Как правителството на Унгария налага контрол над медиите

66647
Как правителството на Унгария налага контрол над медиите
Снимка: Getty Images / Guliver

Унгарският премиер Виктор Орбан направи първото си медийно участие, което ще стане редовна практика, в предаване на радио MR1. Само по себе си участието не беше нищо необикновено, но начинът по който стана реалност и по който бе проведено говори за отношения между правителството на Унгария и финансираната от държавата медия, които Европейският съюз порица като твърде близки, обвинение отхвърлено от Унгария.

Няколко служители на MR1 съобщиха, че подготвяли новинарската емисия за следващата сутрин, когато чули съобщаването в ефир,ч е Орбан ще бъде техен гост. Това наложило да пренапишат програмата, за да включва премиера.

Зимата обхвана в сурова прегръдка Австрия и Унгария

Изключително тежка е зимната обстановка в Австрия и Унгария. Българското външно министерство разпространи апел към сънародниците ни в...

По оценки на десетки журналисти, с които Ройтерс е разговарял, партията на Орбан „Фидез” е разширила влиянието си над държавно финансираните медии. Бивши и настоящи журналисти казват, че началника на пресцентъра на Орбан определя кои теми да бъдат обсъждани в интервютата с премиера. По думите им, представителите на изпълнителната власт са създали култура, която обезкуражава задаването на важните въпроси и неподчиняващите се служители са отстранявани.

Правителството на Унгария отрича да упражнява натиск над медии и твърди, че спазва стандартите на ЕС за свобода на медиите.

В отговор на въпроси на Ройтерс, европейският комисар Нийли Крус заявява, че според нея е „срамота”,ч е Унгария не прилага напълно европейските препоръки за гарантиране свободата на медиите. Например Унгария отхвърля препоръките на Брюксел да промени начина за назначаване на новите членове на надзорния орган за медиите, с които да се гарантира независимостта му от политическо влияние.

„Зачитането свободата на медиите и плурализма , като обща ценност за демократичните общества, е от особена важност преди изборите, които трябва да се проведат скоро в Унгария”, каза Крус.

Как Унгария ядоса евреите си

Унгария обяви 2014 за година в памет на жертвите на Холокоста. Тя иска да опровергае упреците, че не оказва достатъчно решителен отпор...

Парламентарните избори в Унгария на насрочени за 6 април. Социологическите допитвания прогнозират победа на партията на Орбан.

Ройтерс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа