Кампанията, която не е започвала, свърши

8918
Кампанията, която не е започвала, свърши
Снимка: Getty Images / Guliver

По-малко от 10 дни. Толкова остават до вота за наши представители в Европейския парламент. Казвам "наши", защото тези, които ще отидат в Брюксел, са изпратени там от името на българските граждани. А те в момента волю-неволю са въвлечени в една напудрено-беззъба предизборна кампания. Която всъщност въобще не е започвала от гледна точка на най-важния ѝ смисъл - да се дебатират сериозно и експертно идеи за бъдещето на Европа. Тази, нашата си Европа, от която политическият популизъм непрекъснато прави опити да ни отдалечи. Съвършено в този дух минават и предизборните усилия на партиите у нас. Основно в три направления.

Заиграване със страхове

Мигрантите, бежанската вълна и "джендър торбаланът" са най-силните козове в ръцете на овехтели отдавна политици. За да подсилят усещането, че "Европа се разпада", те закачат по някое-друго самарско знаме, налагат навущата и пекат на чевермета оглозгания на сурово разум. Докато намигат на Москва. Или Анкара. Целта е да объркате патриотизма със страха. И да забравите, че да си гражданин, означава да поемаш преди всичко отговорност тук и сега. А тя изключва заблудите.

Заиграване със себе си

Панаирът на Народното събрание се пренесе в предизборните клипове и участия на кандидатите. И това никак не е изненадващо, тъй като на Европейския парламент скришом се гледа от мнозина като на българския - пространство на властта заради самата нея. Вместо да ни ангажират аргументирано с темите от същинския дневен ред на ЕС, предизборните викачи отново ни занимават със себе си. И водят кампания, в която няма място за Европа от безкрайните фалшиво разиграни роли на нейните бранители.

Заигравки без резултат

В общ план европейските избори се посрещат с неособен ентусиазъм на целия континент. В България от тях се вълнуват най-силно тези, които се борят за нашия глас. И техните партийни централи. И въпреки че няма нищо по-ценно от това като гражданин да упражниш гласа си, избирането на претоплени манджи е вредно за храносмилането. И общото ни бъдеще. А може би една от най-важните ценности на демокрацията е да се противопоставяме, когато отново опитват да се заиграват с нас. И да мислим какви резултати ще произведем за България и Европа от участието си в сервирането на все един и същи обяд, претоплен набързо към края на поредната предизборна кампания. Която не е започвала въобще. Или се залъгвам?!

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com