Новите ракети дадоха предимство на Украйна, но Русия се адаптира (ВИДЕО)

43558
Новите ракети дадоха предимство на Украйна, но Русия се адаптира (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Първо имаше дронове, след това ракетни системи за залпов огън HIMARS. Едно след друго се появяват "чудотворните оръжия", които са на път да обърнат хода на събитията в полза на Украйна, но засега Русия успява някак да се адаптира към тях. 

Последният пример за това е британската крилата ракета с въздушно изстрелване Storm Shadow. Киев вече използва тази съвместна британско-френска разработка със зашеметяващ ефект - повреди жизненоважния Чонгарски мост между Крим и Южна Украйна през юли. 

Някои наблюдатели очакват, че Storm Shadow ще изиграе решаваща роля в украинската контраофанзива. Обхватът ѝ е 250 км – тоест украинската авиация може да ги изстреля извън обсега на руските системи за ПВО. В допълнение към 450-килограмовата бойна глава и възможностите за стелт, ракетата Storm Shadow има няколко системи за насочване (включително GPS, инерционно насочване и радар за проследяване на терена), като могат да летят незабелязано на височина само няколко десетки метра.

Ефективни оръжия

"Това са ефективни оръжия", коментира Майкъл Кофман, експерт по руската армия във Фондацията "Карнеги за международен мир", в подкаст от 14 юли, записан по време на посещение в Украйна. "Те са трудни за прехващане и, грубо казано, това дава на Украйна по-дълга "диригентска палка", пише още Business Insider.

HIMARS първоначално също доведе до опустошителен ефект, удряйки редица оръжейни складове и командни пунктове, но руската армия успя да се адаптира, макар и да пожертва част от своята ефективност: тя започна активно да използва оборудване за електронна война и изнесе логистични съоръжения и щабове извън обсега на управляемите ракети. Още: Ракети Storm Shadow са поразили военния склад в Крим, призна руски източник (ВИДЕО)

"Украйна започна да използва тези ракети в средата на май, но не сме видели значително поражение на руските сили", подчерта Кофман. Това отчасти се дължи на вече предприетите мерки от руските сили след ударите на HIMARS миналия юни.

"Украинските далекобойни оръжия тепърва ще се усещат. С толкова голям фронт, колкото в Украйна, руската армия ще трябва да складира боеприпаси някъде, да използва мостове или да разкрие определени уязвимости в системата за контрол", прогнозира експертът. "Но вече не виждаме толкова много удари по ключова инфраструктура или мрежата за командване и контрол, както миналото лято, когато HIMARS току-що влезе в експлоатация във въоръжените сили", подчертава той.

Ракети, но с ограничения

Освен това Украйна се сблъска с редица ограничения при използването на Storm Shadows. Първо, Киев получи само няколкостотин ракети, и второ, самолетите, от които те се изстрелват, са уязвими, тъй като във въздушното пространство над Украйна се разиграва ожесточена борба. В тази връзка възниква въпросът: ще разполагат ли въоръжените сили на Украйна с достатъчно ракети за противодействие на цели, които са трудни за откриване, камо ли за поразяване? 

В боевете за Херсон по време на украинското контранастъпление миналата есен Русия успя да изтегли силите си с помощта на един мост и ферибот. „Ще се изненадате колко сухопътни сили могат да бъдат поддържани чрез много тясна линия за доставки“, коментира Кофман.

Следващото чудо

Оттук и следващото "чудо оръжие" в списъка с желания на Украйна: американската тактическа ракетна система MGM-140 (известна още като ATACMS). Обсегът на тези наземни оръжия надхвърля 300 км - много повече от Storm Shadow (250 км) и HIMARS (80 км).

Засега Съединените щати отказват да предоставят на Украйна ATACMS от страх, че Киев ще започне да поразява цели в Русия. Въпреки това администрацията на Байдън сега преразглежда тази политика и някои западни и украински експерти смятат, че оръжия с голям обсег (включително ATACMS) могат да обърнат хода на конфликта. Още: Украйна: Изстреляните от нас крилати ракети Storm Shadow са със 100% ефективност

Въз основа на опита, ATACMS ще постигне само начален успех, след което шокът ще отшуми и Русия ще се адаптира. Въпреки цялата си ефективност, ракетите Storm Shadow са много подобни на ATACMS по своите възможности и бойна глава и често се използват срещу едни и същи цели, отбеляза Кофман. 

Новите оръжия с голям обсег все още могат да ударят сериозно по руските планове и да принудят армията на Путин да ограничи някои операции, въпросът е дали могат да обърнат хода на конфликта в полза на Украйна или влиянието им ще бъде ограничено до чисто тактически ниво?

Автор: Майкъл Пек

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com