Документите "Пандора": Звездите от шоубизнеса и спорта, които крият данъци

11720
Документите "Пандора": Звездите от шоубизнеса и спорта, които крият данъци
Снимка: Getty Images

Елтън Джон, Клаудия Шифър, Шакира, Ринго Стар, Хулио Иглесиас и Флавио Бриаторе са част от известните лица от шоубизнеса и спорта, чиито имена изскочиха сред замесените в Документите "Пандора".

След като в неделя гръмнаха разкритията на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), на бял свят бяха изнесени документи за повече от 300 световни лидери – едни от най-влиятелните хора в световен мащаб, укривали данъци чрез сложни офшорни схеми. Наред с тези на мастити бизнесмени и политици, сред замесените изпъкнаха имената и на звезди от развлекателната индустрия, регистрирали компании на места като Британските Вирджински острови, за да избегнат данъчни проверки и плащане на данъци.

Документите "Пандора": Добре дошли в Америка - мозък и изпълнител

Големи фирми в юридическата и финансовата сфера се оказаха замесени в грандиозните схеми по прехвърлянето на огромни богатства и активи...

На подобни райски места, където данъчните ставки са съвсем ниски или нулеви и където тяхната самоличност остава скрита от обществеността, те са използвали състоянието си за закупуване на имоти, луксозни яхти или самолети или просто са запазвали богатството си за наследниците си без да се затрудняват да плащат данъци за разлика от обикновените хора. Някои от тези юрисдикции са буквално офшорни - острови като Ангила или Бахамите, докато други са на места като Швейцария или Южна Дакота.

Създаването на подобни компании и тръстове е лесно, сравнително евтино и в много случаи дори законно. Знаменитост, която живее например в Лондон или в Лос Анджелис, може да наеме доставчик на финансови услуги при гарантиране на секретност, който да регистрира корпорация за нейна сметка. По този начин знаменитости са си спестили стотици хиляди или дори милиони долари данъци, според разследващите журналисти.

Това обаче е прехвърлило тежестта за издръжката на услуги и инфраструктури като училища или пътища на обикновените граждани, които плащат данъците си там, където работят и живеят, припомнят от ICIJ. Според експерти офшорните холдинги лишават правителствата по света от стотици милиарди долари данъчни приходи всяка година.

И така: Кои звезди се появиха в Документите Пандора?

От списъка се набива името на родената в Колумбия певица Шакира. През 2018 г. използването на офшорни компании за управление на нейния глобален музикален бизнес предизвика разследване за укриване на данъци в Испания. През юли 2021 г. испански съдия постанови, че са събрани достатъчно доказателства, че Шакира дължи 16,4 милиона долара за данъци, за периода между 2012 и 2014 г. Агентът на певицата за връзки с обществеността заяви тогава, че тя е платила данъците си веднага щом научила, че те се дължат. Певицата реши да обжалва съдебното решение.

Великобритания и Франция ще предприемат действия след изтичането на документите от Panama Papers

Властите на Великобритания са поискали копие от международното журналистическо разследване Panama Papers, което представя данни за офшо...

Документите "Пандора" показват името на Шакира във формулярите за кандидатстване за три офшорни компании от 2019 г., каквито документи обикновено се използват за включване на нови компании. Представители на Шакира обаче заявиха в изявление пред медийния партньор на ICIJ La Sexta, че компаниите са създадени много години преди тя да е станала жителка на Испания и че формулярите са част от процеса за прехвърляне на дружествата в адвокатска кантора, която да бъде разпусната. Те обявиха, че компаниите нямат дейност и приходи.

Испанският певец Хулио Иглесиас, чието състояние се оценява нетно на 936 млн. долара, е посочен като притежател на повече от 20 компании на Британските Вирджински острови, според El Pais. Той ги е използвал за придобиване на частен самолет и луксозни жилища в Маями, включително имот в скъпарското островно селище Индиан Крийк, където цената на жилищата достига до 112 милиона долара. Компаниите на Иглесиас, който се смята за най-продаваният испаноезичен артист за всички времена, очевидно се контролират от тръста Julio Iglesias de la Cueva Revocable Trust, създаден през 1995 г. с цел управление на активите на певеца „за целите на наследството“, посочват от ICIJ.

Друг музикант, Ринго Стар, със състояние от приблизително 400 милиона долара нетна стойност, има две компании на Бахамите, използвани за закупуване на недвижими имоти, включително „частно жилище в Лос Анджелис“. Барабанистът на "Бийтълс" има и поне пет тръста в Панама. Три от тях притежават животозастрахователни полици, по които бенефициенти са неговите деца, а друг тръст държи приходите от хонорарите на Стар и изпълненията му на живо. Ринго Стар е отказал да коментира случая.

Бившият германски супермодел Клаудия Шифър притежава най-малко шест компании, регистрирани на Британските Вирджински острови. Документите сочат, че тя е създала тръст там, за да инвестира приходите си в полза на семейството си. Чрез адвокатите си Шифър отговори на ICIJ Süddeutsche Zeitung, че спазва данъчното законодателство в Обединеното кралство, където живее със съпруга си, британския кинорежисьор Матю Вон.

Марио Варгас Льоса, перуански писател и нобелов лауреат, също фигурира в Документите Пандора с регистрирана на Британските Вирджински острови корпорация, за да инвестира възнагражденията от авторството си. Представител на писателя потвърди пред El País, че авторът притежава въпросната офшорна компания, но че тя е била обявена пред данъчните власти и ликвидирана през 2017 г.

Тръмп съди племенницата си и The New York Times заради разкритие за укрити данъци

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е подал съдебен иск срещу племенницата си Мери Тръмп и вестник The New York Times заради клевети,...

Поп иконата Елтън Джон с богатство оценявано нетно на повече от 530 милиона долара, притежава повече от дузина регистрирани на Британските Вирджински острови компании, към които се стичат приходите от различните му бизнес дейности. Заедно с неговото име в Документите Пандора фигурира и това на неговия съпруг – канадския режисьор Дейвид Фърниш.

Сачин Тендулкар, бивш депутат в индийския парламент и спортист легенда в крикета, е притежател на компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, която той твърди, че е разпуснал през 2016 г. Представител на благотворителна фондация, основана от Тендулкар, съобщи на ICIJ в имейл, че въпросната компания има законни инвестиции и че Тендулкар погасява данъчните си задължения. Представителят е заявил пред The Indian Express, че не може да има "съмнение, че г-н Тендулкар е участвал в някакви незаконни практики".

Други имена, разкрити в Документите Пандора, са тези на: аржентинската футболна звезда Анхел ди Мария, бившия директор на Формула 1 Бърни Екълстоун, Флавио Бриаторе, бивш управляващ директор на отбора на "Бенетон/Рено" от Формула 1, индийския киноактьор и продуцент Джаки Шроф и Карло Анчелоти – италианска футболна легенда и настоящ треньор на "Реал Мадрид".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари