Как Путин стана напълно зависим от собствените си марионетки

11835
Как Путин стана напълно зависим от собствените си марионетки
Снимка: Kremlin.ru

В Руската федерация продължава "специалната операция" за заблуда на населението, което все повече губи връзка с реалността заради денонощното промиване на мозъци, пише в материал на „Апостроф“. Мобилизацията уж е спряна, но всъщност продължава. Руската армия реализира загуби, но е на път да "победи". Няма да се преследват бягащите от мобилизацията, но ще ги вкарват в затвора. Войната върви "по план", но генералите са изпуснали сроковете. Това са част от все по-нелепо звучащите съобщения, идващи от Кремъл, изброява в статията журналистът Владимир Шевчук. Руското правителство се тресе от скандали и усилено се търсят виновни за несполуките във войната в Украйна. Все по-често се чуват гласовете на лидера на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и на чеченския ръководител Рамзан Кадиров. А Путин изпада във все по-опасна зависимост от собствените си марионетки. Защо това се случва, дава своя анализ публицистът.

Изказванията на Путин за войната и провалящата се мобилизация все повече приличат на безсмислено дърдорене зад вратата на някакъв психодиспансер, пише той. Руският президент продължава да приписва всичките си непопулярни решения на Министерството на отбраната на Русия. От думите му излиза, че "частичната мобилизация" е била обявена по препоръка на Шойгу и после пак по негово искане Путин се е съгласил тя да бъде отменена. Но решението за частичната мобилизация бе въведено с президентски указ и възниква въпросът защо Путин не подписа нов указ за нейното прекратяване. Когато бе запитан от репортери за това, Путин избегна директния отговор, като каза, че "не е мислил" за това и ще обсъди въпроса с юристи.

Прокремълски канали: Руски депутати в изгнание свикаха конгрес за ликвидирането на Путин

В Полша приключва първият в историята конгрес на руски депутати, законно избрани от народа на Русия, (има се предвид бивши и действащи ...

"Последните изявления на Кремъл ("мобилизация", "мръсна бомба", предполагаемо участие на Великобритания в удари срещу руския флот в Крим) са трудни за логичен анализ“, казва директорът на Агенцията за моделиране на ситуации Виталий Бала пред изданието. „Ясно е, че руското ръководство вече не може да обясни дори на себе какво и защо прави. Относно „приключването на мобилизацията” единственото приблизително рационално обяснение е, че тук Путин се опитва да играе „добрия цар”, който е чул народното недоволство и е решил да спре целия този цирк, макар че в действителност набирането на пушечно месо продължава“, допълва той.

ОЩЕ: Турция така и не допусна руските военни кораби в Черно море, те се връщат във Владивосток 

Елитът също е объркан

Не изостават от Владимир Путин и останалите представители на руския елит. В опит да сплашат отклоняващите се от мобилизацията, правителството на Руската федерация и Държавната дума ги заплашиха с няколко години затвор, като прокараха и съответен законопроект. По-късно обаче ръководителят на конституционната комисия на Съвета на федерацията Андрей Клишас се отрече от тези изявления, като каза, че засега въпросът с лишаването от свобода на уклонистите не е на дневен ред. Той също така влезе в спор с бившия президент на Русия Дмитрий Медведев, който (очевидно на фона на злоупотребата с алкохол) настояваше да се върне смъртното наказание в страната.

"Има както игра на "добри ченгета", така и объркване сред елита и държавния апарат. Русия губи войната, евентуалният пряк конфликт с НАТО се възприема като пълна катастрофа, стотици хиляди хора бягат от страната. И бягат не маргиналите, а квалифицираните кадри. Икономиката и финансите затъват. Клишас и други като него от една страна искат да успокоят обществото, а от друга – да създадат условия за връщане на избягалите“, казва политологът Алексей Голобуцкий.

ОЩЕ: Прокремълски канали: Руски депутати в изгнание свикаха конгрес за ликвидирането на Путин 

Руски медии: Путин излъга руснаците, те продължават да получават повиквателни

Мобилизацията в Русия не е спирала, независимо че Владимир Путин и военният министър Сергей Шойгу тържествено обявиха нейния край. Руск...

Непоследователността се проявява и в действията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Той първо заяви, че няма да има мобилизация в Чечения, тъй като има достатъчно "доброволци". След това обаче обяви, че в републиката ще продължат да се набират запасняци за фронта дори принудително.

Заедно с това Кадиров, очевидно опитвайки се да угоди на Путин, безмилостно разкритикува командването на руските войски, което допусна руснаците да отстъпят от Харковска област и по основните направления в Луганск и Донецк и Южна Украйна.

Престъпният тандем Кадиров-Пригожин

Руското общество е пропито от шовинизъм. Между руските региони и "неруските" републики съществува социална пропаст. Затова критиката на Кадиров срещу неуспешния генерал Лапин може би не винаги работи, просто защото Лапин е руснак, а Кадиров не е.

В светлината на прожекторите излезе и Евгений Пригожин, който призна, че има пряко отношение към ЧВК „Вагнер“ и открито набира затворници за войната. Пригожин безмилостно критикува върховете на Министерството на отбраната на Руската федерация, като поиска и децата на руския елит да бъдат мобилизирани, сочейки, че те уж много са се разпуснали. Всичко това умишлено се излъчва чрез медийните ресурси на Кремъл, а Пригожин вече се явява значим "говорител" на вътрешната политика.

"Путин не иска лично да критикува генералите, въпреки че всичко се струпва върху тях. Затова бяха пуснати на арената Пригожин и Кадиров за сплашване на Шойгу и Герасимов, както и на Федералната служба за безопасност (ФСБ). Чрез Пригожин, Путин се обръща към „дълбокия руски народ“, който не може да спечели тази война, но и не иска да се чувства като губещ. Когато Пригожин казва, че децата на елита трябва също да отидат на война и се втурва към журналисти, крещейки „спрете да говорите тук, вземете картечница и отидете да убивате“, тогава обикновеният чичо Вова примерно от град Тамбов приветства това“ обяснява Виктор Бобиренко, ръководител на Бюрото за политически анализ.

След 8 месеца война: Путин възложи на правителството да снабди армията с необходимата екипировка

Господарят на Кремъл Владимир Путин възложи на руското правителство да организира снабдяването на армията на Руската федерация с необхо...

ОЩЕ: Арестович: Русия вече има осем армии, които може да започнат да воюват помежду си 

Грешка след грешка 

Въпреки това обаче Путин продължава да „настъпва мотиката“. Решавайки един проблем, той неизменно създава няколко нови. Политическата легализация на Пригожин и преходът на Кадиров към статута на де факто федерален политик намаляват полето за маневриране на самия Путин. Те, заедно с многобройните „военноначалници“ и „патриоти на Донбас“, чрез медийната им дейност всъщност влияят върху рейтинга на руския президент.

Всички те изискват от Путин война "до победния край“ в ситуация, в която Кремъл не е в състояние да спечели дори и при използване на тактически ядрени оръжия. И ако сега Путин ги насъсква срещу военните, за да бъдат те обвинени за неуспехите, то много скоро точно тези „Пригожини“, които имат властови ресурс, ще обявят самия Путин за виновен за загубената война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари