Brexit до края на март - какво предстои?

4378
Brexit до края на март - какво предстои?
Снимка: Pixabay

Тази седмица британските депутати за последно ще трябва да решат как и кога страната ще напусне Европейския съюз, само дни преди насрочената към момента за това дата: 29 март. Британският парламент трябва да гласува за споразумението за напускане на премиера на страната Тереза Мей и ако го отхвърлят, ще трябва да гласуват дали да напуснат без споразумение или да отложат Brexit. 

Според ново изследване на общественото мнение, расте подкрепата за Brexit без сделка, пише The Telegraph, цитиран от Агенция "Фокус". Проучване на публичното мнение, проведено от ComRes, сочи, че 44 на сто от британците сега вярват, че Обединеното кралство трябва да напусне ЕС без сделка, ако Брюксел откаже да направи нови отстъпки. Това е с 6% повече в сравнение с януари. Противопоставящите се на тази идея са по-малко от една трета - 30%.

Тереза Мей: Не можем да напуснем ЕС, ако гласуваме срещу сделката

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей призова Европейския съюз за „още един напън", за да постигне компромисн...

Резултатите от проучването съвпадат с предупреждението, които 74 висши активисти от Партията на консерваторите заявиха на Мей, че техните гласоподаватели "не се страхуват от излизане без сделка", защото те "искат само Brexit да се случи". Както лидерът на Долната камара Андрея Лийдсъм, така и председателят на Консервативната партия Брендън Луис, които не са проBrexit настоени, подложиха на агресивна критика поведението на ЕС в преговорите, след като главният прокурор на Великобритания Джефри Кокс, който е и правосъден министър, и министърът за Brexit Стивън Барклей запознаха преговарящия от страна на ЕС Мишел Барние със новите британски предложения за разрешаване на въпроса. Основата е независим арбитражен панел, който да определи дали е "разумно" да се спре действието на ирландския механизъм. Барние обаче отхвърли плана.

В петък, 8 март, Мей предупреди, че едно ново отхвърляне на нейния проект ще означава "още месеци и години на спорове" и поясни, че "ако ние продължим да вървим по този път надолу, може и никога да не напуснем ЕС".

Ето ключовите дати тази седмица:

11 март, понеделник

Тереза Мей може да иде в Брюксел, за да финализира всички промени, които е договорила по споразумението, отнасящо се за предпазната клауза за Северна Ирландия. ЕС отказа да отвори отново преговори по текста, но предложи по-нататъшни гаранции за действието на предпазната клауза – споразумение, което трябва да запази отворена границата между Великобритания и Ирландия. Крайният срок е понеделник вечерта, когато Мей трябва да представи пред Камарата на общините промените по споразумението, така че те да могат да гласуват във вторник.

Йотова към младите: Гласувайте на евроизборите, ако искате да промените Европа

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова младите българи да гласуват на предстоящите европейски избори, тъй като това е единственият начин...

12 март, вторник

Тереза Мей ще открие дебата по споразумението около 14:45 българско време. Гласуването се очаква около 21:00 часа.

13 март, сряда

Ако споразумението бъде отхвърлено, британските депутати ще трябва да гласуват дали Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

14 март, четвъртък

Мей обещала на Борисов да има сделка за Brexit

Британският премиер Тереза Мей се е обадила на българския си колега Бойко Борисов и го е уверила, че нейното правителство е решено да д...

Ако депутатите отхвърлят твърд Brexit, те ще трябва да гласуват дали да поискат от ЕС "кратко и ограничено" забавяне на Brexit. Тереза Мей вече спомена възможността за 3-месечно удължаване, което трябва да приключи преди първата сесия на новия Европейски парламент в началото на юли. В противен случай ще се стигне до ситуация, в която трябва да има британски депутати в новия Европейски парламент, а как би станало това, след като (уж) трябва да има Brexit т.е. никой на Острова не се готви за кампания за европейските избори и никой в Брюксел не го прави, е въпрос без отговор.

21-22 март, четвъртък-петък

Лидерите на ЕС, включително премиерът Тереза Мей се събират на последната си среща, преди Великобритания да напусне ЕС

29 март, петък

Великобритания напуска ЕС, освен ако процесът не бъде официално удължен или анулиран – опция, която още никой не обсъжда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари