Бурният "брак" между Тилърсън и Тръмп - с предизвестен край

1546
Бурният "брак" между Тилърсън и Тръмп - с предизвестен край
Снимка: Getty Images/Guliver

Нов държавен секретар на САЩ, при това досегашният директор на ЦРУ (Майк Помпео) – това е новината на деня що се отнася до международната картина. И все пак дали наистина е новина?

За смяната на Рекс Тилърсън американските медии заговориха още от есента на миналата година. Което въобще не беше чудно, предвид изглеждащите вече безброй пъти, в които Тилърсън казваше или правеше нещо, което е в абсолютен противовес на позицията на американския президент Доналд Тръмп. В следващите редове представяме разходката на The Huffington Post в бурната история на взаимоотношенията Тръм – Тилърсън.

Тръмп уволни американския държавен секретар

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън е освободен от поста си от президента на САЩ Доналд Тръмп. Негов заместник е досегашният ...

Тилърсън зае поста на държавен секретар в конкуренцията на доста авторитетни фигури – например бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани и бившият кандидат на републиканците за президент Мит Ромни. Но още когато трябваше да бъде одобрен от Сената, новият американски държавен секретар срещна опозиция – заради миналото си в ExxonMobil и силните връзки покрай енергийния бизнес с руския президент Владимир Путин. Дори самият Тилърсън не беше възхитен от поста си: "Не исках тази работа, не я търсех. Жена ми ми каза, че съм длъжен", сподели той пред Independent Journal Review.

Първият момент на сблъсък между Тилърсън и "началника му" Тръмп дойде, когато американският президент предложи 30% орязване на бюджета на Държавния департамент – заради необходимостта от пренасочване на средства към по-важни пера, което означаваше по-малко персонал и специалисти, с които да работи новата американска администрация. Освен това зетят на Тръмп – Джаред Къшнър, на практика отне много от правомощията във външната политика на Тилърсън, като направи знакови визити в Близкия изток преди голямата близкоизточна обиколка на Тръмп. И се започна.

Според различни слухове още през юли миналата година Тилърсън мислел да хвърли оставка, заради традиционната реч на Доналд Тръмп в качеството му на държавен глава на САЩ пред движението на бойскаутите, когато американският президент за пръв път не говори за ценности като държавността и отговорността да си гражданин, а директно заяви: "Кой иска да се занимава с политика точно сега" и продължи с шегички за екипа си и тяхното минало на бойскаути, разкритикува предшественика си Барак Обама, занима се с любимата си тема "фалшивите новини" - всичко друго, но не и това, което всеки един американски президент преди него правеше на това събитие – да говори само за ценности.

През август миналата година Тилърсън не защити Тръмп и тезата му за "американските ценности" след насилието в Шарлотсвил заради митинг от страна на хора с крайнодесни разбирания, който предизвика сбиване с шествие на защитници на борбата с расизма, което искаше да бъде премахнат паметник на генерал Робърт Лий, символът на Конфедерацията от гражданската война в САЩ. Тогава Тръмп обяви, че "всички са виновни", но Тилърсън каза пред Fox News, че това си е само мнение на Тръмп.

Когато избухна кризата с изолацията на Катар от останалите арабски държави в Персийския залив, към които се присъедини и Египет, Тръмп публично зае страната на Саудитска Арабия, след като първо Тилърсън призова за спокойствие и решаване на проблемите на масата на дипломацията. И до днес емирството остава в обтегнати отношения със Саудитска Арабия и Бахрейн, заради връзките на Доха с Турция и Иран, като Рияд официално обвинява Катар във финансиране на терористични групировки. Освен това, Тилърсън не зае позицията на Тръмп относно ядреното споразумение с Иран (СВПД) - американският президент твърдо иска прекратяване на споразумението, докато например ЕС твърдо се противопоставя на това.

Комисия, водена от приятел на Тръмп, не намери доказателства за руска помощ за милиардера

Комисията по разузнаване в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ не е открила доказателства за наличие на тайно споразумение ме...

През ноември миналата година, NBC информира, че Тилърсън е нарекъл Тръмп "пълен идиот" по време на среща с други официални лица, от Пентагона. Веднага след като тази информация изтече в публичното пространство, американският държавен секретар свика странна пресконференция, на която изясни, че президентът е "умен". Тръмп пък отрече информацията на NBC, но след няколко дни, в интервю за Forbes, обяви, че ако тази новина не била фалшива, то можело с Тилърсън да си сравнят резултатите от тест за интелигентност и да видят кой има повече точки. "Мога да ви кажа кой ще спечели", многозначително заяви тогава американският държавен глава.

Разбира се, темата Северна Корея също се оказа "горещ картоф". В Twitter Тръмп се заяде с Тилърсън в момент, когато американският държавен секретар застъпваше позицията, че трябва да се върви по пътя на дипломацията и да се търсят преговори с Ким Чен Ун. Отговорът на стопанина на Белия дом беше следният: "Казах на Рекс Тилърсън, нашият чудесен държавен секретар, че си губи времето да преговаря с Малкия ракетен човек".

Сега, след фактическото освобождаване на Тилърсън, се появиха спекулации, че чашата на търпението на Тръмп може да е преляла заради мнението на американския държавен секретар отпреди само няколко часа по скандала "Сергей Скрипал". Тилърсън заяви, че САЩ вярва на британските заключения, че най-вероятно Русия стои зад покушението с отровата "Новичок" и че отговорните трябва да понесат последствията.

Допълнително унижение или нещо друго?

Американска медия: Путин разполага с компромат срещу Тръмп

Президентът на Русия Владимир Путин има „някаква информация” за Доналд Тръмп, на която американският президент не иска да...

Оказа се, че личният асистент на Тилърсън Джон Макинти е бил уволнен още вчера (12 март), без да бъде публично обявено защо. В кратко комюнике обаче се казва, че Макинти се присъединил към щаба, който работи по кампанията на Тръмп за втори мандат в Белия дом. Допълнителни коментари засега няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари