Две години след руската намеса в Сирия: Над 5000 убити цивилни

5755
Две години след руската намеса в Сирия: Над 5000 убити цивилни
Снимка: Getty Images/Guliver

Две години след началото на руската военна намеса в подкрепа на сирийския режим "Сирийската мрежа за правата на човека" (Syrian Network for Human Rights) публикува доклад, в който са отразени резултатите от агресията на руските сили в Сирия за този период. В документа се отбелязва, че руските войски са извършили 250 авиоудара и са убили над 5000 цивилни. Това пише в свой анализ ливанското издание Al Modon.

Точните данни гласят, че Русия е виновна за смъртта на 5233 души, сред които 1417 деца и 886 жени. Тя носи отговорност за сериозни материални и човешки жертви. Русия е заела 85% от районите на опозицията, където се отбелязват нападения над цивилни граждани, без да са извършвани от бойци на военни групировки. Останалите райони са под контрола на "Ислямска държава".

"Ислямска държава" отвлече двама руснаци в Сирия

Двама руснаци изглежда са отвлечени от джихадистите в Сирия, става ясно от видео на „Ислямска държава” с двама мъже, иденти...

Руската намеса е принудила 2,3 млн. души да напуснат домовете си, което не е свързано с тероризъм, пише още в доклада. Едва 15% от руските удари са били насочени към цели на "Ислямска държава."

В доклада са разгледани и споразумения за прекратяването на военните действия (т.нар. Зони на деескалация), подписани през февруари и септември 2016 година. А така също и последвалото съглашение за евакуация на мирни жители от източните райони на Алепо през декември същата година.

В доклада си "Сирийската мрежа за правата на човека" обвинява Русия в сключването на споразумения, които са довели до принудителна евакуация на жителите, станало едновременно със сключването на примирие. Русия бе в качеството на страна – гарант за изпълнението на споразумението за евакуацията на жителите от източните райони на Алепо и кварталите Ал Ваар в Хомс през март 2017 година.

В доклада са анализирани 14 свидетелства, събрани от очевидци. Регистрирани са 251 руски авиоудари, в резултат на които са загинали хиляди души. Установени са не по-малко от 707 случая на нападения над граждански обекти: 119 джамии, 143 учебни заведения, 119 медицински учреждения.

Септември е бил най-кървавият месец в Сирия, 3000 са загинали

Поне 3000 души са убити в конфликта в Сирия през месец септември, включително 955 цивилни, предава AFP, като се позовава на данни от Си...

Руските войски са използвали касетъчни бомби поне 212 пъти, най-вече в провинция Идлиб и повече от 105 пъти е използвала запалимо оръжие в провинция Алепо.

Руските войски са убили 47 медицински работници, сред тях 8 жени, а също и 24 души от гражданската отбрана и 16 работещи в средства за масова информация.

Мрежата потвърждава, че „Русия нарушава, приетите от Съвета за сигурност на ООН, резолюции № 2139 и № 2254, които се отнасят за забрана на неизбирателни нападения в нарушение на член 8 от Римския статут, което се явява военно престъпление.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари