Европа под тревога заради намалените доставки на газ от Русия

3134
Европа под тревога заради намалените доставки на газ от Русия
Снимка: iStock

Руският енергиен гигант "Газпром" започна от днес десетдневна профилактика на своя газопровод "Северен поток 1", като Германия и други европейски страни с нетърпение следят дали доставките на газ ще се възстановят.

Ежегодната работа по газовата връзка беше планирана отдавна. Опасенията обаче са, че при силно влошените отношения между Русия и Запада заради нахлуването в Украйна „Газпром” може да се възползва от възможността просто да затвори клапаните, предава АФП.

"Путин ще затвори газовия кран... но дали един ден ще го завърти обратно?" попита германският всекидневник „Bild” в свой материал в неделя.

След спирането на "Северен поток" тази сутрин италианската енергийна компания Eni и австрийската група OMV съобщиха, че доставките им от "Газпром" също са намалени.

"Съществуват редица сценарии, при които можем да се окажем в извънредна ситуация", заяви пред обществената телевизия ZDF Клаус Мюлер, ръководител на германския федерален регулатор на газовите мрежи.

Безпрецедентно

"Изправени сме пред безпрецедентна ситуация - всичко е възможно. Възможно е газът да потече отново, дори в по-голям обем отпреди", заяви германският вицеканцлер Роберт Хабек пред общественото радио.

Но той предупреди, че "е възможно нищо да не се получи и все пак да се подготвим за най-лошото", тъй като Европа се бори да се откаже от енергийните доставки от Русия.

През последните седмици Москва вече намали с 60%доставките, обяснявайки това с липсата на турбина заради отказ от ремонт от страна на Канада на турбината, дори след като Берлин осъди това, според него, "политическо" решение. Тези съкращения се отразиха на доставките за редица държави от ЕС, а в Полша и България те също бяха напълно преустановени.

Поне един въпрос беше разрешен през уикенда, когато Канада се съгласи да върне на Германия турбината, която беше изпратена за ремонт, въпреки възраженията на Украйна. В неделя германският канцлер Олаф Шолц чрез своя говорител приветства "решението на нашите канадски приятели" да предоставят на „Siemens” - Канада така нареченото от Отава ограничено във времето и отменяемо разрешение за връщане на турбината.

Берлин изказа също така предположение, че по технически причини за „Газпром” би било трудно да спре изцяло доставките по "Северен поток".

Австрия гони "Газпром" от газовото хранилище в Хайдах, не запълва обема си

Австрия изпълнява заплахата да изхвърли "Газпром" от голямото си съоръжение за съхранение на газ в района на Хайдах, тъй като руският е...

По думите на Хабек "това не е като кран за вода", който може просто да бъде затворен или изключен, а добиваният в Сибир газ не може да се съхранява за неопределено време.

Опасения за рационализация

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари Германия спря сертифицирането на втория газопровод - "Северен поток 2", тъй като нараснаха опасенията за огромната зависимост на Европа от руските газови доставки. Но дори и сега едно дългосрочно спиране на газопровода би засегнало сериозно Германия и нейните съседи от ЕС, задълбочавайки енергийната криза, в която несигурните доставки доведоха до повишаване на цените преди зимата в Европа.

Германия внася около 35% от своя газ от Русия в сравнение с 55% преди началото на конфликта в Украйна.

Министърът на икономиката на Франция Бруно Льо Мер заяви, че страната трябва да се подготви за "пълно прекратяване" на доставките от Русия. "В момента това е най-вероятният ход", каза той.

Германия поглежда към въглищата заради спирането на газа от Русия

Германия планира да разчита на своите въглищни централи, след спирането на доставките на природен газ от Русия, като част от мерки за с...

Германия пести газ

Германската промишленост е много уязвима от недостиг, като властите обсъждат възможността да се наложи да се нормират доставките.

Председателят на търговската група на химическата промишленост VCI Кристиан Кулман заяви пред ежедневника „Зюддойче Цайтунг”, че прекратяването на доставките би било равносилно на "инфаркт за икономиката". Ако доставките бъдат преустановени напълно, германската мултинационална химическа компания BASF обмисля да освободи от работа част от своите около 100 000 служители.

"Трябва да направим всичко, за да започнем да пестим газ сега. Да оптимизираме отоплението, да го обсъждаме в семействата, да подготвяме индустрията. Не сме безсилни", заяви в шефът на регулатора на газовите мрежи Мюлер.

В четвъртък германският парламент прие план, който включва ограничаване на зимното отопление в помещенията му до максимум 20°С и намаляване на подаването на топла вода в отделни офиси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари