Молдова напусна СССР, но СССР не е напуснал Молдова

3000
Молдова напусна СССР, но СССР не е напуснал Молдова

Молдова напусна Съветския съюз, но Съветският съюз така и не напусна Молдова. Това заяви молдовският посланик в Румъния Михай Грибинча по време на конференция в Букурещкия университет, посветена на 98-ата годишнина от румънската окупация на Бесарабия.

Коментирайки обсъжданията за обединение между Молдова и, дипломатът призова за „реализъм, мъдрост и зрялост”. „Събитията от онези години може да послужат като добър източник на знания и вдъхновение за днешното и бъдещите поколения. Мисля, че като знаем повече за събитията, свързани с Великото обединение, днес можем да действаме разумно и по-зряло”, заяви Грибинча.

Той посочи, че анализът на ситуацията показва значителни различия между ситуацията в региона от 1918 година и сега. „Мисля, че трябва да правим ясно разграничение. Първо, днешната република не е Бесарабия от 1918 година нито от гледна точка на националния състав, нито що се отнася до територията и границите. Второ, Република Молдова е много по-разединена по политически, административни, етнически, езикови и религиозни признаци в сравнение с Бесарабия от 1918”, обясни молдовският дипломат. Той също така каза, че сега „част от територията на Молдова е окупирана от Русия и пример за това е така наречената Приднестровска молдовска република”.

„На територията на Молдова има автономна област - Гагаузия, чийто устав изрично предвижда, че в случай че Молдова губи суверенитета си, тя ще има правото на самоопределяне”, добави той. Грибинча подчерта и че „политическите елити в Молдова и Бесарабия през1918 година са били напълно различни”. „Много от онези, които са искали обединението през 1918 г., са преминали през царските затвори. По-голямата част от тези, които гласуваха за независимостта на Молдова през 1991 г., бяха преминали през съветската партийна школа. А тези, които днес живеят в Република Молдова, очевидно носят част от този съветски багаж и ще бъде много трудно да го оставят”, каза още посланикът.

В Молдова искат размяна на Приднестровието срещу част от Украйна

Обединяването на Молдова с Румъния се превръща в мода в молдовското общество. Подкрепящите обединението юнионисти обещават на население...

Той също така отбеляза, че „за разлика от Бесарабия от 1918, Република Молдова вече има 25-годишна история като независима държава”. „През този период бе създадена не само номенклатурата, чиято цел е укрепването и увековечаването на Република Молдова, но също така бе формиран и особен манталитет. Няколко поколения наред получиха образование като граждани на независима държава”, подчертава Грибинча.

Друг аспект, който според дипломата трябва да се вземе предвид, е „руската пропаганда, която и днес продължава да работи в Република Молдова”. Информационното влияние на Москва в Молдова е „ако не по-опасно, то поне точно толкова опасно колкото и военното присъствие в Приднестровието”, казва той.

„Последният аспект, който трябва да се вземе предвид, когато говорим за прагматизъм в политиката, е международната ситуация, която е напълно различна. През 1918 година Бесарабия е била регион, който наскоро е бил отцепен от Руската империя и който все още не е имал международно признание. Днес Република Молдова е призната от всички страни, тя е член на ООН и други международни организации. Румъния, от своя страна, е част от същите организации, а освен това е и член на НАТО и ЕС. Така че Румъния не може да взима външнополитическите си решения, без да държи сметка за своя статут”, обобщава Михай Грибинча.

Регнум

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари