Като по учебник: Как украинците използват американските гаубици M777 срещу врага (ВИДЕО)

19284
Като по учебник: Как украинците използват американските гаубици M777 срещу врага (ВИДЕО)
Снимка: Jonathan Mallard / CC BY 2.0

Въоръжените сили на Украйна показаха изключителното ниво, на което боравят с американските гаубици M777. Украинските сили получиха 90 такива оръжия от САЩ още в края на април – тогава американците споделиха снимки и видеа как товарят на самолет C-17 155-милиметровите гаубици.

Днес войските на нападнатата от Русия страна вече могат да ги използват изцяло по указанията на НАТО след преминато обучение и това дава резултати на бойното поле. Операционното командване „Юг“ на украинската армия публикува видео на артилеристи, които според Defence-ua.com действат като по учебник.

Западната артилерия обръща войната в Украйна заради обсега си

"Артилерийската пот спасява кръвта на пехотата". Не напразно украинските военни често изричат тази поговорка. Изминаха седмици, откакт...

Първо, гаубицата M777 работи самостоятелно, а не като част от батарея - когато всички артилерийски системи са разположени в близък ред в една линия. Стрелбата на батарея от една позиция е много по-лесна за организиране поради факта, че насочването се изчислява само за едно оръдие. Но в такъв случай цялата батарея се превръща в основна цел за контраофанзивните средства на противника.

В случай на използване на гаубиците поотделно, ситуацията е обратна - по-трудно е да се организира стрелбата, всички изчисления на насочването са индивидуални, но способността за оцеляване е много по-висока. Това означава, че такова използване на артилерията изисква значително по-високо ниво на подготовка на артилериста и командира на оръдието.

ОЩЕ: Боговете на войната - артилерията, която сее смърт в Украйна

На второ място, времето за заемане, изпълнение на задачата по стрелба и напускане на позицията е значително намалено. За това спомагат и функциите, вградени в M777. Става дума за ниско тегло – до 4,2 тона, дължащо се на активното използване на титанови сплави. За сравнение - теглото на съветската 152-мм гаубица "Мста-Б" е 7 тона.

Няма да допринасяме за ескалацията в Украйна: Иран отказа да продава дронове на Русия

Иранското външно министерство официално заяви, че няма намерение да продава дронове на Русия. Това се съобщава в официалния канал в Tel...

Всичко това позволява на украинците да се възползват пълноценно от тактиката, известна като "удари и бягай" („hit and run“). При нея оръдията непрекъснато маневрират, разполагат се, изстрелват серия от изстрели и отново сменят позицията си. А в сравнение със съветската идеология, когато артилерийските системи стоят, без да променят позициите си в цели батареи - това е съвсем различно ниво, което изисква многократно по-голям професионализъм и подготовка.

"Умението на украинските артилеристи да работят с новите оръжия изненадва дори колегите им от НАТО. Военните им умения, в комбинация с партньорската помощ, доближават деокупацията на Южна Украйна от руснаците с всеки изминал ден", се казва в публикацията на оперативното командване „Юг“.

Първите успехи на украинците при защитата от Русия с използване на американските M777A2 бяха постигнати още през май. Тогава войниците на Украйна се похвалиха с точността, ефикасността и качеството на модерното оръжие. Това стана ясно, след като гаубицата разруши напълно вражеското самоходно оръдие 2С3 „Акация“.

ОЩЕ: С уникално оръжие Украйна би войниците на Путин на острова, където им каза "иди на ..." (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари