Експерти: Фатално ще е за Ердоган да свали пак с процедурни хватки Имамоглу

4776
Експерти: Фатално ще е за Ердоган да свали пак с процедурни хватки Имамоглу
Снимка: Getty Images/Guliver

Истанбул празнува. Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу спечели града на Босфора. За втори път и с разлика от близо 800 000 гласа спрямо Бинали Йълдъръм от управляващата партия на президента Реджеп Ердоган.

Анализатори и експерти отчитат сериозната промяна в политическата обстановка в най-важния град за икономиката на южната ни съседка. И коментират, че ще е фатално за държавния глава, ако се опита отново да свали с процедурни хватки градоначалника на мегаполиса.

След 31 март решението на ЦИК бе една политическа катастрофа. Те не приеха волята на народа. Но Имамоглу е кандидат на Народната коалиция и ние бяхме спечелили с 14 000 гласа. Днес печелим с 800 000 гласа разлика и Имамоглу пак е кмет на Истанбул. Това заяви в ефира на bTV Юксел Юксан, депутат от турския парламент и отговарящ за изборите в област Байрампаша. По думите му това е волята на народа - не само на кюрдите, не само на турците.

Ердоган призна загубата на Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави новоизбрания кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, признавайки поражението на подкрепяния ...

Бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев разказа, че са били приготвени благодарствени плакати за избора на Йълдъръм, но кюрдските гласове са надделели и са имали възможност да превъртят успеха. Разликата от 15 000 гласа отива на 800 000 - това, че кюрдите не слушаха своя лидер от затвора и решиха да гласуват, както и че имаше обединение на антисистемните сили. Фатална грешка ще бъде с процедурни хватки Ердоган да отстрани Имамоглу, посочи още експертът. По думите на Керемедчиев в момента Ердоган има много външни фронтове, които е отворил.

Журналистът Мехмед Юмер каза, че Имамоглу е победил Ердоган, но не е победил режима му. Имамоглу няма да бъде веднага първата точка в дневния ред на управляващите. Все пак парата се изпусна. Ердоган много силно поляризира Турция и това беше нужно като клапа, като отдушник, но външната политика ще бъде в дневния ред на Турция оттук-нататък, смята журналистът.

Нещо ново се случи в Турция, добави в ефира на БНТ арабистът проф. Владимир Чуков. Той заяви, че около половин милион допълнителни гласа е получил Имамоглу, като повече от половината са кюрдите. В последната седмица ние видяхме тотален десант на кюрди в националния ефир. Те наклониха везната, поясни проф. Чуков. Ние видяхме огромния компактен кюрдски вот. Но трябва да кажем, че около четвърт милион се въздържаха да гласуват. А аргументите, с които бяха отменени изборите от 31 март, бяха просто смехотворни, заяви още експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com