Ердоган затяга хватката си върху Турция

2516
Ердоган затяга хватката си върху Турция

В неделя президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пое контрола над управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, който е неин основател. С този ход най-влиятелният човек в страната получава допълнителна власт да назначава в парламента и на партийни постове свои лоялни хора.

Само месец след вота, с който гражданите одобриха прехвърлянето на центъра на политическата власт в Турция от парламента към президентството, елитът на партията и хиляди верни поддръжници се събраха на извънреден конгрес в Анкара. Резултатът от референдума позволи на президента, който преди това имаше конституционно безпристрастна роля като държавен глава, да стане член или лидер на политическа партия.

Ердоган, който е на 63г., вече надделя над ималите някога влияние турски военни, неутрализира опозицията и подчини пресата, а сега ще отстрани всички несъгласни от управляващата партия. Новите правила на партията включват по-строги наказания за нарушаването на дисциплината и изключване на всеки, който действа по начин, възприеман като служене на интереси на друга партия, съобщи вестник Hurriyet.

Конгресът на партията се проведе при изключителни мерки за сигурност на фона на извънредното положение в страната, което беше въведено след опита за преврат на 15 юли. Около 60 хил. души бяха докарани с автобуси в Анкара. Към 9 ч. силите за сигурност вече използваха лютив спрей срещу тълпата от поддръжници, които се опитваха да стигнат по-близо до арената.

От 2001 г.

Ердоган основава партията през 2001 г. като консервативно, пазарно ориентирано, вдъхновено от религията движение, което беше алтернатива на дългата доминация на светските управляващи, наследници на създателя на модерна Турция, Мустафа Кемал Ататюрк.

Оттогава партията е губила мнозинството си в парламента само веднъж, през юни 2015 г.: изборите бяха повторени пет месеца по-късно на фона на увеличаването на насилието и неспособността на опозиционните партии да формират коалиционно правителство. Лидерите на основната прокюрдска партия, подкрепата за която нарасна и беше причината за това партията на Ердоган да не може да управлява сама след изборите, по-късно бяха осъдени по обвинения в тероризъм.

Управление при извънредна ситуация

По-рано тази седмица Ердоган изнесе реч пред бизнес групата „Тюсиад“. Той отбеляза, че Турция трябва да запази нивото на икономическия си ръст на 6% или по-високо, което е над два пъти повече от средните прогнози на Bloomberg за тази година. Освен това той подчерта, че няма да премахва извънредното положение в страната, докато е необходимо.

По време на почти двучасовата реч пред конгреса Ердоган припомни последните 15 г. на икономически постижения. Той отново отхвърли призивите за отменяне на извънредното положение, което му позволява да управлява с укази.

„Няма да бъде отменено“, беше категоричен президентът. „Не работят ли фабриките ви? Затворени ли са училищата? Защо трябва извънредното положение да бъде отменено?“, коментира Ердоган.

Около 150 хил. души бяха засегнати от чистките след опита за преврат, включително академици, журналисти, опозиционни политици, които бяха вкарани в затвора без съд в продължение на месеци. Миналата седмица бяха издадени заповеди за арест на четирима души, включително собственика на един от последните останали национални опозиционни вестници. Те бяха обвинени, че работят с ислямистка групировка, която според Ердоган стои за опита за преврат: движението на проповедника в изгнание Фетхулах Гюлен.

НАТО опитва да тушира напрежението относно "Инджирлик"

НАТО поддържа постоянен контакт с всички партньори, включително с Германия и Турция по проблема с военната авиационна база "Инджирлик" ...

Промени в кабинета

В партията бяха извършени промени на централния съвет, като беше включен проправителственият бизнесмен Етем Санчак. Промените в кабинета могат да станат до няколко дни. Заменянето на 19 от 50-те членове на съвета е сигнал, че между 20% и 30% от министрите в кабинета също могат да бъдат сменени, твърди член от партията .

Ердоган ще представи връщането си в партията като начало на нова ера в Турция, но икономическите и политическите перспективи се влошиха, коментира съоснователя на консултантската компания Teneo Intelligence в Лондон. Промяната може да доведе до назначаването на личности, на база на лоялността, а не на таланта, допълва експертът.

„Ердоган постигна отдавнашната си мечта за установяването на президентска система, при която държавният глава е изправен пред малки, ако има някакви въобще, форми на контрол“, подчерта специалистът, допълвайки: „Партия на справедливостта и развитието“, постепенно изгуби своята визия и стана инструмент на самия Ердоган.“

Bloomberg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари