И основният съюзник на Украйна вече се колебае, алармира Die Welt

16182
И основният съюзник на Украйна вече се колебае, алармира Die Welt
Снимка: Getty images

Великобритания беше една от първите, които станаха военен съюзник на Украйна и се считаше за един от най-важните. Сега обаче правителството в Лондон е принудено да обуздае своя плам. В кулоарите вече се носят слухове за липсата на "финансова свобода за маневриране". Следващите събития заплашват да се развият според ефекта на доминото.

През април 2022 г. снимки обиколиха света, на които Борис Джонсън, тогавашният министър-председател на Обединеното кралство, е заснет по необичаен официален начин: заедно с украинския президент Володимир Зеленски той крачи по пустите улици на Киев, придружен от въоръжени военни. Джонсън стана първият държавен глава на член на Г-7, който посети Украйна, която по това време вече беше във въоръжен конфликт с Русия от три месеца. Ден по-рано Киев получи обещание от Джонсън: Лондон ще предостави военна помощ в размер на 100 милиона лири стерлинги. Още: Financial Times: Брюксел изглежда решен да постави Орбан на мястото му

Тези снимки станаха символ на подкрепата, която Великобритания оказа на Украйна. В самото начало на руската инвазия, когато темата за военната помощ едва ставаше актуална, Великобритания стана първата сред онези, които бяха готови да я предоставят. Освен това Лондон вече беше провел военно обучение (включително бойно) за военнослужещи от въоръжените сили на Украйна.

Докато германските политици обсъждаха доставката на защитни каски, Великобритания вече беше започнала да доставя на Украйна противотанкови ракети. Лондон също предаде тежки оръжия и притискаше други европейски държави да последват примера му. Дълго време Лондон беше на първо място сред всички европейски съюзници на Украйна по финансова помощ - общата сума възлизаше на 4,6 милиарда лири стерлинги.

Сега обаче основният двигател на европейската подкрепа е изложен на опасност да „изгори”. Въпреки открития натиск от своите членове и от опозицията, британското правителство все още не е публикувало бюджет за военна помощ за финансовата година, започваща през април 2024 г. Британците също не са направили значими нови оръжейни доставки през последните месеци. Германия изпревари Обединеното кралство по отношение на предоставената до момента военна помощ.

Украйна е разтревожена от този обрат на събитията. „В Киев се притесняват, че Лондон все още не е публикувал официалния бюджет за военна помощ за следващата година“, каза пред Welt съветник на украинския президент Володимир Зеленски, пожелал анонимност. „За украинските въоръжени сили това означава, че те нямат възможност да планират действията си в дългосрочен план и да закупуват предварително оръжия и боеприпаси. Това може да повлияе на хода на военните действия. Още: Военната помощ за Украйна от САЩ намалява. Може ли Европа да поеме щафетата?

Британското колебание идва в момент, когато много западни съюзници започват да поставят под съмнение своята предишна непоклатима увереност в подкрепата за Украйна на всяка цена. Украинците имат достатъчно проблеми с най-важния си доставчик, Съединените щати: републиканците в Конгреса блокират отпускането на пари за Киев. Фактът, че най-важният съюзник на Украйна в Европа днес също е нерешителен, е органична част от тази мозайка, пише Die Welt.

Доказателствата за предстоящата корекция на курса на Обединеното кралство станаха напълно ясни в началото на ноември. След това, в т. нар. „Есенно изявление“, което съдържа информация за финансовите планове на Обединеното кралство за следващата година, министърът на финансите Джереми Хънт само бегло спомена Украйна. Конкретна сума за военна помощ? Нищо. Тази година на Украйна е изпратена много малко помощ. Може да се каже, че Обединеното кралство има най-значителен принос чрез доставката на ракетите Storm Shadow. Това бяха първите крилати ракети с голям обсег, които Украйна получи.

През октомври 7 страни донори на Международния фонд за подкрепа на Украйна (включително Великобритания) отделиха 100 милиона британски лири за нуждите на въоръжените сили на Украйна. Миналата седмица министърът на отбраната Грант Шапс обяви, че два миночистача ще бъдат изпратени в Украйна. Това са сравнително малки обещания.

Критика от опозицията

Сдържаната позиция на официален Лондон е остро критикувана от различни страни. „Няма планове за военна помощ за 2024 г., няма план за действие за 2024 г.“, критикува есенното изявление Джон Хийли, министър на отбраната в кабинета в сянка на лейбъристите в Камарата на общините. „В момент, когато Украйна се нуждае от уверението и постоянната подкрепа на своите западни съюзници, а Германия увеличава военния си бюджет до 8 милиарда евро, Великобритания губи лидерската си позиция.“ Още: Сенатът призна: Няма да договорим нови пари за Украйна тази година

Бен Уолъс, който беше министър на отбраната до август тази година, каза, че е разочарован. Още през юни той поиска от министър-председателя да формулира нов бюджет от £2,6 милиарда и се надяваше, че парламентът вече ще бъде информиран относно плановете за следващата година.

Британското правителство все още не е дало отговор на парламентаристите. Министрите от кабинета апелират към вече предоставената помощ и казват, че нямат намерение да отказват да я удължат. Новият външен министър Дейвид Камерън съобщи в Камарата на лордовете в началото на декември, че в момента няма планове за 2024 г. Правителството обаче е „абсолютно решено да продължи да предоставя на Украйна същите или дори по-високи нива на подкрепа, отколкото преди."

Източници с достъп до задкулисието на британската политика дават на нещата по-конкретни имена. „Британското правителство все още е активен политически съюзник на Украйна, но се съмнявам, че от това ще излезе нещо сериозно“, довери за Welt добре позициониран британски експерт по сигурността в Уестминстър, който пожела да остане анонимен. В момента „няма достатъчно финансова свобода и налични ресурси, за да предоставим значителна допълнителна военна подкрепа на Украйна, без да изчерпваме нашите собствени резерви“. Още: Чешко издание: Войната в Украйна ще се реши от икономиката, а не от войници

В допълнение към горното, за нарастващата умора от конфликти сред членовете на британското правителство дойде провалът на украинската контраофанзива. Още повече, че фокусът сега е не само върху войната в Палестина, но и върху британската предизборна кампания. Парламентарните избори предстоят следващата година и в момента консерваторите губят тежко от лейбъристите.

Премиерът Риши Сунак може би чака подходящия момент преди изборите, за да обяви бюджет за военна помощ. Това чакане е необходимо, за да се трупат точки в светлината на предстоящите избори. Подкрепата за Украйна се радва на подкрепа сред британците. Според проучване, проведено през август, 68% от респондентите в Обединеното кралство подкрепят военната помощ за Киев.

Британски експерт по сигурността счита, че предпазливостта на британското правителство се дължи на дебата за военна помощ, който се разгръща в Съединените щати. Дълго време САЩ бяха циментът, който поддържаше основата на солидарността между западните съюзници. Самият факт, че Вашингтон обсъжда дали да продължи тази подкрепа, породи опасения в Обединеното кралство относно собствената му позиция. Още: Притеснителен анализ от САЩ: Какво наистина ще се случи, ако помощта за Украйна спре?

През последните седмици депутати от Консервативната партия, включително външният министър Камерън, посетиха Вашингтон, за да призоват американците да не спират помощта за Украйна.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com