Кой всъщност управлява руските войски в Украйна?

23807
Кой всъщност управлява руските войски в Украйна?
Снимка: Pixabay

До военното нахлуване на Русия в Украйна Владимир Путин демонстрира особено внимание към министъра на отбраната Сергей Шойгу. Те не веднъж са прекарвали отпуската си заедно. Такава близост президентът не е имал дори със своите приятели от Петербург. Официално Кремъл съобщи, че през септември 2021 година двамата са обсъждали идеята на Шойгу за построяването на нови градове в Сибир. Но този проект изглеждаше несериозно. Към 2021 година населението на Сибир намаляваше със 100 хил. души годишно.

В действителност, далеч от цивилизацията Путин е могъл да обсъжда с Шойгу нахлуването на руските войски в Украйна - готовността на армията за бързото завладяване на градовете. Хора, близки до Генералния щаб на руските въоръжени сили, разказаха за "Важные истории" какво не се е развило по план. След принудителното отстъпление от Киев Путин дори лично се опита да ръководи войската, но много скоро се отказа и сега през главата на Шойгу се съветва с военноначалниците, които непосредствено отговарят за бойните действия. 

Украинците вече са убедени как руснаците искат да ги набедят за ядрен инцидент

По данни на украинското разузнаване руснаците са обстреляли територията на Запорожката АЕЦ от миномети. Целта им е да постигнат повишав...

Обеща и не изпълни

До началото на войната не само ФСБ дезинформира президента за положението на нещата в Украйна, съобщавайки му това, което би искал да чуе. Главното управление на Генералния щаб (военното разузнаване) на руските въоръжени сили също не противоречи на върховния главнокомандващ в представата му за ситуацията в Украйна. 

Както казват източниците, министърът на отбраната е обещал на Путин да реши всички поставени в Украйна задачи с помощта на наемници, без всеобща мобилизация и в най-кратки срокове. Известно е, че военнослужещите са отивали в Украйна с дажби за няколко дни и тяхното продължително снабдяване не се е обмисляло. В съставите на автоколоните, насочили се към Киев и другите големи украински градове, е имало машини за разгонване на протестиращи, а не за пълноценни военни действия. Задачата се оказала нерешима. Не успяха да превземат Киев, наложи се да отстъпят, представяйки го за "добра воля" от страна на руското ръководство.  

За факта, че руското ръководство е зле информирано свидетелства дори бившият министър на държавната безопасност на т.нар. ДНР и бивш командир на бригадата "Восток" Александър Ходаковски: "Една от бедите на затворената система е формиралата се с десетилетия и пронизана от нишки на влияние на клубове по интереси паника пред негативните доклади. Признавайки честно едни или други проблеми в тесен кръг в отговор на въпрос защо не докладва, значим генерал отговори: "Ще ме махнат."

За реалното състояние на нещата Путин разбира в момента на възникването на проблемите, които вече нямало как да се скрият. В началото на юли Путин дава да се разбере, че общува пряко с подчинените на Шойгу и в тази ситуация не е ясно каква роля играе министърът на отбраната. Приближени до руския генерален щаб твърдят, че решенията за някои ключови назначения в министерството на отбраната се взимат без мнението на Шойгу. 

Ердоган: Крим трябва да бъде върнат на Украйна

Крим трябва да бъде върнат на Украйна. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание до участниците във 2-та сре...

5 млрд. долара за нищо: Подвела ли е Путин руската ФСБ за войната в Украйна?

Знае, но мълчи

Отношенията между Путин и Шойгу толкова са се променили, че министърът на отбраната не се осмелява да настоява за решения, които военните смятат за необходими. Например, източници на "Важные истории" твърдят, че в началото на войната Путин не е позволявал да се бомбардират мостове.  Със забраната си Путин е предизвикал недоумение и скрито недоволство във военното началство. Но то нищо не е могло да направи. Върховният главнокомандващ до последно се е надявал на сценарий, подразбиращ бързо потискане на съпротивлението на украинската армия и победоносното влизане на войските в градовете без да се нанасят щети на големите инфраструктурни обекти. 

Армейските чиновници твърдят, че има катастрофален недостиг на войници и офицери. По думите им руската армия е малцинство и затова се придвижва много бавно (по различни оценки числеността на руската и проруските военни групировки в Украйна е 150-180 хиляди войници до началото на бойните действия. Числеността на украинските войски до началото на бойните действия е била към 250 хил. души, а след мобилизацията е достигнала до 700 хил. души).

За бързото завладяване на няколко области на Украйна с картата на бойните действия, разгърната на стотици километри, настоящата численост на руските военнослужещи е недостатъчна. При толкова бавно придвижване войната може да продължи две години, а това предполага съвсем друга икономика на войната, далеч от кримския сценарий от 2014 година. 

Макрон става все по-критично настроен към Путин

Френският президент Еманюел Макрон осъди снощи "бруталната атака" на Русия срещу Украйна, предаде Асошиейтед прес, предава БТА.Той опре...

Войната през очите на руски войник: Бездарно командване, липса на медицинска помощ и шантаж

Шойгу се бои да отиде при президента и да постави въпроса за поне частична мобилизация, тъй като Путин помни обещанието му да реши бойните задачи изключително със силите на професионалната армия, т.е. с помощта на налични наемници. 

По думите на източниците на "Важные истории" Шойгу е дал много пари, за да се наемат ПР-специалисти, на които е плащано по 300 хил. рубли  за аналитични материали в най-големите руски медии, за да се изтъкват убедителни доводи за необходимостта на мобилизация. Идеята е била по такъв заобиколен начин на масата на Путин да попаднат необходимите "аналитични материали" и президентът сам да стигне до идеята за мобилизация по един или друг начин. Но тази тактика до момента не е довела до нищо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари