Европа няма достатъчно бронирана техника, твърди украински военен експерт

13803
Европа няма достатъчно бронирана техника, твърди украински военен експерт
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Военният експерт, главен редактор на Defence Express Олег Катков, обясни какви са пречките пред предоставянето на бронетехника от европейските страни в Украйна.

"Първият проблем е, че когато говорим за европейския сегмент на НАТО, няма толкова много бронирани машини, особено танкове. Практиката показва, че същата танкова бригада, базирана на Leopard 2, въпреки усилията на много страни, не е била сформирана. Имаше танкове за малко повече от конвенционалните два танкови батальона на "Леопард-2“, каза Катков пред украинското издание.

В допълнение към това, отбеляза експертът, темповете на възстановяване на бронетанкова техника в Европа, в частност на танкове Leopard-2, „като цяло не са впечатляващи“. По думите му още през април 2023 г. Нидерландия и Дания са обявили, че ще ремонтират 11-14 танка Leopard-2 и ще ги предадат на Въоръжените сили на Украйна.

ОЩЕ: Зеленски: Русия си играе с живота на украинските военнопленници (ВИДЕО) 

"Буквално преди седмица Министерството на отбраната на Нидерландия съобщи, че Rheinmetall току-що е завършил основен ремонт на тези две машини. Такива, за съжаление, са реалностите на европейския отбранително-промишлен комплекс, няма друг Rheinmetall, няма друг немски промишлен комплекс Всичко това е обективно негативен фактор, който показва, че е трудно за европейските партньори да предоставят такава отбранителна техника като танкове“, отбелязва военният експерт.

Година на тежки боеве 

В същото време той отбеляза, че в Украйна пристигат шведски бойни машини за пехотата CV90 и друга бронирана техника. „Но когато говорим, че тя ще бъде прехвърлена от запасите, трябва обективно да разберем, че европейският сегмент на НАТО няма същите резерви, каквито имат САЩ“, подчерта експертът. Също така, според него, САЩ трябва да имат възможност да възстановяват и ремонтират оборудване, за да го прехвърлят в Украйна. Но поради факта, че Съединените щати все още не могат да се споразумеят за 60 милиарда долара помощ за Украйна, невъзможно е да се договорят доставките на нови оръжия за Украйна.

Както пишат анализаторите на Forbes, в годината на тежки боеве след получаването на първия германски танк Leopard 2 украинската армия е загубила най-малко 12 танка. Въпреки това много повече танкове Leopard 2 бяха повредени, отколкото унищожени, и украинците смятат, че има реални проблеми при ремонта на повредените танкове и връщането им в експлоатация.

ОЩЕ: Версията на Кремъл за военнопленниците на Ил-76 се срутва като къща от карти. Но има един риск: Мнение 

Украинската агенция УНИАН припомня, че Германия е обещала през 2024 г. на Украйна допълнителни доставки на артилерия и артилерийски боеприпаси и над 80 танка Leopard 1г. На Киев също са обещани доставки на бронетранспортьори, инженерни танкове, включително за полагане на мостове, 450 защитени превозни средства, системи за разминиране, дронове, радари и разузнавателни системи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Македонският въпрос се заплита: Не е тайна, че Орбан спонсорира Мицкоски

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com