Най-бруталните случаи на отровителството в политиката

15187
Най-бруталните случаи на отровителството в политиката
Снимка: iStock/Guliver

Още от древни времена отравянето е било един от най-любимите методи на политическите противници, като историците все още спорят дали Клеопатра, Цезар и Александър Велики не са били убити по този начин.

Едно от последните най-шокиращи случая на отравяне бе убийството на Ким Чен Нам, прокудения полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, в чието лице бе хвърлен невротоксичния агент VX, докато е чакал за полет на международното летище в Куала Лумпур.

На 3 май малайзийките власти освободиха виетнамската жена, която бе обвинена в убийството му, след като тя прие намаленото си обвинение, това се случва няколко седмици след като нейната индонезийска съучастничка бе пусната, която значи, че никой не бе осъден за убийството. Жените твърдят, че са били измамени да извършат убийството от севернокорейски агенти, които след това са отлетели. Методите, изборът на отрова и финалните резултати може да са много различни, но ето пет известни отравяния или опити за отравяне, предаде БГНЕС.

Скандала Солсбъри

Пенсионираният руски двоен агент Сергей Скрипал водеше сравнително мирен живот в английския град Солсбъри, когато той бе посетен от дъщеря си Юлия и двамата бях изложени на невротоксичен агент.

Те бяха открити да лежат в безсъзнание на пейка в парка през март миналата година, след като бяха отровени от това, което според експертите е високотоксичният агент Новичок.

Великобритания обвини руското правителство за опита за убийството на Скрипал, като възмездие за работата му с европейските разузнавателни агенции. Обвиненията бяха отречени от Москва.

Лондон посочи двама руснаци като заподозрени за атаката и разследващата група Белингкат съобщи, че те са служители на руското разузнаване.

Токсичен чай за трима

Друга атака включваща бивш руски агент се случи през ноември 2006 г., когато Александър Литвиненко се срещна с двама руснаци за чай в лондонски хотел, за да обсъдят потенциална бъдеща бизнес възможност.

43-годишният Литвиненко се е почувствал лошо веднага след това и се разбира, че е пиел чай смесен полонии-210, рядък и скъп радиоактивен изотоп, произвеждан в Русия.

Версия: Полицай, станал прокурор, е пратил в трета глуха разследването по случая "Гебрев"

Изключително скандална версия защо разследването на отравянето на оръжейния предприемач Емилиян Гебрев всъщност е било в "трета глуха" ...

Бившият руски агент почина след три агонизиращи седмици и бе погребан в северен Лондон в оловно-облицован ковчег, за да се предотврати изтичането на радиоактивен материал.

Британското разследване откри, че руския президент Владимир Путин „най-вероятно е разрешил” убийството на бившия шпионин нещо, което Москва отхвърля и го определя като „шега”.

Убийството на Литвиненко получи сериозен обществен отзвук във Великобритания, след като радиоактивни следи бяха открити в множество места около Лондон, като медиите заявих, че това е първият случай на „ядрен тероризъм”.

Българинът с чадъра

През 1978 г. по време на Студената война, българският дисидент Георги Марков е чакал автобуса си, за да отиде на работа в ВВС.

Потвърдено - втори случай на натравяне с "Новичок" във Великобритания

Приетата в болница в Солсбъри още в края на юни месец двойка – мъж и жена, за която беше съобщено вчера (4 юли), е била отровена ...

Той усеща удар в бедрото си. Обръща се и вижда мъж, която го е ударил с чадъра си. Три дни по-късно Марков умира, убит от това, което според мнозина е било отровна стреличка пълна с рицин и изстреляна от чадъра.

При аутопсията става ясно, че е бил убит от малка сачма съдържаща 0.2 милиграма рицин. Рицинът е 6 000 пъти по-мощен от цианида и частица, не по-голяма от зрънце сол е достатъчна за фатални резултати. Случаят така и не е бил решен.

Обезобразяване с диоксин

Виктор Юшченко се кандидатира за президент на Украйна, но през септември 2004 г. бе въвлечен в битка срещу предизборната кампания на по-московския кандидат Виктор Янукович, когато се разболява сериозно.

Месеци на тестове в австрийска клиника показаха, че той е бил изложен на голямо количество диоксин, като докторите са му казали, че нивата на това вещество в организма му са били 1 000 пъти над нормата

Седем души отровени с опасно вещество на летището в Тбилиси, заподозрян е руснак

Седем служители на международното летище в Тбилиси бяха отровени в резултат на разливане на неидентифицирано вещество, опасно за здра...

По-късно той твърди, че смята, че диоксина идва от руска фабрика.

Палестинското отравяне

Представящи се за канадски туристи агенти на израелските сили за сигурност инжектират мистериозна отрова в ухото на Калед Мешал, който по това време е ръководител на „Хамас”, на улицата в йорданската столица Аман.

Мешал изпада в кома, а полицията залавя двама от израелците и бесният владетел на Йордания крал Хюсеин казва, че ако Израел иска да види отново агентите си, трябва да даде антидота.

Израелският премиер в крайна сметка дава антидота и освобождава от затвора духовния лидер на Хамас – Шейх Ахмад Йасин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари