Преминаването през тази позиция отваря пътя към Иванивско, чието превземане вече ще позволи "отрязването" на връзката на Бахмут с Часов Яр. Във вечерната сводка на Генералния щаб на украинската армия обаче пише следното: "Врагът продължава да води нападателни действия в Бахмутското направление, търпейки многобройни загуби. Неуспешни офанзивни действия са извършени в направленията към Лиман и Авдеевка, всички вражески атаки са отблъснати".

Същевременно обаче се появиха и пресни кадри на украинска част, която контраатакува откъм Изюм към руски позиции, намиращи се в посока Бахмут. Ако тръгне масирано украинско нападение оттам, това би значело евентуално флангови удар по руските части в Соледар, които в момента са доста откъснати от основните руски позиции в Донецка област.

Има обаче информация и от един от известните полеви командири на т.нар. ДНР (Донецка народна република) за подновена руска офанзива по направлението към Угледар (Вухледар). От над месец насам руснаците там бяха спрени, при село Павловка. Сега Александър Ходаковски, който преди време говореше как именно в това направление има голяма неразбория и 60% от руските жертви са заради приятелски огън, вече твърди, че са взети поуки и не се опитват челни фронтови атаки по важни позиции, а първо се цели обезвреждане на украинските разузнавателни дронове, преди да се предприеме каквото и да е.

* Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак вече обяви, че страната му е поискала от Германия разрешение да даде на Украйна танкове "Леопард". Има заявка от Полша в лицето на премиера на страната Матеуш Моравецки, че поляците ще искат от ЕК компенсации за изпращането на полски танкове "Леопард" на Украйна. Вече се появиха коментари, че така Варшава иска да финансира сделката си за нови и по-модерни южнокорейски танкове.

ISW: Бахмут е важен като символ за Украйна, а не толкова стратегически

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа