Какво постигна Тръмп в икономиката на САЩ за 12 месеца в Белия дом

5342
Какво постигна Тръмп в икономиката на САЩ за 12 месеца в Белия дом
Снимка: Getty Images/Guliver

Откакто неочаквано победи Хилари Клинтън на президентските избори на 8 ноември 2016 г., Доналд Тръмп не пропуска повод да се похвали за постиженията си в икономиката на САЩ.

 

Как обаче изглежда всъщност икономическото представяне на Щатите през първите 12 месеца на ерата на Тръмп?

 

И доколко това действително се дължи именно на него?

 

Фондовият пазар

 

Фондовият пазар на САЩ е една от гордостите на Тръмп. Миналия месец дори станахме свидетели на твърдението, че оживлението на пазарите след нанасянето му в Белия дом е било толкова съществено, че това е съкратило голяма част от американския национален дълг.

Това твърдение няма смисъл.

Истина е, че от 8 ноември миналата година на борсата се вижда положителна тенденция.

За този период индексът S&P на 100-те водещи американски компании е отбелязал ръст от около 22%. Това се равнява на увеличение на стойността на акциите с около 4 трилиона долара. Идеята обаче това увеличение да се приписва на Тръмп е доста съмнителна.

Европейските фондови борси също имат силно представяне след изборите в САЩ, което отразява по-силните икономически перспективи.

Създаване на работни места

Тръмп твърди също, че е дал тласък на трудовия пазар чрез призивите за спиране и обръщане на тенденцията за делокализиране на работните места в чужбина. В официалната статистика обаче няма солидни доказателства за такова явление.

Откакто спечели вота, американската икономика създава средно по 167 000 нови места месечно, а нивото на безработицата падна до едва 4.1%.

Данните са положителни, макар да остават под средните за периода след 2010 г., когато САЩ излязоха от рецесия - 185 000 нови работни места месечно.

Путин и Тръмп се срещат утре

Президентите на САЩ и на Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се срещнат утре във Виетнам. Това обяви президентският помощник Юрий У...

Както при фондовите пазари, спорно е доколко Тръмп има принос в тази тенденция с оглед на това, че встъпи в длъжност едва през януари и среща трудности в реализирането на идеите в икономическата политика.

Много от новите работни места в автомобилния сектор и инвестициите от последната година бяха вече планирани преди Тръмп да спечели изборите.

Ръст на БВП

По време на предизборната кампания Доналд Тръмп и неговият екип обещаха да върнат икономическият растеж на САЩ до нивата от 4% от БВП годишно.

Устойчив ръст в такива размери икономиката на САЩ не е регистрирала от 90-те години на миналия век.

Тръмп си умирал за бургери

Бившият бодигард и съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп - Кийт Шилър, излизал от Белия дом, за да купува на американския държавен...

За последните три четиримесечия на 2017 г. БВП на САЩ се е увеличавал със средно 2.5%, което е добър показател, но все още далеч от набелязаните цели.

Освен това, провалът на Тръмп в реализирането на основните обещания за икономическата политика от предизборната си кампания, основно за понижение на данъците и увеличаване на разходите за инфраструктура, ръстът на БВП в действителност е наследство от мандата на Барак Обама.

Търговията

Като кандидат президент Тръмп роптаеше срещу търговския дефицит, твърдейки, че огромните му размери излагат на показ загубите за американците, наложени заради неизгодни търговски сделки.

Той обеща, че ще въведе ред, като отмени и предоговори тези сделки. И действително предприе някои мерки в тази насока. Тръмп поведе битка срещу Канада заради вноса на дървен материал.

Тръмп заговори за "мир чрез сила" спрямо КНДР

Мир чрез сила - това е концепцията на американския президент Доналд Тръмп относно ситуацията със Северна Корея. Той я заяви официално в...

В същото време Търговският департамент на САЩ наложи наказателни такси върху вноса на някои бомбардировачи, част от които произвеждани в Северна Ирландия.

И все пак Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), което покрива и Мексико, още е в сила.

Тръмп така и не обяви Китай за валутен манипулатор, каквото по време на президентската си кампания обеща да стори. А търговският дефицит на САЩ през второто тримесечие на тази година всъщност се е увеличил до 123 млрд. долара.

Икономисти предупреждават, че ако Тръмп все пак успее да прокара в Конгреса обещаното от него съкращение на данъците върху доходите и корпоративните данъци, това вероятно ще увеличи дефицита още повече.

The Independent

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари