Републиканци призоваха за одит на средствата, отпуснати от Байдън за Украйна

2812
Републиканци призоваха за одит на средствата, отпуснати от Байдън за Украйна
Снимка: Getty Images

След като си осигуриха контрола над долната камара в американския Конгрес, републиканците призоваха за щателна проверка на финансовата подкрепа на САЩ за Украйна. Одитът, който ще проверява отпуснатите от администрацията на Джо Байдън средства за Киев, ще започне през януари 2023 г., когато републиканците заемат местата си в Камарата на представителите.

Законодателите Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия, Томас Маси от Кентъки и други привърженици на намаляването на помощта за Украйна поискаха на пресконференция в четвъртък да бъде назначен главен инспектор по случая. Той трябва да провери как са изразходвани средствата за Украйна досега.

Сенатори увериха Киев, че САЩ ще подкрепя Украйна и след междинните избори във вторник

Американският сенатор републиканец Роб Портман и колегата му от Демократическата партия Крис Кунс обещаха по време на визита в Киев, че...

Републиканците заявиха, цитирани от Bloomberg, че американците няма да продължат да подкрепят президента Володимир Зеленски, "без да задават трудни въпроси". Така те рискуват да влязат в конфликт с администрацията на Байдън и да повдигнат въпроси относно дългосрочния ангажимент на САЩ в хода на агресивната война на Русия.

ОЩЕ: Ще спрат ли републиканците парите на САЩ за Украйна, ако поемат контрол над Конгреса?

Законопроектът предвижда в 14-дневен срок от приемането му Конгресът да получи всички документи за предоставената на Украйна помощ, подписани от Джо Байдън. 

Само че републиканци и демократи от Камарата на представителите и от Сената (където контролът е в Демократическата партия), които подкрепят продължаването на американската помощ за Украйна, казват, че техните колеги, заставащи зад законопроекта, са част от малцинството. При републиканците има разделение по темата от месеци насам, като в лагера на Кевин Маккарти са за преразглеждане на помощта за Киев, а в този на Мич Макконъл са "за" допълнителна помощ за Украйна.

Зависи как четеш: Републиканците искат повече за Украйна, републиканците не искат повече за Украйна

Колко ангажирани са американците с каузата на Украйна? Това е въпрос, който вероятно ще получи отговор на следващия Конгрес. И не е нел...

ОЩЕ: Зле за Тръмп: Мич Макконъл отново е лидер на републиканците в Сената

Администрацията на Байдън е предоставила на Киев военна помощ в размер на над 20 млрд. долара, както и хуманитарна подкрепа за около 10 млрд. Икономическата помощ е в размер на около 13 млрд. долара, според The Hill. Президентът призова Конгреса да отдели 37,7 млрд. долара допълнително финансиране за Украйна.

Марджъри Тейлър Грийн внесе законопроекта като привилегирована резолюция, което означава, че той ще бъде предаден на съответната комисия, където членовете му ще разполагат с 14 работни дни, за да го отхвърлят или да го одобрят за гласуване в Камарата на представителите. Ако той не бъде внесен в комисията в рамките на този срок, Грийн има възможност да наложи гласуване на законопроекта в пленарна зала, без той да бъде отнесен до комисия.

Все още не е ясно коя комисия в Камарата на представителите ще разгледа резолюцията, но демократите вероятно ще я отхвърлят, за да не се стигне до гласуване сега. Грийн заяви, че е готова да внесе резолюцията отново в следващия Конгрес, когато републиканците ще имат мнозинство. "Ще внеса тази резолюция отново, но ще призова и за пълен одит. Гласувахме с "не" за изпращането на пари там, но ще направим и одит на случващото се в Украйна", каза тя. Сред съавторите на законопроекта са републиканци от Флорида, Алабама, Джорджия, Кентъки.

Грийн се позова на изказване на лидера на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти (Калифорния), който по-рано заяви, че републиканците няма да изпратят "празен чек" на Украйна, в отговор на критиките в партията му относно американската помощ. "Чухте лидера Маккарти да казва публично, че не вижда много добри шансове за голямо финансиране на Украйна в бъдеще в контролиран от републиканците Конгрес", каза Грийн и допълни, че обсъдила резолюцията с Маккарти, а той отвърнал с: "Окей". Самият Маккарти уточни, че не е изцяло против помощта за Киев, но иска повече контрол над средствата.

Приоритет за републиканците в Камарата на представителите ще бъде да се разследва Байдън и бизнеса на неговото семейство

След като спечелиха контрола в долната камара на американския Конгрес, републиканците обявиха снощи, че разследването на президента Джо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com