X
 
 

Биг Брадър по китайски - милиони са под лупа

3097 0
Биг Брадър по китайски - милиони са под лупа
Снимка: Pixabay
Китайска компания за наблюдение следи движението на повече от 2.5 милиона хора в западния регион Синдзиян, става ясно от изтичане на данни оповестено от холандски интернет специалист, цитиран от вестник South China Morning Post. Точно този регион е може би най-проблемният в Китай - там живее мюсюлманското малцинство уйгури.

База данни съдържаща номера на лични карти, дати на раждане и данни за местоположение за били оставени без защита за месеци от базираната в Швейцария компания за разработване на технологии за лицево разпознаване „СенсНетс Технолоджи”. Това твърди Виктор Джеверс, основател на неправителствената организация Фондация Джи Ди Ай, която първа съобщи за това миналата седмица, чрез серия от постове в социалните мрежи.

САЩ индиректно заплаши Унгария заради Huawei

"Съединените щати ще бъдат принудени да намалят обхвата на някои операции в Европа и другаде, ако държавите от тези райони продължат да...

Разкриването на данните е показало около 6.7 милиона точки определяне на местоположението на различни хора в последните 24 часа, като те са били маркирани с тагове като „джамия”, „интернет кафе”, „хотел” и други подобни места, където могат да бъдат намерени камери за наблюдение, предаде БГНЕС.

„Беше абсолютно отворено за всеки без идентификация и пълни администраторски права. Всеки можеше да създава, чете, обновява и трие всичко в базата с данни”, заяви Джеверс.

Китай среща сериозна критика от страна на активисти, чуждестранни правителства и специалисти по човешки права от ООН за това, което те наричат строго наблюдение над мюсюлманските малцинства. Според сайта на СенсНетс те работят с китайската полиция в няколко града.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители