Болезненият развод на Лондон с Брюксел

3954
Болезненият развод на Лондон с Брюксел
Снимка: Pixabay

Европейските министри подписаха проектосделка за развод с Лондон в момент, в който започва болезнена последна седмица от преговори за бъдещи отношения между Брюксел и Обединеното кралство, пише агенция France Presse в свой анализ, цитиран от БГНЕС.

Главният преговарящ от ЕС по Brexit Мишел Барние и ротационният председател на Съвета на ЕС Австрия казаха, че договореният текст ще бъде представен на лидерите от ЕС за подписване на срещата на върха в неделя (25 ноември).

„Първата трудна крачка беше направена“, каза австрийският министър по европейските дела Гернот Блюмел след министерската среща. „Започва болезнена седмица за европейската политика“, заяви Блюмел. „На масата са документите за развода. 45-годишен труден брак приближава своя край“.

Междувременно продължават дискусиите по същество за паралелно политическо изявление, което има за цел да определи амбициите на Блока за бъдещи отношения с Великобритания след излизането, както и за потенциалната възможност за удължаване на преходния период.

Бизнесът алармира: Заради Brexit поскъпват вносните стоки от Великобритания

Повече от две трети от бизнеса смятат, че след Brexit цените на вносните стоки от Великобритания, основно автомобили и лекарства, ще по...

Великобритания ще напусне Евросъюза на 29 март 2019 г., но ще остане в единния пазар за още 21 месеца, докато преговарящите търсят постигането на сделка за избягване на потенциалния срив в търговията между ключовите икономически партньори. Ако страните се борят да постигнат споразумение преди края на този период, Великобритания може да поиска еднократно удължаване. Барние предположи, че то трябва да изтече в края на 2022 г., но той каза, че държавите членки все още трябва да се подпишат. "Мисля, че през тази седмица ще имаме окончателно предложение за тази дата. Решението ще се вземе съвместно между Обединеното кралство и 27-те", категоричен бе Барние.

Надежди за търговска сделка

Нито европейските страни, които искат да защитят достъпа до единния си пазар, нито британските "брекзисти", които се страхуват да бъдат в плен на Блока, където не пишат правилата, искат безкраен преход. Барние подчерта, че правителството на министър-председателя Тереза Мей е поискало опцията за удължаване и че той се е съгласил да го успокои, но е предупредил: "Не може да бъде безкрайно. Трябва да бъде решено“.

В Лондон Мей отбеляза, че иска да постигне търговска сделка до края на 2020 г., за да избегне искането за удължаване на срока, но че ако преходът бъде удължен, това би трябвало да бъде преодоляно от "следващите общи избори".

Ако Мей оцелее въпреки вътрешния гняв по сделката, следващите британски избори са насрочени за 2022 г.

Какво предвижда договорът по Brexit за гражданите на Великобритания и ЕС

Проектодоговорът между Великобритания и ЕС е качен в сайта на Европейската Комисия. Той е голям 585 страници и показва близо двегодишни...

Европейските преговарящи планират да публикуват тяхната версия на изявлението за бъдещите отношения във вторник (20 ноември). Проектът за споразумение за напускане „е задоволителен, работещ и ние ще посветим енергията си върху политическото споразумение“, заяви холандският външен министър Стеф Блок.

Междувременно продължава подготовката за срещата на върха в неделя, на която Тереза Мей и нейните 27 колеги от ЕС ще подпишат споразумението за развод. „Намираме се в заключителните етапи на договаряне на сделката“, каза Мей. „Нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено“.

Мей ще бъде тази седмица в Брюксел, за да се види с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за последни разговори по бъдещите отношения. Лондон иска да представи възможно най-подробно пътя към споразумение за свободна търговия, отчасти да спечели подкрепата в британския парламент, който все още може да отхвърли сделката. Брюксел междувременно настоява, че Великобритания не може да има същия привилегирован достъп до единния пазар, след като Brexit е на 29 март следващата година.

Политически борби в Обединеното кралство

Докато 27-те държави членки на ЕС остават публично обединени през 17-месечните преговори, британските политически лагери се борят настървено помежду си.

Критиците на Мей допуснаха, че тя ще бъде свалена до няколко седмици

Свалянето на британския премиер Тереза Мей от председателския пост в консервативната партия ще отнеме няколко седмици. Това заяви лидер...

Консервативните хардлайнери и северноирландските съюзници юнионисти на Мей са обещали да гласуват за договора, въпреки заплахата от катастрофален Brexit без сделка. Опозиционната лейбъристка партия, която омаловажава шанса да свали правителството на Мей, също предупреди, че членовете ѝ няма да подкрепят споразумението.

Представителите на ЕС са изненадани от яростния дебат и като цяло отказват да се намесят, но френският министър по европейските въпроси Натали Лоазу каза, че и двете страни "са изчерпали границите си за маневриране".

ЕС твърди, че е наложително политическото изявление, "полагащо основите на бъдещите ни отношения да бъде амбициозно". Някои държави членки междувременно са раздразнени, че в сделката по раздялата не са им гарантирани техните права за риболов в британски води и въпросът е оставен за разговори в бъдеще.

Испания също така е загрижена за бъдещия статут на Гибралтар, британската територия на южния ѝ бряг. "Преговорите между Обединеното кралство и Евросъюза няма да се прилагат за Гибралтар. Бъдещите преговори за Гибралтар са отделни преговори", заяви испанският външен министър Жозеп Борел. "И това трябва да стане ясно. Докато нямаме декларация за бъдещето и знаем какво гласи тя, независимо дали сме съгласни или не, няма да одобрим споразумението за оттегляне", категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари