Германски гигант: Ако не увеличи разходите, Европа не може да задоволи нуждата от боеприпаси на Украйна

7932
Германски гигант: Ако не увеличи разходите, Европа не може да задоволи нуждата от боеприпаси на Украйна
Снимка: Getty Images

Най-големият производител на боеприпаси в Германия Rheinmetall AG заяви, че европейската отбранителна индустрия не може да задоволи нуждите на Украйна от артилерийски боеприпаси за войната й срещу Русия, освен ако правителствата не увеличат разходите достатъчно, за да удвоят производствения капацитет. 

„Имам нужда от заповеди. Без поръчки няма да произвеждам нищо“, каза главният изпълнителен директор Армин Папергер в интервю. „Недостигът на боеприпаси няма да е по вина на отбранителната индустрия. Индустрията може да достави това, което е необходимо“, уточни той.

Шойгу нареди удвояване на производството на високоточни боеприпаси

Руският военен министър Сергей Шойгу нареди удвояване на производството на високоточни боеприпаси, съобщи руското Министерство на отбра...

Бавният напредък при финализиране на поръчките означава, че Rheinmetall ще произвежда снаряди с около две трети от капацитета си тази година, каза Папергер. Това е въпреки многократните предупреждения от украински и европейски официални лица, че достатъчното снабдяване с артилерийски боеприпаси ще се окаже решаващ фактор в продължаващата война.

Наличието на боеприпаси с калибър 155 милиметра, тип стандартен снаряд на НАТО, е все по-важно, тъй като Украйна се стреми да удържи руската офанзива, съсредоточена около района на Донецк. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза, че въоръжените сили на страната се нуждаят от повече от 350 000 снаряда на месец, което е повече от три пъти от количеството, което се използва в момента. 

Резников поиска от Европейския съюз да предоставя 250 000 снаряда на месец, количество, което според Папергер „би било трудно за производство“. „Капацитетът в Европа ще трябва да се удвои, за да се постигне това ниво“, каза той, цитиран от Bloomberg. 

Понастоящем Rheinmetall може да произвежда 450 000 артилерийски снаряда годишно в световен мащаб и има за цел да увеличи капацитета си до 600 000 снаряда през следващите две години с помощта на своя обект Varpalota в Унгария и нова фабрика за барут в източногерманската провинция Саксония, каза изпълнителният директор. Компанията очаква правителството на Саксония да одобри планове за фабриката, които ще включват инвестиция между 700 и 800 милиона евро през следващите няколко седмици.

Еврокомисар идва в България и Словакия, за да извоюва повече боеприпаси за Украйна

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон ще направи визити в България и Словакия, за да положи основните на ре...

„Това е проект за национална сигурност. Не можем да го финансираме сами. Нуждаем се от държавна подкрепа, която Intel получи за своята фабрика за чипове“, каза Папергер, цитирайки съобщения , че Intel ще получи до 5 милиарда евро субсидии за изграждане на завод за производство на чипове в щата. „Мисля, че правителството ще вземе мъдро решение“, допълни той.

Тъй като поръчките изостават, Rheinmetall също не е увеличил напълно производството на по-малките 120-милиметрови танкови снаряди, използвани от повечето бойни танкове, произведени в САЩ и Европа, каза Папергер. Компанията разполага с достатъчно капацитет да произведе 240 000 от снарядите, но се очаква да изработи по-малко от 150 000 тази година. 

В момента ЕС произвежда твърде малко боеприпаси, за да снабди Киев и да попълни собствените си запаси. От началото на годината страните от НАТО обещаха да доставят стотици танкове на Украйна, включително повече от 100 броя Leopard 2, произведени съвместно от Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann GmbH&Co KG.

Въпреки проблемите с капацитета, Папергер каза, че е уверен, че с адекватна подкрепа отбранителната индустрия в Европа и САЩ може да достави достатъчно военно оборудване на Украйна, за да осуети руска победа. „Ако Западът иска Русия да загуби тази война, тогава Русия няма да я спечели“, каза той. „И Европа, и САЩ са в състояние да произведат повече, отколкото Русия някога ще може да произведе“, категоричен бе Папергер.

Швейцария не се съгласи швейцарски танкови снаряди да бъдат доставени на Украйна

Швейцарските депутати отхвърлиха искане на Германия да ѝ позволят да изпрати на Украйна танкови снаряди швейцарско производство, предад...

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа