Може ли да се вярва на Путин, че ще излезе наистина от Сирия?

8579
Може ли да се вярва на Путин, че ще излезе наистина от Сирия?
Снимка: Gettyimages.com

Пет и половина месеца бомбардировки, 9 хиляди бойни полета, отлагане на оставката на режима на Башар Асад, атентат над руския пътнически самолет над Египет и прекратяването, (при това завинаги) на братската дружба между турския и руския президент – това са последиците от руската интервенция в Сирия, която окончателно и безвъзвратно промени хода на събитията на петгодишния конфликт и свързаната с нея геополитическа обстановка. Това пише журналистът Шон Уокър от The Guardian.

„Считам, че задачите, поставени пред Министерството на отбраната... като цяло, са изпълнени“, безапелационно заяви Владимир Путин в понеделник, 14 март и обяви изтеглянето на руските войски от Сирия. Неопределено обозначената цел „борба с тероризма“, което често е повод за по-голямата продължителност на военните операции и безкрайните войни, явно не е постигната. "Ислямска държава" продължава да съществува и никъде не се е дянала.

Решението на Путин за Сирия отбеляза победата му - засега

Доста изненадващо за мнозина вчера вечерта руският президент Владимир Путин обяви, че ще изтегли руските сили в Сирия. Новината, съвсем...

Но ако в действителност руските войски бъдат изведени, това ще позволи да се избегне превръщането на сирийската кампания в продължителна афера с нарастващ брой на жертвите сред руските военнослужещи. Аналитиците вече отбелязват все по-големия брой на действащия в страната технически и помощен персонал от специалните части, които започнаха да се появяват извън пределите на базата в Латакия.

Изявлението на Путин завари анализаторите неподготвени. Докато за внезапното нахлуване на Русия в Сирия можеше да се досетим, то признаците за извеждането на руската армия не бяха забелязани от никого. Дори от онези, които имат тесни връзки с представителите на висшите военни кръгове.

Естествено, непрекъснатите и поразяващи със своята неправдоподобност изявления във връзка с приключенията на руската армия в Украйна, а също и заявленията за това, че целта на операцията в Сирия е „изключително“ борбата с терористичните групировки, доведоха до това, че да се вярва на думи, звучащи от официални източници в Москва, без доза здрав цинизъм е много трудно. Да не говорим за непрекъснатите настойчиви заявления, че руските бомбардировки не са довели до никакви жертви сред мирното население, независимо от нарастващия брой факти, които сочат точно обратното.

В резултат на това у мнозина възниква въпроса ще се осъществи ли това извеждане на войски реално? Путин не уточни, обаче, кога ще приключи въпросното извеждане. Освен това бе казано, че авиобазата Хмеймим в района на Латакия, от която Русия осъществяваше бойните полети, ще функционира в предишния си режим. Не е ясно каква ще е числеността на „неголемия контингент“, който ще остане там и той, почти със сигурност, ще разполага със съвременни системи на противовъздушната отбрана. Освен това сега там е създадена цялата инфраструктура и нищо не пречи на Русия отново да прехвърли там войските си – още по-бързо и неочаквано, отколкото това стана в края на септември.

Руслан Трад пред Actualno.com: ЕС реши да си плаща за охрана и съвест на Турция

Ситуацията по отношение на най-актуалната и голяма криза в днешни дни в международната политика се мени с часове - поне на повърхността...

Има основания да се счита, че към думите на Путин трябва да се отнесем сериозно, тъй като задачата по унищожаването на "Ислямска държава" наистина не е изпълнена. Никой (от тези, които макар и бегло са погледнали към картата на териториите, където падаха руските бомби) никога не биха повярвали в това, че това е била истинската цел. Дори поддържането на режима на Башар Асад, според много анализатори, е била второстепенна задача.

„След събитията в Украйна никой не искаше да си има работа с Русия и целта на кампанията в Сирия беше Западът да бъде накаран отново да си сътрудничим с Русия, казва независимият военен аналитик Александър Голц.- Така се получи и на практика сега те излизат от конфликта с минимални загуби. Мисля, че това беше блестяща тактическа крачка.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари