X
 
 

Бунтът на новите поколения: от Brexit до възраждането на Православието

4091 35
Бунтът на новите поколения: от Brexit до възраждането на Православието
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com
Тези дни бяхме свидетели на две водещи новини, които са продукт на оформящия се цивилизационен разлом. Във външнополитически план остават броени часов до "развода" между Европейския съюз и англосаксонския свят; а във вътрешнополитически: учебниците на св. Синод по Религия – Християнство – Православие са вече успешно регистрирани в МОН и обхващат подрастващите ученици от 1-5 клас. Сякаш всички прогнози за наближаващата консервативна вълна и оформящите се културни и цивилизационни блокове в световната геополитика вече са въпрос на време. Така съвсем заслужено научните предсказания и идеи на големия учен Самюел Хънтингтън посмъртно могат да оберат своите плодове и да предложат противоотровата срещу унищожението на човешкото общество... 

От друга страна се оказа, че поредният край на историята предвиждан от апологета на неолиберализма Ф. Фукуяма изтече в канала на...историята. Явно вече е дошло време новите поколения да прогледнат отвъд хоризонта на зловредните идеологии и да се завърнат към своите корени – семейство, бит, култура, цивилизация! Да осъзнаят, че всички идеологеми (идеологически модели), които имаха за цел да доведат човека до върха на неговото развитие, всъщност водят до забогатяването и овластяването на една малка глобална група хора, наречена световен "елит" или олигархия. В този модел на "светло бъдеще" (четвърта трансформация на либерализма под формата на неолиберализация и либертарианство) човек става все по-зависим и несвободен, а обществото разбито и антомизирано. Губиш работно място, обясняват ти, че имаш възможност да преоткриеш себе си. Строят се огради, а мерките за сигурност дори в обществените сгради са повишени, разясняват ти как си свободен, независим и живееш в най-сигурните времена; лишават те от достъпно образование и здравеопазване – заявяват, че си получил "свобода на избор". Всичко, дори любовта и бъдещето на децата вече се приема като инвестиция...но ти си потънал в дългове и зависимости; дори времето е пари, а природните ресурси – вече недостъпни за голяма част от хората! На този фон една малка политическа върхушка забогатява и, възпитана в чуждестранни ценности, напуска родината ти със своите поколения и заграбени пари, докато финансовите акули разкъсват плътта на държавата чрез концесии и заробващи договори, а социалните служби разделят семейства и родители от деца!

Така единственото утешение, което остава и ни предлагат медиите, е да си купим нещо ново/поредната вещ, за да хванем момента...но на кредит. Това реално е "банановата неолиберална демокрация" позната у нас вече 30 години, и колкото и вулгарно да звучи: едва днес може да разберем защо на маймуната (примерът е произволен) и дават банан, докато и взимат костния мозък за поредния лабораторен експеримент!

И именно затова за всички страни от Централна Европа, особено за тези на Балканите и за нас българите, неолибералният модел, който се наложи през 90те години на XX в. се превърна в еманация на злото и упадъка на обществото и нацията.

Защото неолибералната вълна подобно на вирус доведе до разрушаване на държавата, културата, историята, икономиката и в крайна сметка до социалния и демографски колапс, на който сме свидетели днес...

Именно затова е време за "бунта" на младите, необвързани с идеологически клишета и т.нар "преход" поколения в България. Бунт с "оръжията" на културния национализъм и консерватизъм срещу неолиберализма, разпада и статуквото в държавата/дълбоката държава, какъвто наблюдаваме навсякъде по света – САЩ, Китай, Франция, нашите съседни страни, Руската федерация....

Положителното е, че първите лъчи светлина вече са огрели и нашите географски ширини, чрез събуждането на българското самосъзнание, обичта към родината и възраждането на православните ценности! Сега е ред на оформянето на бъдещите цивилизационни блокове, след като Великобритания първа заяви принадлежността си към англосаксонския свят!

 

Автор: Георги Димов

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 15 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Не, 14, Георги Димов не си плаща! Той няма пари да се усмихне, преди да потекът рублите към него, към което той се стреми! За него плаща Рушветников, и то не само н този сайт! Сидеров и руските "патреоте" се провалиха - трябват нови кадри!
 • Анонимен 14 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Актуално, тоя измекяр плаща ли си за да му публикувате глупотевините или ви е назначен за визионер?!?!
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  П.П. Който и от двата случая да е верния, много сте пропаднали!
  : 1 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Дойче веле: Отцепването на Украинската Църква е ПОРАЖЕНИЕ ЗА ПУТИН https ://www .taiwannews.com.tw/en/news/3554023
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Факт! Направо му се еба Путята Ленина!
  : 2 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Водопадът от злобни, негативни коментари е на ИЗРОДА Циклоп, психично болен мутант, хейтър, имащ сериозни психически проблеми !
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  циклопа живее само в празната ти глава, лайнарко
  : 1 !
 • Анонимен 12.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Вярно е, 12.1, Циклопът живее в главата на пидоРашка Лайнаркова 12, опоскал е бедните наличности от сиво вещество и сега там има само циклопски лайна. Това обяснява нулевата мозъчна дейност на пидоРашка и лайняния ѝ речник.
  : 0 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  "Славянстовото и православието - две овчи кожи върху гърба на хитрия руски вълк" - така картинн описва Пейо Яворов в публицистиката си руската имперска политика против България. И ето горната статия е поредният ярък пример на хибридна употреба на понятието православие.
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  11. Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 14 !
 • Анонимен 11.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  11.1, Пейо Яворов не е циклоп - Гео Милев е циклоп! Явно нямаш и основно образование!
  : 0 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  БРЕКЗИТ ИЗОБЩО НЕ Е "БУНТ НА НОВИТЕ ПОКОЛЕНИЯ"!!! Както е добре известно от прецизни статистически изследвания - за брекзит са гласували предимно най-възрастните англичани, най-слабо образованите, живеещи по-малки и по-слабо резвити населени места, по-бедни и с по-нисък интелект. Младите, образованите, проспериращите гласуват ПРОТИВ БРЕКЗИТ. За жалост поради наситеното си ежедневие много от тях не виж още ›› намират време да идат до урните, докато онези първите буквално нямат с какво да запълнят ежедневието си освен с хейтърство и подведени от хибридно въздействие масово гласуват. Сега вече много и от тях са разбрали истината - колко е вреден Брезкит за Великобритания и жестоко съжаляват, но е късно.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Точно така е! Брекзит е директен резултат от руската намеса. По времето, когато Кремъл безотчетно за държания си в безправие народ разполагаше с трилионите от скъпите горива, не беше трудно чрез подставени лица да се изкупят почти всички регионални медии и немалка част от централните във Великобритания. И чрез тях да се формира, особено сред маргиналните слоеве на обществото - старци, селско насел виж още ›› ение, бедняци, живеещи на социални помощи - силен страх от чужденците и внушения, че именно ЕС налага на Англия проникването им. Например месеци наред преди гласуването по разни провинциални телевизийки е въртян клип как пенсионерка отива на пазар, а като се връща в къщата и вече живее мигрантско семейство. С Англия бяхме 500 милиона и обединени бяхме най-силни. Можехме да наложим на Русия исканията си за пазарни, а не монополни цени на горивата. Само една държава има интерес омразната и Европа да бъде разединена, слаба, потънала в хаос и проблеми. Тази страна е организирала и финансирала бежанския поток, за да постигне това разделение. Недоумявам как британските тайни служби са проспали това. А може би шефовете им са затворили нарочно очи. Както и политиците. Държани като Тръмп с гнусни компромати, организирани чрез щедро влагане на същите онези петро-милиарди. Жалко.
  : 7 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  10.1 Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 13 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Актуално! Шокиран съм, че така бекзритично, без дори и кратка бележка на редакцията ви за разграничаване от тезите на автора, сте публикували този възмутителен бълвоч от руско-путинистки опорни точки и внушения с очевидна крайна цел - откъсване на България от семейството на развитите демократични държави и обратното и запращане в обятията на азиатското безправие и деспотизъм.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ба си глупотевините, то щото консервативните теории не произвеждат национализми и войни. И щото при консервативно управление няма олигарси. Глупостите на болен мозък.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  не е болен - рублоплатен е, също като тебе
  : 10 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  8.1 Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 11 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Руската църква е все повече изолирана от православните църкви, а примерите за намеса и диктат са очевидни у нас и на западните Балкани!Българският синод,ще трябва да се определи на българите ли служи или на КГБ църквата на московите учредена с указ на масовия убиец сталин през 1941г. и днес оглавявана от престъпника, руски агент и мафиот,руски измислен патриарх,вече доказал , че служи на агресивн виж още ›› ата политика на лилипутя - вече нагло ни демонстрира неуваженито си към Българските православни!Българите са против убийствено влияние на извратената руска патриаршия и порусначването на църквите и манастирите ни с двуглави орли и пауни и китайски фототапети АНАТЕМА НА РУСКОТО ЗЛО ПЛЪЗНАЛО ИЗ ЗЕМЯТА НИ
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Както винаги Андрей Илларионов е обяснил подробно ,че чекистите от РПЦ нямат никакви права над Киевската православна църква: http ://www .kasparov.ru/material.php?id=5BC77EDD513B5 И както Вселенската патриаршия е позволила на российските “патриарси” да са само ВРЕМЕННИ НАМЕСТНИЦИ(екзархи!!!) на Вселенският патриарх в Киевските епархии, преди 330 години. Така ,сега, Вселенската патриаршия ОТНЕМА виж още ›› това ВРЕМЕННО РАЗРЕШЕНИЕ от днешните ЧЕКИСТКИ “патриарси” на Путлер!!! Т.е. както Вселенската патриаршия е РАЗРЕШИЛА на российската “църква” да е неин ВРЕМЕНЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ(екзарх!) за Киевската църква, така и сега Вселенската патриаршия ОТМЕНЯ това ВРЕМЕННО разрешение. А още повече , Московската “църква” НИКОГА не е ПОЛУЧАВАЛА Томос за своята “АВТОкефалность” от Вселенската патриаршия!!! Т.е. московската “църква” е САМОдейна СЕКТА, която НЕ е получавала ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАНИЕ от Вселенската патриаршия,че принадлежи към православието!!!
  : 11 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 11 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  В тези дни дойде още една хубава новина за нормалните хора по света. “Вселенска патриаршия разпусна Архиепископията на руските енории в Западна Европа” - https ://dveri.bg/u6u98 - Така нареченото “руско православие” няма да трови повече умовете на хората, защото то е с характеристиките на “ислямска държава”.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  По указание на руския император всички руски посланици в Цариград по време на църковно-националната ни борба - Титов, княз Лобанов-Ростовски и най-вече граф Игнатиев, правеха всичко възможно българите да не учредят своя независима църква, защото тя е първата стъпка към национална независимост. Без изключение всички църковни водачи са изпращани на заточение по руско настояване пред турските власти виж още ›› заради това, че били бунтари. Ил. Макариоиполски е изпращан три пъти. Бозвели умира на заточение. РПЦ – „П” има двойствено значение. По вярното е РПЦ да се чете Руска политическа църква, а не Руска православна. От векове РПЦ служи на руската имперска идеология.
  : 12 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 11 !
Нагоре