Експерт: Разминирането в Украйна ще отнеме поне 10 години, тепърва хора ще загиват от разпръснатите мини

7258
Експерт: Разминирането в Украйна ще отнеме поне 10 години, тепърва хора ще загиват от разпръснатите мини
Снимка: iStock

Руските войски се изтеглят от северната част на Украйна, оставяйки след себе си бомбардирани и силно минирани територии. Руснаците са слагали мини не само по шосетата, в горите и в полетата, откъдето са минали, но дори до труповете на убитите, както и в жилищните райони и в домовете на хората. Ето какво казва за разминирането в Украйна сапьорът Войцех Вуйчински, многократен участник в мисии на ООН и НАТО, пред беларуския канал Belsat.tv.

„Една война, когато спира, не престава да убива“, казва той. На първо място разчистването започва от транспортните пътища, по които ще преминат сапьорските групи. Следващият етап е разминирането на медицинските центрове, на образователните обекти и тези в сферата на услугите. И едва накрая започва проверяването за мини в нивите, фабриките и т.н., което ще позволи да се възстанови икономиката на Украйна.

ОЩЕ: Ще се откаже ли Украйна от своите територии в името на мира - Зеленски даде отговор 

Според него това е ужасно скъп процес, който освен това е много продължителен. Как ще се справи Украйна? Според всички конвенции, казва Вуйчински, страните в конфликта са отговорни за разчистването на територията след военните действия. Трябва да бъде инспектиран целият район, където са се водили боевете. Ако Украйна не може да се справи сама и поиска помощ от ООН, организацията ще я финансира, но не изцяло. ООН ще помогне да се разчисти инфраструктурата, необходима за оцеляването на населението (пътища и населени места), а Украйна ще трябва да се погрижи за останалото.

фейсбук

Източник: iStock

Страните в конфликта са длъжни да разчистят земята от мини след прекратяване на военните действия. Всяко минно поле има документация, формуляр относно ориентири, мините, които не могат да бъдат извлечени - например с индуктивен предпазител, който реагира на детектор, или противотанкови мини.  

ОЩЕ: Масово явление: Войници от 17 руски града отказват да воюват в Украйна 

Но в Украйна са използвани и касетъчни бомби, както и разпръснати мини. Не се знае как те ще се държат - по принцип те трябва да имат елемент на самоунищожение, тоест да избухнат в рамките на няколко часа. За съжаление обаче много от тях не се самоунищожават. Обикновено след дълги години батериите в тях се разреждат. Но такива мини попадат на различни места, лежат там и чакат. Дори след разчистването ще има много експлозии на мини, защото е просто невъзможно да се намерят всички, казва Вуйчински.

Ако въздушна бомба падне върху сграда, унищожавайки горните й етажи, сградата трябва да бъде съборена и всеки фрагмент проверен. Специалистът казва, че ако е на мястото на строителните екипи, които в момента разчистват разрушените сгради, не би посмял да отиде, преди да е направена такава проверка. Според него разминирането на градовете ще отнеме поне 5 години, преди те да могат да бъдат построени наново, тъй като проверката и изчистването са неразривно свързани.

И едва след това ще започне разминирането на земеделските земи, защото просто няма да стигнат силите и средствата това да се направи по-рано. Докато не се провери за мини земеделските стопани не трябва да ходят по полетата, където са се водили военни действия, включително там, откъдето само са минали руски войски, предупреди специалистът. Но, по думите му, най-вероятно тази проверка ще бъде повърхностна, тъй като селското стопанство трябва да се възстанови възможно най-бързо след войната. Затова, Вуйчински прогнозира, че ще има много злощастни инциденти.

Украйна се превърна в една от най-минираните страни в света, твърди вицепремиер

Украйна се превърна в една от най-минираните страни. Това каза в интервю за италианската телевизия Sky TG24 вицепремиерът по реинт...

ОЩЕ: „Искам да умра, но не мога“: Оцеляло момиче разказа за обсадения Мариупол 

Сега хората бързат да се върнат в домовете си, стопаните - на нивите си, но много ще умрат там, предупреждава експертът. Всичко, което остава на земята след битката, е опасно. Основно за деца, защото възрастните са по-сдържани, но децата са любопитни. В Афганистан повечето деца бяха убити от т. нар. PFM-1 „мина-пеперуда“ и BLU „топкова мина“, защото имаха интересна форма, разказва Вуйчински. Снарядите ще бъдат разпръснати навсякъде, децата ще ги носят в училищата. Затова правителството е отговорно за бързото почистване на най-важните обекти, макар и само повърхностно, добавя той.

Войцех Вуйчински обясни, че разминирането става на три етапа. Първо се използва минен трал (приспособление за обезвреждане/детониране), с който се взривяват някои от мините. След това минава сапьорът да изкопае това, което е пропуснал или повредил тралът, без то да се взриви, което понякога е по-опасно от неповредената мина. Накрая влиза животно, за да надуши останките от експлозиви. На финала се прави проверка на мястото и ако не се открие нищо, територията се обявява за чиста.

фейсбукИзточник: iStock 

На въпрос колко време след края на войната в Украйна мините и невзривените боеприпаси ще представляват опасност, Вуйчински отговори така: „Нашите патрули продължават да участват в разчистването на мини, останали още от Втората световна война, и се случва хора да загиват от мини, които са на 80 години. Експлозивите остават непредсказуеми след много дълго време. Ако е тротил, все още не е толкова зле. Но иницииращите материали в детонатора са непредвидими, а самият му механизъм може да бъде толкова корозиран, че във всеки един момент да се получи експлозия."

Неофициално: Бивш съветник на Путин и идеолог на превземането на Украйна е под домашен арест

Владислав Сурков, бивш съветник на руския президент Владимир Путин, е задържан от руските власти. Сурков, който многократно е заявявал ...

ОЩЕ: Куриерска служба отказа да приема колети от руски войници без касови бележки 

Според него има и друг проблем. Много снаряди могат да се озоват на по-голяма дълбочина поради различни фактори. Вземете базата Кандахар в Афганистан, която е построена върху сезонни реки, разказва сапьорът. Когато снегът слезе от планините, Кандахар се оказа наводнен. В резултат на това мините се преместиха, покрити със слоеве мръсотия. В пустинята пък те са покрити с пясък. Така че никога не знаеш колко слоя има над мината. Теоретично е невъзможно да се провери по-дълбоко от 30-50 сантиметра. Тоест, разбира се, е възможно, но това ще отнеме много време.

Украинските медии непрекъснато предупреждават гражданите да бъдат внимателни за оставените мини. В киевското предградие Ирпен една от мините, например, е била открита поставена под обикновена пазарска чанта в двор на къща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа