Нов световен ред в икономиката и политиката - дали и кога?

14488
Нов световен ред в икономиката и политиката - дали и кога?
Снимка: Getty Images/Guliver

В началото на 90-те години на XX век, САЩ поеха контрола над световната икономика чрез глобализацията и генерализирането на капиталистическата икономическа система, но това не попречи на необявената война срещу Запада и Изтока, коментира "Ал Джазира".

В момента САЩ и Европа са загрижени за поведението на Русия и Китай. Освен това те критикуват Пекин за обезценяването на юана спрямо чуждите валути, което му дава несправедливо предимство в областта на износа - а това е проблем от много години.

След световната финансова криза от 2008 г. някои сили, включително Китай и други развиващи се страни, започнаха активно да работят за промяна на световната икономическа система, опитвайки се да я измъкнат от контрола на Съединените щати и Запада. Например Китай, Русия и някои други азиатски страни започнаха да преминават към разплащане в национални валути в търговските отношения помежду си, а и не само.

Създаване на БРИКС

Последва създаването на БРИКС - асоциация от пет държави, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Тези държави показват най-бързия икономически растеж в света, което скоро може да ги превърне в развити страни. Освен това създаването на Новата банка за развитие на БРИКС и Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB), в които Китай е инвестирал по-голямата част от капитала, се разглежда като алтернатива на Световната банка.

Нововъзникващите пазари и развиващите се страни са обвързани от правилата на световната икономическа система, създадена от глобализацията, която доведе до редица икономически проблеми.

Войната в Украйна и произтичащите от нея проблеми в световната икономика предизвикаха сериозна криза. Едни смятат, че Москва е виновна, а други обвиняват антируските санкции, наложени от САЩ и Европа.

Наскоро на среща на представители на страните от Г-7 бяха обсъдени енергийната и хранителната криза, последиците от руската инвазия в Украйна и възможността за налагане на допълнителни санкции срещу Москва. Страните от БРИКС не споделят официално позицията на Русия, но и Индия, и Китай косвено я подкрепят чрез увеличаване на вноса на руски петрол, докато той се продава на по-ниски цени.

Руско-украинският конфликт ще има последствия, независимо как ще завърши. Успех на Русия във войната в Украйна ще засили позициите на БРИКС и ще отслаби контрола на САЩ и западните страни. Ако Русия се провали, това ще се отрази на бъдещето на страните от БРИКС и ще увеличи глобалното влияние на САЩ и Европа.

Анализ: Украйна трябва да внимава със съюзниците си, за да не ѝ обърнат гръб

До позорното си сваляне тази седмица британският премиер Борис Джонсън можеше да разчита на непоклатимата подкрепа на поне една страна:...

Русия се опитва да сложи край на господството на долара в международните разплащания и американския и западния контрол върху световната финансова система. Вече видяхме как Москва започна да продава горива в рубли и премина към разплащания с някои страни в национална валута.

Ще се присъедини ли БРИКС към Русия в битката ѝ срещу САЩ и Запада?

Трудно е да се реализира такъв сценарий. Страните от БРИКС със сигурност ще подкрепят Русия, но по такъв начин, че инвазията ѝ в Украйна да не се отрази негативно на тяхната икономика.

С други думи, необходимо е да се вземат предвид икономическите възможности на двете воюващи страни, тяхното влияние и способност да постигнат формирането на нов икономически световен ред.

Брутен вътрешен продукт

Американски анализ: Нямаме ключови национални интереси в Украйна

Анализът е публикуван в The National Interest. Авторът Уилям Ругер е президент на Американския институт за икономически изследвания. Ве...

Според Световната банка общият световен БВП през 2021 г. е бил 96,1 трилиона долара. Приносът на Г-7 към световния БВП възлиза на 42,3 трилиона долара (около 44%), а приносът на страните от БРИКС на 24,2 трилиона долара (около 25%). Следователно страните от Г-7 превъзхождат БРИКС по отношение на БВП, но пандемията от коронавирус остава сериозен фактор, който влияе на всички.

Трябва да вземем предвид голямата икономическа тежест на САЩ в Г-7, както и на Китай в групата БРИКС. Делът на Америка в БВП на Г-7 е 54%, докато приносът на Китай в БВП на страните от БРИКС е 73%.

Международната търговия

Според Световната банка глобалният износ в края на 2021 г. възлиза на 22,4 трилиона долара, докато вносът е 22,6 трилиона долара.

Обемът на световната търговия на Г-7 е 6,3 трилиона долара (около 28,1% от общия световен износ), а вносът е 7,6 трилиона долара (около 33,5% от общия световен внос).

Борел: Страните от Г-20 не споделят позицията на ЕС за Украйна

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел призна, че позицията на съюза и страните от Г-7 по отношение на руската и...

Обемът на световната търговия на страните от БРИКС в края на 2021 г. възлиза на 4,6 трилиона долара (около 20,7% от общия световен износ), а на вноса - 3,9 трилиона долара (около 17% от общия световен внос).

Следователно страните от Г-7 имат по-голямо влияние върху световната търговия от групата БРИКС. Но не трябва да забравяме и Китай, чийто износ представлява 72,4% от общия износ на страните от БРИКС, а вносът - 68,7%.

Технологична надпревара

БВП и приносът към световната търговия са важни фактори, които могат да повлияят на формирането за нов световен ред. Но най-важният показател е производството и притежаването на технологии.

Видяхме как САЩ и Западът хващат за гушите на китайските IТ компании и страни, които произвеждат интелигентни устройства. Технологичната пропаст между САЩ и Китай бавно се затваря, но американците все още се опитват да си осигурят монопол в тази област, като привличат чуждестранни специалисти, позволяват трудова имиграция, осигуряват необходимото финансиране и слагат прътове в колелата на китайските компании.

Украйна има основателна причина да се страхува от падането на Борис Джонсън

Оставката на Борис Джонсън като премиер на Великобритания заплашва да сложи край на политическата му кариера, но също така сериозно ще ...

Прогнози за бъдещето

Китай постига забележителен напредък в своята необявена икономическа война с Америка. Някои страни от БРИКС също са постигнали значителни резултати, но тези усилия не се обединяват в общи действия. Причината е в липсата на финансова и икономическа интеграция на страните от БРИКС. Те все още не могат да се противопоставят на ЕС и подобни организации, докато САЩ успяха да обединят Европа икономически и военно до голяма степен благодарение на усилията на администрацията на Байдън.

Новият икономически световен ред може да дойде, но кога? Това ще зависи от естеството на конфликта в Украйна, от икономическия и политически успех на страните от БРИКС.

Руски анализ: Ако България и Русия не се разберат, това ще крачка към по-мащабен конфликт с НАТО

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com