Китай се скара жестоко с Русия - ще има ли дългосрочен ефект?

21000
Китай се скара жестоко с Русия - ще има ли дългосрочен ефект?
Снимка: Kremlin.ru

Отношенията между Китай и Русия, които мнозина считат за съюзници, макар че нещата между Пекин и Москва да са далеч по-сложни, се нажежиха.

Китайското посолство в Москва обвини руската страна в "жестоко и прекомерно прилагане на закона" и нарушаване на правата на китайските граждани, след като на петима китайци беше отказано влизане в Руската федерация. Демаршът на Пекин, който превърна обикновен граничен епизод в дипломатически скандал с голям обществен отзвук, дойде, след като инцидентът попадна в китайските медии и социалните мрежи.

Защо градусът на напрежението се вдигна?

Отношенията между Русия и Китай, които официалните представители на двете страни определят като единство, което няма аналог в световната политика и е надраснало традиционните съюзи, внезапно загубиха предишното си ведро настроение. Изострянето на обстановката беше инициирано от китайската страна, която излезе с изявление, чийто стил поразително се различава от обтекаемите и витиевато оцветени официални документи и изявления на китайските официални лица и дипломати относно отношенията с Русия, коментира Financial Times.

Поводът за скандала беше на пръв поглед дребен: отказ за влизане и анулиране на туристически визи на петима китайски граждани, които на 29 юли се опитали да пътуват с автомобил от Казахстан за Русия през контролно-пропускателния пункт "Караузек" в Астраханска област.

Разпадаща се империя: Кой как вижда войната в Русия и какво планира Путин

Коментирайки епизода, китайското посолство в Москва направи изявление в официалния си акаунт в WeChat. В него се казва, че служителите на китайското консулство са проучили видеозаписа, направен от пътуващите китайци, на който се вижда, че руските граничари са ги претърсвали в продължение на четири часа. Според изявлението служители на посолството на Китай вече са се срещнали с руското външно министерство, Федералната служба за гранична охрана, Федералната служба за сигурност и други ведомства във връзка с инцидента и са заявили, че "бруталното и прекомерно правоприлагане от руска страна е причинило сериозни щети на законните права и интереси на китайските граждани".

"Това не съответства на настоящите приятелски китайско-руски отношения и на тенденцията за все по-тесен приятелски обмен между двете страни. Настояваме руската страна незабавно да установи причината за инцидента, да предприеме конструктивни мерки за намаляване на лошия ефект, да гарантира, че подобни инциденти няма да се повтарят в бъдеще, и да уважава и защитава изцяло достойнството, законните права и интереси на китайските граждани", се казва в изявление на китайското посолство в Руската федерация. По този начин, още преди да проведе исканото разследване и да изясни всички обстоятелства на инцидента, Пекин обвини за него руски служители и освен това започна публични спекулации за възможните щети за руско-китайските отношения.

Най-изненадващото е, че след като прибягва до такава нетипична остра реторика срещу Русия, китайското посолство в своето изявление дори не се опитва да отрече руската версия за случилото се.

Версията, представена на китайските дипломати от руски официални лица, е, че според предварителните проверки причината за отказа за влизане е, че действителната дестинация на китайските граждани, които са искали да влязат в Руската федерация, не е съвпадала с тази, която са посочили при кандидатстването за виза. Руската страна изтъкна, че по този начин китайските граждани са нарушили руското законодателство. Въпреки това, въпреки получените разяснения, Пекин все пак побърза да обяви Москва за виновна.

Следва да се отбележи, че скандалът съвпадна с решението на китайската страна да изпрати специалния пратеник на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей в Джеда за международна среща по въпросите на Украйна, на която руската страна не беше поканена. Коментирайки това събитие, Financial Times нарече участието на Пекин "победа както за украинците, така и за саудитците". Факт е, че китайският представител е бил активен на срещата - а какво е казал, научете: Срещата за мир за Украйна в Саудитска Арабия: Продуктивни разговори, но без съвместно изявление

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com