Украинците вече са убедени как руснаците искат да ги набедят за ядрен инцидент

15537
Украинците вече са убедени как руснаците искат да ги набедят за ядрен инцидент
Снимка: Getty Images

По данни на украинското разузнаване руснаците са обстреляли територията на Запорожката АЕЦ от миномети. Целта им е да постигнат повишаване на нивото на радиация в атмосферата, за да обвинят въоръжените сили на Украйна в обстрелване на атомната станция, съобщи focus.ua.

От украинското разузнаване отбелязват, че руските военни обстрелват местата, където се съхранява радиоактивния прах от Запорожката ТЕЦ. Става въпрос за ями, разположени на около 5 километра от самата АЕЦ - до топлоцентрала. Целта на руснаците е да вдигнат облаци с радиоактивен прах.

Нови взривове и съвет към руснаците да пушат по-малко. Ще има ли руска провокация в АЕЦ Запорожие?

Проблемите за Русия заради подпалената от руския президент Владимир Путин война в Украйна стават все по-сериозни. След като снощи руски...

От военното разузнаване на Украйна подчертават, че тези отпадъци имат висока концентрация на отровни вещества и ниво на радиация, което поне 2,5 пъти превишава естествения фон. Когато отпадъците изсъхнат се образува прах, който вятърът раздухва на значителни разстояния.

През деня на 23 август в Енергодар са чути взривове, след което се е появило задимяване, съобщават местните телеграм-канали. По техни данни взривовете са регистрирани на няколко километра от станцията.

По данни на украинското разузнаване мониторингът в близост до Запорожката АЕЦ е регистрирал повишено ниво на радиация, а руските военни се опитват да представят данните като резултати от обстрелите на украинските въоръжени сили. 

По-рано държавната инспекция за ядрено реагиране на Украйна предупреди, че руснаците, обстрелвайки Запорожката АЕЦ и заплашвайки да спрат работата на станцията се опитват да разиграят сценарий "Фукушима". Спирането на работата на всички енергоблокове и загубата на източниците на захранване ще провокира повреда на активната зона на реакторната установка и изхвърляне на радиоактивни вещества в околната среда. 

Русия: При авария в АЕЦ Запорожие радиоактивният облак ще покрие Германия, Полша, Словакия и Скандинавието

В случай на авария в Запорожката АЕЦ радиоактивните вещества ще покрият няколко европейски страни. Това съобщи на 18 август началникът ...

Към настоящия момент руснаците са унищожили три от четири линии, които свързват запорожката АЕЦ с енергийната система на Украйна. В случай на повреда на последната линия ядреният обект ще се лиши от възможността да получава електроенергия за собствени нужди, охлаждането на ядреното гориво ще стане невъзможно, което ще доведе до катастрофа, допълва още focus.ua.

По-рано от "Енергоатом" съобщиха, че на територията на завладяната Запорожка АЕЦ Русия струпва военна техника - сега там са дислоцирани 40 единици техника. Но представителят на Руската федерация в ООН Василий Небензя обяви, че може да покаже снимки на самата АЕЦ и че там нямало тежка руска военна техника. По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН Небензя обяви, че било опасно да се прави демилитаризирана зона при ядрената централа, защото не се отчитало какво щяло да стане с безопасността на работа на съоръжението, ако руските военни се изтеглят. Разбира се, руският представител не коментира геолокализирани сателитни снимки, които показват как руски военни камиони влизат в централата. А Украйна контрира, че това, което светът очаква да види от Руската федерация е как моментално демилитаризира АЕЦ Запорожие, изтегля войниците си и позволява на международна мисия да инспектира безопасността на съоръжението, като предаде контрола върху управлението му на Украйна.

Украйна може да стреля, ако руснаците опитат да превключат АЕЦ Запорожие към Крим и Русия

Украйна може да стреля, ако руснаците опитат да превключат АЕЦ Запорожие към Крим и Русия

Украинската армия е готова да обстрелва всеки електроповод, който руснаците биха опитали да използват, за да изключат украинската ел. с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа