X
 
 

Кампанията, която не е започвала, свърши

8093 11
Кампанията, която не е започвала, свърши
Снимка: Getty Images / Guliver
По-малко от 10 дни. Толкова остават до вота за наши представители в Европейския парламент. Казвам "наши", защото тези, които ще отидат в Брюксел, са изпратени там от името на българските граждани. А те в момента волю-неволю са въвлечени в една напудрено-беззъба предизборна кампания. Която всъщност въобще не е започвала от гледна точка на най-важния ѝ смисъл - да се дебатират сериозно и експертно идеи за бъдещето на Европа. Тази, нашата си Европа, от която политическият популизъм непрекъснато прави опити да ни отдалечи. Съвършено в този дух минават и предизборните усилия на партиите у нас. Основно в три направления.

Заиграване със страхове

Мигрантите, бежанската вълна и "джендър торбаланът" са най-силните козове в ръцете на овехтели отдавна политици. За да подсилят усещането, че "Европа се разпада", те закачат по някое-друго самарско знаме, налагат навущата и пекат на чевермета оглозгания на сурово разум. Докато намигат на Москва. Или Анкара. Целта е да объркате патриотизма със страха. И да забравите, че да си гражданин, означава да поемаш преди всичко отговорност тук и сега. А тя изключва заблудите.

Заиграване със себе си

Панаирът на Народното събрание се пренесе в предизборните клипове и участия на кандидатите. И това никак не е изненадващо, тъй като на Европейския парламент скришом се гледа от мнозина като на българския - пространство на властта заради самата нея. Вместо да ни ангажират аргументирано с темите от същинския дневен ред на ЕС, предизборните викачи отново ни занимават със себе си. И водят кампания, в която няма място за Европа от безкрайните фалшиво разиграни роли на нейните бранители.

Заигравки без резултат

В общ план европейските избори се посрещат с неособен ентусиазъм на целия континент. В България от тях се вълнуват най-силно тези, които се борят за нашия глас. И техните партийни централи. И въпреки че няма нищо по-ценно от това като гражданин да упражниш гласа си, избирането на претоплени манджи е вредно за храносмилането. И общото ни бъдеще. А може би една от най-важните ценности на демокрацията е да се противопоставяме, когато отново опитват да се заиграват с нас. И да мислим какви резултати ще произведем за България и Европа от участието си в сервирането на все един и същи обяд, претоплен набързо към края на поредната предизборна кампания. Която не е започвала въобще. Или се залъгвам?!

Автор: Румен Скрински

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Прави са гербавите! Резултатите от управлението им вече са видими. 11600 бебета по-малко само за тази „прекрасна” 2018 година.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Демографската криза е "богатството", което ни носи ГЕРБ ! Слепи и заспали сме ние българите щом гласуваме и избираме да ни управляват враговете на БЪЛГАРЩИНАТА ! Време е Вонящата Тиква да си отива в племето на Винету .
 • Анонимен 6 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  С обезлюдяването на България продажната управляваща върхушка ( в голяма степен чужди агенти ), както и техните подръжници доказват директно, че са ВРАГОВЕ на България ! Хвалбите да си ги заврат в едно задно тъмно място .
 • Анонимен 5 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Има народна мъдрост : "Рибата се вмирисва от главата " ! А главата на ГЕРБ не само се е вмирисала, ами ВОНИ !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Гласувайте за всеки друг, но не и за нациоанлните предатели от ГЕРБ ! Далавери и кражби за милиони а народа тъне в мизерия .
 • Глутницата ГЕРБ 3 Глутницата ГЕРБ преди 6 месеца Профил на трол?
  !!! Margi Draganova е фалшив профил ! Margi Draganova е ПиАр глутница на ГЕРБ, това не е платена гъска ! Това са наемници на повикване . Кохортата на ГРОБ, натоварена с плюенето ...
 • ДуПеСе закрие 2 ДуПеСе закрие преди 6 месеца Профил на трол?
  Платен предизборен черен пиар на либералните нео-марксисти.
 • Извънземен 1 Извънземен преди 6 месеца Профил на трол?
  Дан ви пука! Когото и да изберете - все тая е! Сорос и евреите/а и арабите мулти-милиардери ще си ги подкупят и командват,а вие - ще опъвате каиша, докато не скочите на бой с облечени жълти жилетки. В Евро-парламента е и ще е така, в САЩ - също, Трънчо поскача и реве,ама - не пее,че който и закон да измисли -му го отменят или го осъждат и заличават,ако не е по кефа им. На чети , по-важно е - дали виж още ›› пък не сте матрица? Двуизмерни, като пространството - всичко е само една равнина -всичко материално, а в матрицата - сте триизмерни!? На, чети и знай,че не е буквално баш тъй! Появились доказательства сбоя в матрице, Землю могут переписать Американец из Флориды заснял на свой смартфон неожиданное и таинственное явление: звезды в небе двигались хаотично, покидая свое привычное местоположение в созвездиях. Очевидец был шокирован увиденным и практически сразу разместил видео в интернете. Теперь его оживленно обсуждают эксперты со всего мира, сообщают ряд СМИ. Точка зрения о том, что человечество просто-напросто живет в матрице, уже не нова. Так, теорию глобальной компьютерной симуляции поддерживают многие известные ученые, в том числе знаменитый инженер и бизнесмен Илон Маск. Заснятое явление дает больше поводов говорить о том, что данная теория более чем правдоподобна. Появилось даже мнение о том, что хаотичное движение звезд – признак критической ошибки в программном коде матрицы, которую создала сверхразумная раса пришельцев. У возникшего сбоя может быть несколько вариантов решения. Самый безобидный – «перезагрузка», чего человечество даже не ощутит. Второй потребует от инопланетного разума исправления ошибки, тогда дальнейшее существование системы продолжится, все останется в прежнем виде, а звезды займут свое положение. Но третий вариант совершенно радикален. Можно предположить, что «программисты», стоящие у истоков матрицы, попросту решат «стереть» нашу планету вместе с Солнечной системой со своего «жесткого диска» и создать что-то более совершенное.
Нагоре
Седмичен хороскоп за 9-15 декември
Седмичен хороскоп за 9-15 декември

Овен През новата седмица ще имате възможността да уредите много неща в служебен план. Ще се отворят възможности, които е добре да не пропускате...