"Газа може да разпали война в Близкия изток": В САЩ се готвят за разширяване на конфликта

7293
"Газа може да разпали война в Близкия изток": В САЩ се готвят за разширяване на конфликта
Снимка: Getty Images

Представители на администрацията на САЩ разработват планове за реакция, ако войната в Ивицата Газа ескалира в по-голям и по-продължителен регионален конфликт, пише Politico.

Четирима души, запознати с въпроса, включително един високопоставен служител на администрацията, описаха вътрешни дискусии за възможни сценарии, в които Съединените щати могат да бъдат въвлечени в нова война в Близкия изток. Всички източници са пожелали анонимност.

Според трима американски служители военните вече изготвят планове за отмъщение срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които атакуват търговски кораби в Червено море. Обсъжда се и възможността за нанасяне на удари по цели на хуси в Йемен, вариант, който военните са предлагали и по-рано. Още: Израел навлиза по-дълбоко в Хан Юнис, уби 40 бойци на "Хамас"

Междувременно служители на разузнаването разработват планове за прогнозиране и предотвратяване на възможни атаки срещу Съединените щати от подкрепяни от Иран сили в Ирак и Сирия. Те също така се опитват да определят къде бунтовниците хуси могат да ударят следващия път.

Наближава ли ескалация?

В продължение на месеци Съединените щати настояваха Техеран в задкулисни дискусии да убедят подкрепяните от тях сили да намалят интензивността на нападенията си. Служителите твърдят, че не виждат признаци групите да са започнали да намаляват ударите си и дори се опасяват, че атаките им ще се засилят в близко бъдеще.

Настоящите атаки може да накарат президента Байдън да се заплете още по-дълбоко в Близкия изток сега, когато изборният сезон в САЩ се разгорещява и той трябва да се съсредоточи върху вътрешните проблеми.

Вероятността конфликтът да се разшири нараства, както показват поредицата сблъсъци в Ирак, Ливан и Иран напоследък. В резултат на това някои служители от администрацията на Байдън вече са убедени, че войната в Газа неофициално се е разширила далеч отвъд границите на Ивицата - сценарий, който САЩ с месеци се опитваха да избегнат. Още: Израел показа фабрика за оръжия на "Хамас" (ВИДЕО)

Този вектор на развитие на ситуацията крие рискове не само за регионалната сигурност, но и за шансовете на Байдън за преизбиране. Когато Байдън встъпи в длъжност, той се закле да сложи край на войните, но това обещание доведе до неуспешно изтегляне на американските войски от Афганистан след 20 години война в тази страна. И Байдън завършва президентството си като лидер на западния свят в подкрепа на Украйна и ключов помощник на Израел в борбата му срещу Хамас.

Дори при положение, че американската армия не е пряко замесена в двата конфликта, гласоподавателите може да видят изборите през 2024 г. като възможност да претеглят ключовия въпрос за външната политика на този изборен сезон: Доколко Америка трябва да бъде въвлечена в чужди войни?

Байдън обеща да помага на Украйна „колкото е необходимо“ и застана твърдо зад Израел. Междувременно бившият президент Доналд Тръмп - най-вероятният съперник на Байдън на изборите - се хвали, че може да сложи край на конфликта Русия-Украйна за броени часове и твърди, че САЩ изобщо не трябва да се намесват в битката между Израел и Хамас. Още: Израелската армия се похвали, че са ликвидирали висш командир на Хамас

„Действащите лидери винаги са обвинявани за всичко лошо, независимо дали е по тяхна вина или не. Това е недостатъкът на имперското президентство“, счита Джъстин Лоугън, директор на изследванията на отбраната и външната политика в Института Катон. „Тръмп ще води кампания под мотото „ Спомнете си дните на славата", твърдейки, че Русия нямаше да дойде в Украйна, Израел нямаше да бъде нападнат и Китай нямаше да се подготвя да посегне на Тайван, ако той беше на власт."

„Байдън ще трябва да каже: „Това така или иначе щеше да се случи и вината не е моя“, продължи Лоугън. „Това е неприятна тема за Байдън. Но ако ситуацията не се влоши значително – тоест ако американски войници не започнат да умират в тези конфликти "външната политика едва ли ще окаже голямо влияние върху резултата от предстоящите избори. Това почти никога не се случва."

Нужни са решения

Въпреки това проучване на Quinnipiac от ноември установи, че 84% от американците са или много загрижени, или донякъде загрижени, че САЩ могат да бъдат въвлечени в конфликт в Близкия изток. И с всеки изминал месец все повече американци се тревожат, че администрацията на Байдън дава на Украйна твърде много материална подкрепа, пише още Politico. Още: Заради теч на информация: Нетаняху плаши министрите си с детектор на лъжата

Един анонимен източник, близък до кампанията на Байдън, каза, че „настоящият президент винаги ще е изправен пред необходимостта да реагира по някакъв начин на външнополитическите събития“, като посочи, че Джордж У. Буш е бил изправен пред войни в кампаниите си за преизбиране. Барак Обама беше принуден да действа в условията на Арабската пролет. Сега Байдън е фокусиран повече върху въпроси, които са по-важни за избирателите, като икономиката, бъдещето на демокрацията и правото на аборти, каза анонимният източник.

Но докато изборната надпревара се нажежава, администрацията все повече е принудена да взема и решения, свързани със събитията в горещи точки в Близкия изток.

Бунтовниците хуси атакуваха търговски товарен кораб, което накара хеликоптерите на ВМС на САЩ да атакуват и потопят три от техните лодки.

Във вторник, 2 януари, Хамас обвини Израел в убийството на висш командир в Бейрут. В сряда десетки хора бяха убити в Керман, Иран, при поредица от експлозии на гроба на Касем Солеймани, покойният командир на елитна част от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, убит при нападение на американски дрон през 2019 г. Ислямска държава пое отговорност за атаката. Още: Джо Байдън: Работим за значителното изтегляне на Израел от Газа

В четвъртък, 4 януари, напрежението в региона се засили допълнително, след като администрацията на Байдън извърши удар с дрон в Багдад, който според двама служители на отбраната на САЩ уби лидера на проиранското шиитско движение Муштак Талеб ал-Саиди , известен като "Abu Taqwa”.

Сутринта на Нова година Байдън събра своите съветници по националната сигурност, за да обсъдят ситуацията в Червено море и да набележат възможностите за напредък. В резултат от тази среща беше публикувано съвместно изявление едновременно от Съединените щати и от дузина техни съюзници, в което те предупредиха, че хусите ще се сблъскат с „последици“, ако продължат да „застрашават живота“ и да прекъсват търговските потоци в Червено море.

Американски служител подчерта, че опасенията на администрацията относно разширяването на границите на конфликта в Близкия изток не са нещо ново. Според него САЩ са загрижени от няколко седмици за ескалацията на войната в Газа, но засега няма признаци за увеличаване на заплахата за американските войски, разположени в чужбина.

Планът на Байдън

Администрацията обаче е загрижена за нарастването на тези заплахи. Вследствие на терористичната атака в Иран в сряда (3.1) служители на администрацията от Пентагона до Държавния департамент и разузнавателните агенции започнаха да анализират ситуацията, за да предвидят как Иран и неговите прокси сили в Близкия изток могат директно да атакуват Съединените щати или съюзниците им в региона.

Разработването на такива планове за извънредни ситуации е обичайна практика на фона на повишеното напрежение в Близкия изток, казаха официални лица. Но нарасналите усилия от служители на администрацията да докладват за потенциални точки на атака и възможни отговори на САЩ, които бяха стартирани, идват в резултат на заповеди от висши служители на администрацията, които се опасяват, че мащабът на конфликта в региона само ще расте и че Вашингтон в крайна сметка ще трябва да се намеси.

Особено тревожен е рискът от ескалация в Червено море. Атаките на хусите срещу търговски кораби накараха Съединените щати да обявят през декември нова международна морска коалиция за ограничаване на атаките. От началото на операциите на 18 декември коалицията, която вече включва повече от 20 държави, е осигурила на около 1500 търговски кораба да преминат безопасно през водите, каза вицеадмирал Брад Купър, командващ Петия флот на САЩ.

Според Купър на 4 януари е имало 25 атаки срещу търговски кораби, преминаващи през южната част на Червено море и Аденския залив. На същия ден хусите взривиха малък безпилотен надводен кораб в международните морски пътища за първи път, представлявайки нова заплаха.

Атаките на хусите принудиха големите корабни компании, които съставляват голяма част от международната морска икономика, да пренасочат своите кораби, причинявайки допълнителни разходи и забавяния. Властите се опасяват от по-нататъшна ескалация. Още: След убийството на човек №2 в "Хамас": Израел ликвидира и висш командир на "Хизбула"

„От наша гледна точка най-голямото безпокойство е, че хусите могат да потопят кораба. Какво ще се случи тогава?“ - попита един американски служител.

Освен това остават опасенията, че боевете в Ивицата Газа могат да се разпространят към Западния бряг и Ливан. Ливанската Хизбула и Израел вече си разменят удари по границата и дори има съобщения за атаки на израелски заселници срещу палестинци на Западния бряг. Тези опасения може да се засилят от убийството на лидер на Хамас в Ливан. Засега обаче американските служители не виждат признаци, че Хизбула иска да разшири границите на войната.

„Докато Съединените щати се опитват да предотвратят превръщането на войната в Газа в регионална война, в крайна сметка това не зависи само от нас“, каза Мик Мълрой, бивш морски пехотинец и служител на ЦРУ, който е служил в Пентагона. „Сега обаче има все повече тревожни признаци, че конфликтът може да ескалира в такава война.“

Автори: Ерин Банко, Лара Селигман, Александър Уорд

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com