X
 
 

До 100 години ще се появят различни видове хора

10189 4
photo of До 100 години ще се появят различни видове хора
Снимка: Getty Images/Guliver
Информационните технологии и биотехнологиите са в опасен съюз. Това смята израелският професор и писател, смятан за един от най-големите мислители на века Ювал Ноа Харари.

В свое интервю за френското издание Le Temps той споделя:

Удивително либералната политика на Путин

В едно от последните си интервюта стопанинът на Кремъл обяви либерализма за мъртъв. Но икономическата и социалната му политика са по-ли...

„Собствениците на информационни и аналитични инструменти ни познават по-добре, отколкото ние самите и може да контролират мислите и желанията ни. Авторитарните режими на миналото са имали сложни схеми за наблюдение. Трябвало им е един човек, който да контролира друг, а събраната информация е била централизирана, но не е имало сложни аналитични технологии. Четенето на отчети е предполагало наличието на тълпи от агенти. С една дума – подобни процедури са били неефективни. В това е и една от причините за разпада на СССР – системата е била в прекалено голяма зависимост от центъра, който явно е бил непригоден за обработването на информацията и вземането на правилните решения.”

Друго затруднение на тоталитарните режими преди е било, че те са могли да знаят за постъпките на хората, но не са били в течение на мислите и чувствата им. В XXI век изкуственият интелект и биотехнологиите създават нови перспективи. С помощта на камери, безпилотни самолети, биометрични датчици може да се следят милиони души едновременно. Информацията, събрана в електронни данни може да се анализира от машини. В края сметка технологиите позволяват да се получи достъп до човешкия мозък, смята още Харари.

"Това вече е реалност. Всички части не са събрани, но са готови частично. В Китай властите изграждат най-голямата система за наблюдение, съществувала някога. Западните държави не са запознати с тази практика, но големите корпорации следят милиони и дори милиарди хора, за да разберат техните характери и вкусове. На този етап тези наблюдения се използват за продажбата на стоки или услуги. Но лесно може да се използват и за политически цели, както се случи с Cambridge Analytica. Това вече не е научна фанастика, категоричен е израелският писател.

По думите му съществува огромно неравенство между обществата и вътре в самите общества. Голяма част от информацията, която сега е най-скъпата стока се намира в ръцете на няколко държави или компании, съсредоточени в САЩ и Китай. Предимствата на технологичната революция са достъпни само на малцина. В случай на ускоряване на това явление ще имаме най-неравното общество в история.

Елитът ще се състои от свръххора, а другите ще преживяват без каквато и да било перспектива и ще загубят значението си.

Китай - мястото, където Биг Брадър всява ужас (ВИДЕО)

Биг Брадър отдавна не е само телевизионно шоу. То е реалност – и то брутална. Ако искате да я видите или да научите повече за нея...

„В XX век неравенството означаваше експлоатация и елитът експлоатираше масите. Днес много хора вече не са използвани и се оказва, че не са годни за нищо. Да бъдеш нищожен и безинтересен е много по-опасно, отколкото да бъдеш използван. Когато ви експлоатират това означава, че поне сте нужен някому”, казва още Харари.

„Либерализмът ще преживее кризата, но не умира. През XX век той премина през три периода: Първата световна война, подемът на фашизма и комунизма. Едно от достойнствата му е способността му да признава грешките си и отново да се възражда. След всяка криза той излизаше от затрудненото положение, като ставаше все по-силен. Авторитарните режими понякога могат, в краткосрочна перспектива, да функционират по-добре, защото всяка власт и всички сили в тях са концентрирани. Следователно, решенията, могат да се вземат бързо, а промените и реформите се прилагат. Но в дългосрочна перспектива авторитарните режими се оказват неспособни да признаят грешките си и да се коригират. Провеждайки своята политика, диктаторът никога няма да се съгласи да признае неуспеха си, дори ако резултатите се окажат катастрофални”, пояснява ученият.

Той отбелязва, че за първи път в историята на човечеството е станало възможно да се следи вътрешния живот на населението, да се манипулират умовете и най-важното – с времето да се създадат нови същества. В миналото технологичните революции просто променяха политическите и икономическите системи. След 50 или 100 години те ще променят тялото и човешкия мозък.

В бъдеще ще може да се развиват нови физически и умствени човешки способности. Ще се появят различни видове хора и ние вече сме въвлечени в този процес. Хората – индуси, мюсюлмани, християни, юдеи – имат общи свойства, както и американците, руснаците и китайците. Вероятно след 100 години това вече няма да го има – ще е възможно да се създават различни видове хора, пророкува още Ювал Харари.

Вижте как точно се случва наблюдението на милиони хора в Китай в материала ТУК

Тръмп готви тотален Биг Брадър за емигрантите в САЩ

От 18 октомври тази година американските власти ще събират имената и псевдонимите в социалните мрежи на всички емигранти, които идват д...

Превод: Actualno.com

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  През цялото ми детство се страхувах от атомната бомба, която злите американци щели да ни пуснат отгоре. Това ни внушаваха през социализма. Откакто свърши онова нещастно време, разбрах, че всичко е било измислица и оттогава дишам свободно. Хич и не се опитвайте вече да ме сплашвате. Оставам оптимист.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Харари е историк и писател с награди за оригиналност. Тезата му е тревожна именно за да грабне вниманието и "да се продаде". Истината е, че всяко човешко откритие може да се използва и за добро и за зло. Така е и с огъня, така е и атомната енергия. Така ще бъде и с изкуствения интелект. Човечеството винаги е намирало пътя да постави технологиите под контрол и да ги впрегне за подобряване виж още ›› на живота. Затова сега живеем хиляди пъти по-добре отколкото преди 300 или преди 2000 години.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  С чип във врата с правилните електроди няма да можеш да си купиш и минерална вода, ако в мислите си си против Партията и Правителството. А може и да преминеш безболезнено в небитието.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Е , ако това НЕ Е ИЗГРАЖДАЩ СЕ BABYLON , ТО КАКВО Е ? Но , НАЙ ВЕРОЯТНО В ДАДЕН МОМЕНТ Е ДА ДОЛЕТИ СПАСИТЕЛНИЯТ ДЖЕДАЙСКИ ОРДЕН. ПАЗИТЕЛНИТЕ НА БАЛАНСА ВЪВ ВСЕЛЕНАТА. или по точно в МултиВселените. А , те пък какви ли технологии имат ? Може би дори и Сивите не са ги и чували. Може би под влиятелен се крие , че има някакъв ранг в BABYLON , даже и най ТАКА. НО ти живееш зашото са те родили , а не за виж още ›› да си полезен някому.
  : 8 !
Последно в Актуално