Новият план, с който Европа смята да помогне на Украйна да спечели войната

15789
Новият план, с който Европа смята да помогне на Украйна да спечели войната
Снимка: Getty Images

Великобритания и други европейски страни търсят възможности да помогнат на Украйна да се справи с Русия без Съединените щати, ако Доналд Тръмп дойде на власт, каза високопоставен източник от британското правителство за The Times.

Министрите отчаяно се опитват да увеличат военния производствен капацитет на целия континент с цел да изпратят достатъчно оръжия и боеприпаси на фронтовата линия, за да държат Владимир Путин на разстояние поне още една година, независимо от подкрепата на САЩ.

Какво предстои през 2024 година?

Ръководителите на военното разузнаване на Обединеното кралство считат, че Украйна няма да може да спечели конфликт с Русия през 2024 г., защото не разполага с хора и оръжия, за да направи голям превес на бойното поле. Руските въоръжени сили също не разполагат с достатъчно сили, за да започнат мащабна офанзива, способна да пробие украинските линии. Още: След днешните удари: Байдън призова Конгреса да побърза с помощта за Украйна

Някои членове на правителството на Обединеното кралство обаче считат, че е необходимо само „време“, за да бъде победен Путин и че Европа трябва да бъде готова да помогне на Украйна да продължи напред без подкрепата на Съединените щати. „Путин залага на Тръмп, но Европа търси варианти как да се справи без САЩ, ако Тръмп успее да стане президент.”

Може ли континентална Европа да си позволи да скръсти ръце само защото Тръмп ще спре паричния поток? „Мнозинството очевидно разбира, че на Путин не може да бъде позволено да спечели, тъй като последствията за европейската сигурност ще бъдат сериозни“, каза източник от британското правителство.

Един от пътищата към победата е Путин и неговата армия да бъдат изтощени толкова много, че той да бъде принуден да се предаде, каза източникът и добави, че какъвто и да е прагът на болката на руския президент, той не може да се бие безкрайно.

„Малко вероятно е да има голям оперативен пробив през 2024 г. Целта е да удължим конфликта до 2025 г., а след това да провокираме решимостта на Путин и да тестваме решимостта му“, каза служителят.

Ако Тръмп спечели?

Докато конфликтът се проточва, в Европа има опасения, че ако Тръмп спечели изборите в САЩ, подкрепата на Вашингтон за Украйна може да приключи. Непредсказуемостта на бъдещата американска администрация заставя европейските страни да очакват всякакъв резултат. Още: И основният съюзник на Украйна вече се колебае, алармира Die Welt

Въпреки че британският министър на отбраната Грант Шапс не коментира бъдещето на президентството на Съединените щати, той заяви, че постоянно говори на своите колеги в Европа за необходимостта да се подкрепи Украйна в нейния „най-мрачен час“.

В коментар за The Times след два дни на широкомащабни въздушни атаки от двете страни, министър Шапс каза: „Трябва да се обединим, за да помогнем на Украйна в конфликт, който ще определи съдбата на Европа за десетилетия, както с технологии, така и с морална подкрепа и лидерство."

Някои западни служители считат, че Украйна може да продължи да удържа територията си без подкрепата на Америка, която е предоставила милиарди долари помощ на Украйна от началото на войната.

"Много по-лесно е Украйна да остане в отбрана, за да може да защити постигнатото, отколкото да премине в настъпление. Убеден съм, че в тази ситуация можем да бъдем доста уверени в дългосрочен план", заяви един западен чиновник.

Британското министерство на отбраната обяви, че Русия ще претърпи повече от половин милион убити и ранени до 2025 г., ако нейните загуби продължат да нарастват със сегашния темп. Още: Задават се нови милиарди за Украйна: Путин да плаща, не САЩ и ЕС

Средният дневен брой ранени и убити руски военни се е увеличил с близо 300 на ден през 2023 г. в сравнение с предходната година, според последните данни на украинското разузнаване. В допълнение към изпращането на огромен брой войници на фронта, почти 40% от всички руски държавни разходи се харчат за отбрана - повече отколкото за здравеопазване и образование взети заедно.

От друга страна, много украинци са уморени от конфликта. Един украински военен източник призна, че обикновено украинците говорят за примирие, но има въпроси каква ще бъде цената.

По-рано ЕС не успя да се споразумее за критичен спасителен пакет от 50 милиарда евро за Украйна, след като унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на предложението. В САЩ републиканците блокираха плановете на президента Байдън да даде на Украйна още 60 милиарда долара, докато не бъде прието ново законодателство за имиграцията, пише The Times.

Украински военен източник твърди, че украинците "се чувстват изоставени от политическите спорове в ЕС и САЩ". „За щастие Обединеното кралство е единствената страна, която е твърдо на наша страна“, каза източникът, въпреки че Великобритания все още не е обявило намерението си да финансира Украйна тази година.

Източникът добави, че запасите от оръжия на Обединеното кралство са станали толкова малки, че практически „не е останало нищо“ и сега е по-добре да се лобира от името на Германия.

Михаил Чаплига, политически коментатор и бивш заместник-омбудсман на Украйна, сподели убеждението си, че повечето хора в Украйна искат примирие, но „се страхуват да го признаят пред себе си“. Още: Увеличаваме данък общ доход, за да помогнем на Украйна: Идея в Германия

Той заяви, че в Украйна цари атмосфера на "пълно недоверие и страх" и че всеки, който дръзне да помисли за примирие, веднага ще стане "изгнаник и предател". Според един бивш украински служител президентът Зеленски губи подкрепа в Украйна и че докато Западът настоява Украйна да не се предава, няма ясна военна стратегия и мъжете и жените са „изпращани на фронтовата линия, за да умрат“.

"Глупост е да изпращаме нашите войници да умират, ако нямаме достатъчно оръжия и ресурси за военна победа. Каква е стратегията, защо трябва да умираме? И също толкова важен е въпросът къде е нашата дипломация?", риторично пита анонимният украински служител.

Автор: Лариса Браун

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com