X
 
 

Китай - мястото, където Биг Брадър всява ужас (ВИДЕО)

6230 0
Китай - мястото, където Биг Брадър всява ужас (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
Биг Брадър отдавна не е само телевизионно шоу. То е реалност – и то брутална. Ако искате да я видите или да научите повече за нея, отидете в Китай и се запознайте с Китайската социална кредитна система.

Какво представлява тази система – по същество това е оценка на гражданската и икономическата репутация на всеки субект в Китай т.е. доколко може да се вярва на съответния субект и да се разчита поведението му да е изрядно. Идеята е системата да бъде изцяло завършена до 2020 година. Но дори сега, две години преди този краен срок, все още има много неясноти – като например дали ще обхване абсолютно всеки гражданин и всяка фирма в Китай в една обща база на контрол или донякъде системата ще остане децентрализирана. А основата на системата т.е. съставянето на оценката се основава на тотално следене на живота на оценявания субект и съставяне на оценка посредство специални алгоритми, които отчитат всеки един аспект от живота.

Тръмп готви тотален Биг Брадър за емигрантите в САЩ

От 18 октомври тази година американските власти ще събират имената и псевдонимите в социалните мрежи на всички емигранти, които идват д...

Стълбовете на системата са четири – "честност в държавните дела", "бизнес интегритет", "социален интегритет" и "правосъдна устойчивост".

Началото е поставено през 2013 година. Тогава Китайският върховен съд създава черен списък с имена на длъжници, в който има около 2000 имена. Това е първата стъпка в Китайската социална кредитна система. През 2015 година Китайската народна банка дава лиценз на 8 компании, които да започнат изпитания на социални кредитни системи. Една от тези компании е Sesame Credit, чийто собственик е Alibaba Group. Тези компании работят в тясно сътрудничество с държавата, като създават и тестват софтуерна система и алгоритми, които да правят оценките на субектите. А през март тази година агенция Reuters съобщи, че ограничения, налагани на граждани и бизнес заради ниски оценки съгласно Социалната кредитна система, ще влязат в сила от 1 май. Първите наказания са факт – отказани са няколко милиона полета и пътувания със скоростни влакове на хора, които има ниски оценки и влизат в черни списъци заради поведението си.

За Китайската комунистическа партия системата представлява основата на "социална пазарна икономика". За мнозина здравомислещи обаче това е въплътеният ужас на бъдещето – тотален контрол над личния и професионалния живот на всеки един човек.

Недоволен от тоталния контрол половин месец нападал главния офис на Google

Полицията в американския щат Калифорния е арестувала мъж, който, според властите опитал да запали пожар на територията на главната квар...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители