Хиляди чуждестранни бойци се събират при Алепо, за да върнат града на Асад

10625
Хиляди чуждестранни бойци се събират при Алепо, за да върнат града на Асад
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато Алепо продължава да е свидетел на най-тежките въздушни удари от началото на гражданската война в Сирия, около града се приготвят няколко хиляди бойци, чакащи подходящия момент, за да го завземат.

Над 6000 членове на про-правителствени сили и милиции се разполагат в предградията на Алепо, отправяйки се към източните райони на града.

Сред тях са сирийските сили, които поглеждат към града от дистанция от 2012 насам, когато бунтовнически фракции завзеха половината от него. Но по-голямата част от бойците, които се събират около Алепо, са около 5000 чуждестранни бойци, които ще изиграят и най-важната роля в стратегията на сирийското правителство за връщане на контрола на Алепо, обявена след провала на примирието и едностранното обявяване на прекратяването му от страна на властите в средата на септември.

Стратегията за завземането на Алепо е връхна точка на плановете, идващи от кабинетите на Дамаск. Ислямистките шиитски бойци, членове на милиции с голям боен опит в Ирак, Ливан и Афганистан, финансирани и оборудвани от Иран, се готвят да влязат в сблъсъци, които в тяхната реторика е определяно като „свещена война за региона“.

За последните четири години, сирийският лидер Башар Асад и неговият режим видяха, че националистическите линии в армията бяха достатъчни, за да се задължат някои от важните фронтове. Но в битката, която предстои, остатъците от основното ядро на сирийската армия, трябва да работят с чуждестранни бойци и милиции, за да успеят в начинанието си.

В интервюта, лидерите на шиитските групи говорят с ясна религиозна нотка и патос за битката, която те виждат като част от по-голямата война за влияние в Ирак и Ливан.

Командирите, които се събираха поетапно около Алепо, включваха опитни и непримирими личности като Касем Сюлеймани – лидер на Революционната гвардия в Иран. Част от тези милиции, като Асаиб Ахл ал Хак и Абу Фадл ал Аббас, се сражават и в Ирак не само през последните две години, но и сега в офанзивата срещу крепостта на Ислямска държава, северният град Мосул.

От утре ЕС ще преговаря за бъдещето на Сирия с Турция, Иран и Саудитска Арабия

Европейският съюз започва утре преговори с Турция, Иран и Саудитска Арабия за бъдещето на Сирия, обяви върховният представител по външн...

Друг от известните лидери край Алепо, е Акрам ал Кааби от милицията Катаиб Хезболла, който пристигна в сирийския град в началото на октомври. Говорейки в присъствието на свои бойци и символика в град ал Айс в близост до Алепо, той призова поддръжниците си да се сражават в „армията на съпротивата, защитавайки шиитската вяра от еретиците и узурпаторите“. Заснет в специално видео, ал Кааби допълва: „Младежите като вас извършват джихад в Ирак и извън Иран, вашият път на джихада е благословен.“

Сравнявайки опонентите на Асад в Алепо с личности от първите години на исляма, застанали срещу Имам Али и неговото семейство, чиито поддръжници са и бригадите извън Алепо, ал Кааби казва, че: „Ние се изправяме срещу чудовища, внуците на Язид и Муауия и внуците на онези, които извършиха кланетата в Кербала. Днес те искат да ги повторят.“ Същите думи бяха повторени преди старта на офанзивата срещу Мосул.

Знамена с жълто и зелено изпълват кадрите, идващи от предградията на Алепо – флагове, почитащи „мъченици“, паднали в името на борбата бойци от ливанската група Хизбулла и още повече от иракските фракции.

Религиозната реторика и използването – и изопачаването – на исторически факти и минало в полза на водените сражения, се превърнаха в нещо нормално за всички групи по време на военните и политически кампании в Ирак и Сирия.

Докато самолетите прелитат над Алепо, онези които дават координатите за целите на терен, са ирански командири. Един от тях, генерал Яхия Рахим Сафави, обобщава, че руската подкрепа по въздух е основна и иранската Революционна гвардия, от която е част и той, дава координатите и информацията за потенциалните цели.

Владимир Чуков: Битката за Алепо ще бъде проекция на отношенията между Русия и Запада

Следващата голяма битка за Алепо ще бъде проекция на отношенията между Русия и Запада. Това каза в ефира на Радио „Фокус“...

Заедно със сирийските самолети, руските са извършили въздушни атаки с над 1700 бомби в Източно Алепо само за седмица. Някои от тези бомби са предназначени за атакуване на бункерни съоръжения и имат унищожителна мощ. Фондацията Save The Children заяви, че трябва да затвори някои училища, които подкрепя в Сирия, заради опасността сградите да бъдат ударени.

С последните две болници, поразени от въздух, засегнатите болници и клиники в Източно Алепо стават над 40.

Правителствената офанзива в Алепо все още е в изчакване, тъй като част от бойците, които се предполага, че ще се присъединят към вече пристигналите, са част от офанзивата в Мосул срещу Ислямска държава. На терен, обаче, са вече стотици афганистанци, сражаващи се под флага на про-правителствената бригада „Фатемаюн“ – също финансирана от Техеран.

300 000 души са все още в града. Битката за Алепо предстои и тя ще е изпълнена с цивилни жертви, религиозно напрежение и политическо говорене.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com