Колко пари получава Израел от САЩ за армията си?

6743
Колко пари получава Израел от САЩ за армията си?
Снимка: Israeli Air Force

Президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред въпроси от някои от неговата Демократическа партия относно размера на помощта, която САЩ изпраща на Израел, съобщи BBC.

Сенаторът Бърни Сандърс заяви, че САЩ трябва да погледнат критично на това как се харчат парите.

И така, какво получава Израел и за какво се използва?

През 2020 г. САЩ предоставиха на Израел помощ в размер на 3,8 млрд. долара - част от дългосрочен, годишен ангажимент, поет от администрацията на Обама. Почти цялата тази сума е била за военна помощ .

Тази подкрепа дойде като част от споразумение, подписано от бившия президент Барак Обама през 2016 г. за общ пакет от 38 млрд. долара военна помощ през десетилетието 2017-2028 .

Това представлява увеличение с около 6% (коригирано спрямо инфлацията) спрямо поетия ангажимент за предходното десетилетие.

На всичкото отгоре миналата година САЩ дадоха 5 милиона долара за презаселване на мигранти в Израел. Страната има дългогодишна политика да приема евреи от други части на света за свои граждани.

През годините американската помощ е помогнала на Израел да развие една от най-напредналите армии в света, като средствата им позволяват да закупят усъвършенствано военно оборудване от САЩ.

Например, Израел е закупил 50 бойни самолета F-35, които могат да се използват за ракетни атаки - 27 от самолетите са доставени до момента, като всеки от тях струва около 100 милиона долара .

Миналата година Израел също купи осем самолета KC-46A Boeing „Pegasus“ за приблизително 2,4 млрд. долара. Те са в състояние да зареждат самолети като F-35 във въздуха.

От 3,8 млрд. долара, дадени на Израел през 2020 г., 500 млн. долара бяха за противоракетна отбрана, включително инвестиции в израелския „Железен купол” и други системи, които могат да прихващат входящи ракети.

От 2011 г. САЩ са допринесли общо 1,6 милиарда долара за отбранителната система „Железен купол”.

Освен това Израел е похарчил милиони в сътрудничество със САЩ за разработване на военни технологии, като например система за откриване на подземни тунели, използвани за проникване в Израел.

Израелското правителство инвестира сериозно във военно оборудване и обучение, използвайки помощта, за да компенсира, че е по-малък от много други регионални сили.

След Втората световна война Израел е най-големият получател на чуждестранна помощ от САЩ.

През 2019 г., последната година, в която са публикувани изцяло докладвани данни, Израел е вторият най-голям получател на американска чуждестранна помощ след Афганистан, сочи USAID.

Джо Байдън убеждавал Нетаняху да прекрати операцията в Газа

При разпалването на конфликта в Близкия изток американският президент Джо Байдън подкрепи действията на Израел в публичните си изявлени...

Голяма част от парите, дадени на Афганистан, са насочени към подкрепа на усилията на американската армия за стабилизиране на страната, която е погълната от война след инвазията на САЩ през 2001 г.

Но тъй като американските войски трябва да напуснат Афганистан до септември тази година, за 2021 г. са поискани само около 370 млн. долара .

Израел получава най-много пари в Близкия изток.

Египет и Йордания също са основни получатели на американска помощ. И двете държави имат свои собствени мирни сделки с Израел.

Всяка от тях получи помощ от САЩ за около 1,5 млрд. долара през 2019 г.

Железен купол - спасителят на Израел

Милиони израелци се насочват към бомбоубежища, докато сирени предупреждават за ракетно нападение. Нощното небе над Израел е осветено от...

Междувременно президентът Байдън възстанови известно финансиране (235 млн. долара) за агенцията на ООН, която помага на палестинските бежанци. Това финансиране беше съкратено от администрацията на Тръмп през 2018 г.

Има редица причини, поради които САЩ дават толкова много помощ на Израел, включително исторически ангажименти, датиращи от американската подкрепа за създаването на еврейската държава през 1948 г.

Освен това Израел се разглежда от САЩ като решаващ съюзник в Близкия изток - със споделени цели и взаимен ангажимент към демократичните ценности.

Изследователската служба на американския Конгрес казва: „Чуждестранната помощ на САЩ е основен компонент при укрепването на тези връзки.

"Американски представители и много депутати отдавна смятат Израел за жизненоважен партньор в региона."

САЩ с явна заявка да намерят формула за успокояване на напрежението в Близкия изток

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен планира да пътува до Близкия изток през следващите дни, където ще проведе разговори с външнит...

Агенцията за чуждестранна помощ на правителството на САЩ казва: „Помощта от САЩ помага да се гарантира, че Израел поддържа качеството на военните си възможности (QME) над потенциални регионални заплахи“.

Тя също казва: „Съдействието на САЩ ... има за цел да гарантира, че Израел е достатъчно сигурен да предприеме историческите стъпки, необходими за постигане на мирно споразумение с палестинците и за всеобхватен регионален мир“.

Гарантирането, че Израел може да се защити срещу заплахите в региона, е крайъгълен камък на американската външна политика както за президентите както от Демократическата партия, така и от Републиканската от десетилетия.

Изборната платформа за партията на демократите през 2020 г. изрази "желязна подкрепа" за Израел, но някои левицата на партията сега поставят под въпрос ангажимента на САЩ за помощ.

Сенатор Сандърс и други демократи се опитаха да спрат планираната продажба на оръжия с прецизно насочване на Израел за 735 млн. долара на Израел..

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари