Ирак започна най-сложната и мащабна операция срещу "Ислямска държава"

2314
Ирак започна най-сложната и мащабна операция срещу "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images/Guliver

Иракският министър-председател Хайдер ал Абади обяви в нощта между събота и неделя началото на операцията по освобождението на втория по големина град в страната Мосул от "Ислямска държава" две години, след като той падна в ръцете на терористите.

"Часът дойде и моментът на великата победа е близо", заяви Ал Абади по време на реч, излъчвана по националната телевизия, заобиколен от най-висшите офицери от иракските въоръжени сили. "Обявявам днес началото на операцията по освобождаването на провинция Нинева", добави той.

Операцията е най-голямото струпване на иракски войници от инвазията на САЩ в страната през 2003 г. насам и е също така подкрепена от военновъздушните сили на състоящата се от 60 държави коалиция срещу "Ислямска държава". Освобождаването на Мосул е в основата на плана на президентската администрация на Барак Обама по побеждаването на "Ислямска държава" в Ирак, макар и Вашингтон да изрази притеснения относно това, че Багдад реши операцията да бъде проведена тази година.

"Повече от 80 хил. войници ще участват в операцията", заяви майор Салам Ясим, командир на иракските специални сили. Иракската армия е разпръснала хиляди листовки над града в края на миналата седмица, чрез които е предупредила населението да стои далеч от позициите на "Ислямска държава".

Все още зашеметено от унизителната загуба на Мосул през лятото на 2014 г., когато тренираните от САЩ иракски войници захвърлиха американското си оръжие и избягаха, докато "Ислямска държава" напредваше към града, иракското правителство е прекарало по-голямата част от изминалата година, готвейки се за офанзива. Началото ѝ в неделя е най-вероятно само началото на дългата битка по възвръщането на града.

"ООН е дълбоко загрижена, че в най-лошото стечение на обстоятелствата, операцията в Мосул може да бъде най-мащабната в света през 2016 г., и ние се страхуваме, че до един милион цивилни могат да бъдат накарани да избягат от домовете си", заяви Лисе Гранде, хуманитарният координатор на световната организация по Ирак.

Взаимно-противоречащи си съобщения се появиха за това доколко "Ислямска държава" се готви за приближаващата операция. Според CNN членовете на организацията бягат от града, докато иракските войници го приближават, но много експерти смятат, че ислямистите едва ли ще напуснат града просто така. Мосул е последната твърдина на "Ислямска държава" в Ирак, където контролираните от нея земи се свиха от 40% от територията на страната по време на нейния апогей, до приблизително 10%.

"Мосул е човешкият и моралния резервоар на "Ислямска държава", стратегическа връзка между Ирак и Сирия - те зависят от него", заяви бивш командир на "Ислямска държава", който е дезертирал в Южна Турия. "Той има важно значение в сърцата на бойците. Те ще се борят ожесточено", добави той. Според вестник "Ню Йорк Таймс" в града остават между 3500 и 4000 бойци от "Ислямска държава", които трескаво извършват военна подготовка", а още неизвестно число е избягало в подземни тунели в очакване на въздушни удари. Иракската армия очаква много от терористите да се опитат да избягат. Тя планира да остави коридор за отстъпление на джихадистите от западната страна на Мосул в надежда това да намали бойните действия в самия град, където все още живеят между 700 хил. и един милион цивилни.

Иракското военно командване е оптимистично за успеха на офанзивата, която ще изгони ислямистите от града веднъж и завинаги. И повечето анализатори са съгласни, че победите на иракските сили за сигурност срещу "Ислямска държава" от миналата година насам са значими. Но за мнозина бързото бягство на терористите от Мосул може да означава смяна на фокуса на приоритетите и тактиките им.

Ердоган не отстъпва: Няма да се откажем от интервенция в Мосул

Анкара не може да бъде изключена от операцията по поемането на контрола върху иракския град Мосул, който в момента е в ръцете на &bdquo...

Сложността на операцията по освобождението на Мосул също така излиза и от броя на играчите, които участват в него. 12 иракски военни бригади, елитни иракски антитерористични части, сунитски племенни бойци, кюрдски пешмерги, най-малко седем различни подкрепяни от Иран шиитски въоръжени отряди и дори, възможно, турски сили се очаква да играят роля в разбиването на терористите.

Ролята, изиграна от Иракските сили на народната мобилизация, или "Хашид Шааби", група от най-вече шиитски милиции, която допринася за междурелигиозното напрежение - същото, което направи Мосул лесна плячка за "Ислямска държава" на първо място - все още е неизвестна и може да подкопае успеха срещу терористите.

Затрудненията при освобождението на Мосул са свързани с политиката, колкото са свързани и с военната стратегия", заяви Верцер Яф, фотожурналист от Иракски Кюрдистан, който отразява действията на иракската армия. "Ако шиитските отряди участват в освобождението на самия град, ще стане касапница", добави той. "Затова и най-вече сунитските отряди в иракските специални сили ще трябва да водят офанзивата", смята той, като пешмергите и шиитските милиции трябва да останат на заден план. Но в крайна сметка изглежда, че около 4000 пешмерги ще водят офанзивата на източния фронт, докато иракската армия ще настъпва от юг. След това иракските специални части ще поемат инициативата, но мнозина очакват битката да бъде трудна и дълга. "Очакваме до шест месеца битка за всяка отделна къща", съобщи представител на кюрдите.

"При всички обстоятелства, големият въпрос е какво ще стане, след като "Ислямска държава" слязат от сцената", смята Стивън Бидъл, който е работил заедно с генералите от американската армия Станли МакКристъл и Дейвид Петреус, които са създали настоящата антитерористична политика на САЩ. Според Майкъл Найт, експерт по въпросите на иракската политика и сигурност, "затова и водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" трябва да е готова за продължи с подкрепата си към иракските сили за сигурност дори и след освобождението на Мосул". "С други думи, не се опитвайте да отлагате Мосул, а останете за стабилизирането му", добави той.

The Washington Post

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари