Корупционните скандали на правителството и протестът намериха място в още едно чуждо издание

6726
Корупционните скандали на правителството и протестът намериха място в още едно чуждо издание
Снимка: Actualno.com/Александър Македонски

Ежедневните протести в България достигнаха най-голяма численост досега на 29 юли, като протестиращите продължават натиска върху правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев да подадат оставка. Така започва публикация в сайта Intellinews.

„На 21-ия ден на протестите хиляди българи започнаха да блокират главни пътища в столицата София от обяд, а неформалните им организатори призоваха хора от други градове да се присъединят.

Euroactiv: Протестите в България набират скорост, нов запис наля масло в огъня

Протестите в България срещу правителството на Бойко Борисов се засилиха в сряда (29 юли), в 21-ия ден на демонстрации, като гражданите ...

Част от протестиращите решиха да създадат палатков лагер, блокирайки значителни части от центъра на София, с надеждата това да принуди Борисов и Гешев най-накрая да подадат оставка.

Инцидентът в близост до лятната вила на политика Ахмед Доган, почетен председател на Движението за права и свободи (ДПС), потвърди подозренията сред много българи, че Борисов е политически зависим от Доган и ДПС, въпреки че партията формално е в опозиция.

Доган и неговата партия станаха символи на корупцията в България, след като лидерът на ДПС открито призна, че стои зад всички големи политически назначения в страната“, сочи публикацията.

Нахлуването в президентските офиси е оценено като нападение над президентската институция и доказателство за зависимостта на Гешев от ДПС.

Нещо повече, последното правителство на Борисов е замесено в няколко големи корупционни скандала, довели до смените на повече от половината от неговите министри. Това обаче не накара протестите да отшумят и въпреки преструктурирането На фона на натиска върху Борисов, на 29 юли анонимно на местните медии бе изпратен нов аудиофайл с гласа на премиера.

Глас, приличащ на този на Борисов: Той не може да е държавен глава, този тъпанар

"Той не може да е държавен глава, този тъпанар". Това е само една от многото солени реплики в пореден скандален запис, със заявка, че д...

В аудиото мъжът разговаря с някой, към когото се обръща като Томислав - който се смята за вицепремиера Томислав Дончев - използва вулгарни и обидни думи срещу Радев и срещу хора, протестиращи заради планирано покачване на цената на дребно на горивата през 2018 година. Между обидните епитети към президента са и „тъп пилот” (Радев е бивш командир на военновъздушните сили). Той също така нарича протестиращите "глупаци".

„Въпреки че записът не съдържа информация за евентуална корупция или злоупотреба с власт, като предишни изтекли записи, той потвърждава мнението на много българи за Борисов като некултурен човек“, коментира изданието и цитира известният български карикатурист Христо Комарницки.

„Гледах и слушах смислено говорещите хора на протеста. Борисов, този пълен социопат, вече си е отишъл, но все още не го знае“.

Холандски карикатурист публикува в Twitter снимка на тиква, носеща шапка, обобщаваща причината за протестите в България: Борисов е наречен Тиква (метафора за глупостта му), а Гешев е наречен Каскета заради предпочитанията си да носи този вид шапки на всеки публичен повод. И Тиквата, и Каскета в карикатурата са етикетирани като корумпирани.

И както всички коментиращи събитията в България световни медии, статията също завършва факта, че най-корумпираната членка на ЕС от години е критикувана, че не е постигнала напредък в борбата срещу корупцията на най-високо ниво.

"Биволъ" разкри как ДПС раздава еврофондове на роднини, а институциите не виждат проблем

Скандален документ подписан от бившата шефка в ДФЗ Атидже Вели разкрива как се раздават европейските фондове на роднини и свързани лица...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари