Глас от Острова: Украйна няма време - трябва да излезе на море и да спре Путин

8721
Глас от Острова: Украйна няма време - трябва да излезе на море и да спре Путин
Снимка: Getty Images

Въоръжените сили на Украйна спешно трябва да постигнат по-значителни резултати в контранастъплението, преди да започне есенната киша, пише британското издание The Telegraph. През следващата година натискът върху Украйна от страна на Запада ще се увеличи значително поради умората от дългата подкрепа за Киев, счита авторът. 

Миналата седмица отбеляза повратна точка в украинската контраофанзива, а може би и в целия конфликт. Украйна ще трябва да прекъсне сухопътния коридор между континентална Русия и полуостров Крим. Това ще означава тежка борба за достъп до морето - в същото време ще е необходимо да се отвоюват градовете Токмак и Мелитопол.

Дори проникването през първите руски укрепления беше трудно, но смелите украински сапьори минаха през почти най-гъсто минираната зона в света. Освен това руските минни полета са осеяни с капани за танкове и са прикрити от авиация и масиран артилерийски огън. Средно се счита, че всеки квадратен километър от тази земя е осеян с 1500 противопехотни и противотанкови мини. След минните полета започва началото от трите етапа на руската мрежа от окопи, достигаща няколко километра дълбочина: някои от най-добрите руски изтребители дежурят там, за да обезсилят украинските атаки. Още: Експерт: Разминирането в Украйна ще отнеме поне 10 години, тепърва хора ще загиват от разпръснатите мини

Уроци от историята

Всичко това може да изглежда обещаващо, но времето – най-неумолимият ресурс на бойното поле – уви, работи срещу издръжливите украинци. Следващият етап от контранастъплението, дори бързото превземане на територията на Запорожие и Мелитополския регион, ще изисква много седмици ожесточени боеве.

Скоро обаче ще дойде прословутата украинска киша (разпутица), когато проливните дъждове и летните наводнения ще превърнат земите в източната част на Украйна в мочурливо блато, което затруднява настъпателните маневри и щурма на бронираните машини. Още: Страх лозе пази: Русия се готви за война на своя територия (ВИДЕО)

Точно с това се сблъскват наполеоновите войски по време на нахлуването в Русия през 1812 г. и нацистите по време на нападението над Москва през есента на 1941 г. В резултат и двете армии претърпяват катастрофа. Тази есен украинците ще трябва да се справят с този враг на родна земя, освен с руските окупатори.

Следователно Украйна няма да има друг избор, освен да тръгне напред с нови сили в суровите зимни месеци, разчитайки на бързо движещи се бронирани бойни средства по скованата от студ земя, докато руските наборници треперят в замръзналите окопи. А през пролетта калта ще се върне. Най-вероятно това ще бъде окончателният край на контранастъплението.

Тъй като предстоящите избори на Запад вероятно ще изядат съществуващия политически капитал и ще дойде умората от конфликта, Украйна може да има само няколко кратки ценни месеца, за да си върне възможно най-много територия и то възможно най-бързо. Следващата година дипломатическият натиск ще се засили Украйна да се съгласи на мир при едни или други условия, за радост на превъоръжаващата се Русия и нейните китайски спонсори, които искат да замразят конфликта. Още: Успехът на украинската контраофанзива се бави. Защо?

Украинският контрол върху Мелитопол и Азовско море би засилил значително позициите на Киев, ако бъде подложен на засилен натиск от световната общност през следващата година. Затова трябва да осигурим всичко необходимо на украинските сили и най-важното да ускорим всички обещани доставки. 

Автор: Робърт Кларк

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари