X
 
 

Експерт: България е сред трите най-големи канала за трафик на хероин към Европа

1060 0
Експерт: България е сред трите най-големи канала за трафик на хероин към Европа
Снимка: БГНЕС
България продължава да е един от трите големи канала за трафик на хероин към Западна Европа от Турция. Това заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той не вижда нищо ново в новия доклад за европейския пазар на забранени вещества, изготвен от Европейския център за наблюдение на наркотиците и полицейската служба Европол.

Пресякоха канал за хероин от Турция за България

Шафнер в международен влак е задържан с 5 килограма от хероин, съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицейските действия са осъществени под...

Безлов обясни, че основният проблем при европейските страни е, че за разлика от САЩ те не се опитват да ограничат доставките в Латинска Америка - нямат свои специални служби, които да работят при доставчиците, поради което влиянието им върху доставките е значително по-ограничено. Според него проблемът е липсата на единни служби и на финансиране.

Анализаторът отбеляза, че при хероина се отчита спад на потреблението с дългосрочна тенденция. Намалявали и залавянията по пътя на хероина за разлика от кокаина, при който се наблюдавал ръст на потреблението.

Той посочи, че страната ни е отделяла значителни ресурси за ограничаване на хероиновия трафик, като е имало години с до два тона залавяния.

В периода 2009-2010 г. обаче митниците и МВР пренасочили голяма част от този ресурс към разрешаване на кризата с незаконните цигари, която ощетявала бюджета. По тази причина по данни на Безлов залавянията спаднали до едва 200-300 кг годишно.

Нова дрога залива Европа

Нова дрога заля европейските пазари. 50 непознати досега синтетични наркотика са регистрирани за първите девет месеца на годината.&nbs...

"С отминаване на вълната цигари очевидно се отделиха повече ресурси на българската граница и през последните три години можем да видим, че растат залавянията, отбеляза той, допълвайки, че това е в интерес на Европа. По негови думи у нас хероиновата епидемия е отминала през 2001 - 2002 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...