Икономическият растеж на еврозоната се забавя преди Brexit

874
Икономическият растеж на еврозоната се забавя преди Brexit
Снимка: Getty Images / Guliver

Икономическият растеж в еврозоната се е забавил през второто тримесечие, след като несигурността преди британския вот за напускане на Европейския съюз се завихри, показват представени в петък данни, а икономисти коментират, че това може да е сигнал за по-слаб от очакваното бъдеще растеж. БВП в 19-те държави в зоната се е покачил с 0,3% на тримесечна база за периода април – юни, което е на половина от постигнатите 0,6% през първото тримесечие на годината, съобщи европейската статистическа служба Евростат.

Забавяне се очакваше след силния ръст на еврозоната през първите три месеца на годината, но това може да е и от смесване с несигурността преди референдума за „Брекзит“ от 23 юни.

Макар първите надеждни данни след „Брекзит“ да показват неочакван оптимизъм в еврозоната, икономическият ефект от британското решение за напускане на съюза може да бъде усетен по-късно.

„Третото тримесечие стъпва върху добра основа, но вероятно е твърде рано да се омаловажава възможния негативен ефект от „Брекзит“ върху растежа на еврозоната“, каза Петер Ванден Хуте, икономист от ING bank.

След референдума за „Брекзит“, Европейската комисия и Европейската централна банка леко ревизираха прогнозите си за ръст на БВП на еврозоната за тази година и 2017 година.

Независимо от „Брекзит“, слабата световна търговия и ниския положителен ефект от попътния вятър може да допринесат за продължаване забавянето на икономиката на еврозоната през следващите месеци.

„Ние смятаме, че това забавяне на растежа е сигнал за предстоящи неща. Ние смятаме, че растежът на БВП в еврозоната ще се забави още през останалата част от годината“, казва Джак Алън от Capital Economics, позовавайки се на чезнещия положителен ефект от ниските цени на петрола и слабото евро като причини за продължаващо забавяне.

Мишел Барние ще преговаря от страна на ЕС за развода с Великобритания

Президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер определи изненадващо бившия европейски комисар Мишел Барние като главен прегова...

Предварителните данни за БВП на Евростат не включват данни за отделните страни-членки на еврозоната, но оповестените по-рано данни на френската статистическа служба показват по-лош от очакваното слаб растеж във втората по значение икономика в съюза.

Разочароващите френски данни се дължат на слаби данни за потреблението и спад на бизнес инвестициите.

Забавянето в растежа на еврозоната може да влоши нещата за стимулите на ЕЦБ, която вече намали лихвения процент по депозитите до минус 0,4% и купува 80 млрд. евро в активи месечно в опит да се противопостави на изключително ниската инфлация във валутния съюз.

Първите оценки за инфлацията в еврозоната, оповестени в петък от Евростат, показват леко покачване до 0,2% през юни от 0,1% през предходния месец, но все пак все още е твърде далеч от целта на ЕЦБ за около 2%, докато базовата инфлация остава стабилна.

Reuters

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари