Пандемията през 2021 година – вихрушка от събития

6994
Пандемията през 2021 година – вихрушка от събития
Снимка: Pixabay

Измина още една година, втора поред, под знака на пандемията от COVID-19. И тя също е белязана с пороя от противоречиви събития - но дали имаме основание да посрещнем 2022 г. с поне малко повече оптимизъм?

Изобилие от нови варианти и мутации на вируса

От началото на януари 2021 г. стремително започна да се разпространява британският вариант на коронавируса, т.нар. VOC-202012/01, който с бързи темпове превземаше една по една страните по света и сееше тревога заради по-голямата си заразност. Още същия месец той беше последван от бразилският вариант P.1. Сравнително бързо той отпадна от общественото внимание заради Делта варианта, познат още като индийската мутация (B.1.617.2.), като от средата на годината той безапелационно се превърна в доминантен в световен мащаб. Появата му доведе до много по-голям брой хоспитализации, още повече, че симптомите му често не можеха да бъдат разпознати като типични за SARS-CoV-2. От ноември обаче всички погледи се насочиха към негов по-опасен конкурент, засечен в лабораториите в Ботсвана и Южна Африка – вариантът Омикрон (B.1.1.529), който има цели 60 мутации в сравнение с оригиналния вариант от Ухан. На този фон сравнително по-незабелязано преминаха възникналият в Перу Ламбада вариант и регистрираният в Колумбия Мю вариант (B.1.621), които бяха отбелязани от Световната здравна организация като представляващи интерес съответно през юни и август 2021 г. Всичко това обаче подсказва неприятна тенденция на развитие на вируса - става все по-заразен, а това не се компенсира изцяло с по-леко протичане на болестта. Затова все по-притеснително звучи виждането на молекулярния ни биолог д-р Георги Маринов, че вирусът ще еволюира към по-заразен и по-устойчив както на имунитета, създаван от настоящите ваксини, така и на имунитета, който се формира при боледуване от предишни варианти.

Какви мерки наложиха политиците в различните части на света

Австралия 

През изминалата година на далечния континент бяха въведени едни от най-строгите мерки, включително случаи на фрапантни ограничения, в опит да бъде спряно разпространението на вируса. Най-големият град в Австралия, Сидни, прекара почти четири месеца в локдаун, докато се постигне 70% ваксинационно покритие сред населението в щата Нов Южен Уелс. В различни части на страната бяха разкрити центрове за карантинирани, около които са разположени контролно-пропусквателни пунктове и са под постоянна охрана. Такива карантинни лагери функционират в Хауърд Спрингс (във федералния район Северна територия), в Микълъм (щата Виктория), в Джандакот (Западна Австралия), в Пинкинба, Бризбейн (щата Куинсланд). В тях попадат всички ваксинирани и неваксинирани граждани, завръщащи се у дома от райони, заразени с COVID-19. Таксата за задължителна карантина за физическо лице е 2500 долара за период от 14 дни, а за семейства възлиза на 5000 долара. От август Австралия започна да ваксинира деца над 12-годишна възраст, а от 10 януари 2022 г. е обявен и стартът на ваксинацията за деца над 5 години.

Азия 

И през 2021 г. Китай продължи с подхода на нулева толерантност към вируса, като затваряше граници и слагаше под ключ цели градове заради съвсем малко на брой случаи. Това бе съчетано с ударна ваксинация - на 11 декември Ройтерс съобщи, че са ваксинирани 1,162 милиарда китайци или 82,5% от общото население на страната.

Снимка: Пазар в Китай. Източник: Unsplash

Тревожна остана ситуацията в Индия като държавата, заела незавидното второ място в света по разпространение на коронавируса, макар и в крайна сметка властите да успяха да поставят под контрол епидемията. Общият брой на случаите в Индия възлиза на над 34 млн., а починалите са повече от 477 хиляди по данни на Worldometers. Но в Индия също има ударна ваксинация след опита от Делта вълната. Отделно има данни, че лекарството "Ивермектин" е помогнало в голяма степен за овладяването точно на Делта варианта. Въпросът е, че и досега СЗО и западните медицински регулатори не признават "Ивермектин" за ефикасно средство за превенция и лечение на COVID-19. Основното основание е, че няма достоверни данни от направени както трябва клинични проучвания.

От Япония дойде окуражаваща новина през ноември, че вариантът Делта е започнал да се самоунищожава вероятно заради натрупването на прекалено много мутации. Това не попречи на страната да засили ваксинационната си кампания като от 1 декември въведе подсилваща бустерна доза, а едновременно с това и съкрати интервала между поставянето на втора и трета доза.

Южна Корея стана известна с може би най-добре организираната програма за скрининг в света - изолиране на заразените, проследяване и поставяне на техните контактни лица под карантина и задължително самоотчитане на пристигащите с международните полети чрез мобилно приложение. Програмата на страната се счита за много успешна в овладяването на епидемията без да се налага карантинирането на цели градове. Въпреки това Южна Корея също бе под натиск заради увеличаването на инфектираните и през юли се наложи въвеждането на най-високото, 4-то ниво, на социално дистанциране.

В Израел над 4 милиона от 9,3 милионното население бе ваксинирано и с трета доза като от ноември властите започнаха имунизацията и на деца над 5 години. Страната разреши на тайните си служби да проследяват заразените с ковид чрез мобилните им телефони – нещо, което преди това се допускаше единствено при съмнения за терористична дейност. А вече в страната се поставя и четвърта доза ваксина - основно на Pfizer.

Африка 

От лятото на 2021 г. насам броят на заразените на африканския континент също се увеличи драстично. Доклад на Африканския център за стратегически изследвания предупреди, че смъртните случаи са силно подценени. Така например към края на юни Южна Африка официално бе регистрирала 63 000 смъртни случая от ковид, но реалната бройка според експертите вероятно е надхвърляла 170 000 души.

Европа 

В много от страните от Западна Европа бяха наложени големи ограничения за неваксинираните. На континента се заговори за четвърта, пета и дори шеста вълна на вируса.

Австрия влезе в локдаун от 22 ноември, като позволи частично разхлабване на мерките единствено около коледните празници. Страната също така обяви задължителна ваксинация за всички свои граждани от 1 февруари. Отказът от ваксинация ще се наказва с глоба в размер до 7200 евро или затвор.

Италия поетапно въведе задължителна ваксинация за отделни категории граждани, започвайки от април със здравните работници и разширявайки постепенно техния обхват. Считано от 15 декември бе въведена задължителна ваксинация и за учителите, полицейските служители и военнослужещите. Правителството на премиера Марио Драги наложи освен обикновените зелени сертификати, които се изискват, за да бъдете допуснати до работното си място, и техен надграден вариант - супер зелените сертификати, които са в сила от 6 декември и предоставят повече права на притежателите си. Тези мерки бяха наречени от немалко хора тоталитарни и противоречащи на конституцията.

Във Франция неваксинираните медицински служители от септември нямат право да упражняват професията си и поне 3000 от тях бяха отстранени от работа. Френският президент Еманюел Макрон заговори за задължителна ваксинация срещу коронавирус в бъдеще за всички граждани и вероятно това ще стане факт още през 2022 г. От 15 декември започна и ваксинацията на деца над 5 години.

В Германия новият канцлер Олаф Шолц също подкрепя задължителната ваксинация, но парламентът е този, който трябва да се произнесе. Страната стремглаво се изкачва в класацията с над 6,8 млн. установени случаи и над 108 хиляди починали до момента.

Нидерландия наложи пълен локдаун най-малко до 14 януари. Домакинствата не могат да приемат повече от двама гости, като само на Бъдни вечер и Коледа бяха позволени до четирима.

Гърция многократно през годината променя и затяга мерките, съкрати и срока на зелените сертификати от 6 на 3 месеца, наложи глоба и затвор до 2 години на родители, спрели неваксинираните си деца от училище, както и глоби от 100 евро за отказ от ваксинация на над 60-годишните. Именно от страна на Гърция дойде за пореден път и предложението ЕС да издава сертификат за ваксинация едва след третата доза.

Великобритания и Русия водят незавидната класацията в Европа по брой инфекции с вируса – съответно над 11,361 млн. и над 10,214 млн. случаи по данни на Worldometers. В Обединеното кралство след много перипетии и дебати ковид пропуските все пак бяха въведени, а Русия одобри сертификатите с QR код за посещение на обществени места. Освен това, в Русия добавиха ваксините срещу КОВИД в задължителния имунизационен календар.

Снимка: Театрална зала в Румъния. Източник: Unsplash

Северна Америка 

И през 2021 г. САЩ продължиха да са лидер по разпространение на ковид и по брой на смъртните случаи в световен мащаб. До момента там са регистрирани общо над 51 млн. случая, а починалите от вируса достигнаха над 827 хил. по данни на Worldometers. Но мерките варират доста в отделните щати и чак с появата на Омикрон САЩ се решиха да залагат на повече тестване в национален мащаб. Иначе ваксинацията е на стабилно ниво, над 70% от хората там са с 2 дози ваксина, но това е по-ниско от повечето големи държави в Европа.

Канада е една от държавите, които се прославиха със суровите си мерки срещу COVID-19. Страната наложи задължителна ваксинация за медицинския персонал, федералните държавни служители, военнослужещите, депутатите. Освен това пътуванията на дълги разстояния с влак или самолет вече са недостъпни за неваксинираните. Обявено е и че чуждестранните граждани, пребиваващи на територията на страната, няма да могат да я напуснат след 28 февруари 2022 г., ако не са напълно ваксинирани.

Южна Америка 

Сред латиноамериканските държави през изтеклата година особено тревожно бе положението в Бразилия. Страната е на трето място в света по потвърдени случаи с отчетени над 22, 213 млн. заразени, и на второ място по брой починали с над 617 хил. смъртни случая.

Къде сме ние?

България до момента е регистрирала над 740 000 случая на ковид и над 30 000 починали, а нивото на ваксинациите е най-ниското в Европа – под 30% напълно ваксинирани. Номер едно в света сме и по надвишена смъртност - заради малкото ваксинирани, многото хронично болни (първи в Европа по сърдечно-съдови заболявания) и застаряващото население. Според някои оценки, 1% от българите са починали от и заради COVID-19 от началото на пандемията. Това е видимият резултат от всички управления, които пандемията завари - на ГЕРБ, начело в здравното ведомство с Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов, на служебните правителства на Румен Радев, където д-р Стойчо Кацаров с нищо не се прояви видимо по-добре от предшествениците си, освен че успя да удържи без локдаун на косъм. А най-видимо какво направи държавата, за да ограничи заразата, е ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ - красноречиво!

На този фон и на фона на целия цивилизационен свят, мерките за борба с коронавируса у нас са повече от скромни. С огромни усилия беше въведен зелен сертификат, при това в парламента все още го няма, както и в държавната администрация като цяло. Все пак в началото на тази година вече се очаква той да влезе в сила за Министерския съвет, готви се и за Министерството на образование. С ваксинацията още сме на ниво стимули - по 75 лв. за пенсионерите, които я направят.

Ваксинации и ваксинационни сертификати

През годината имаше сериозна полемика относно ефективността на препаратите срещу COVID-19. Заради мутациите на вируса (появата на Омикрон) фармакомпаниите започнаха модификации по разработените от тях ваксини, а СЗО излезе със становище, че не е необходимо създаването на изцяло нови ваксини – достатъчно е внасянето на известни неголеми корекции във вече съществуващите.

Редица специалисти заговориха и за намаляване на интервала между бустерните дози на 5-6 и дори на 3 месеца, заради спада на ефективността на ваксините срещу непрекъснато появяващите се нови варианти. Пак по същата причина и вaĸcиниpaнeтo cpeщy СОVІD-19 нaй-вepoятнo вече щe cтaва eжeгoднo, ĸaктo тoвa cpeщy гpип, по думите на главния изпълнитeлeн диpeĸтop нa ВіоNТесh Угyp Шaxин пред Ройтерс.

Вече е ясно, че заради настъпващия Омикрон периодът за поставяне на бустерна доза ваксина в България ще бъде съкратен - от 6 на 3 месеца. Това беше утвърдено и решено още на 30 декември.

В рамките на годината не само бяха въведени зелени сертификати за ваксинирани и преболедували, но също така в самия край на 2021-ва се стигна и до тяхната актуализация с решение на ЕС като в тях беше добавена и информация за бустерните дози. Така от 2022 г. документът ще се признава безсрочно, ако в него е отбелязано поставянето на допълнителните дози.

На водещо място в света по брой ваксинации е Куба с 258 016 дози на 100 хил. души, следвана от Малта с 228 738 дози на 100 хиляди и Обединените арабски емирства с 225 461 дози на 100 хил. души. В челните редици са също Израел, Португалия, Бахрейн, Южна Корея, Франция, Катар и Испания.

Вълна от демонстрации и протести срещу ограниченията

Годината бе белязана също от многохилядни протести в повечето части на света, при някои от които бе използван сълзотворен газ срещу протестиращите, а стотици хора бяха арестувани и им бяха наложени глоби.

А какво предстои с Омикрон, който върлува в Европа и видимо е равностоен по заразност на болести като шарката - предстои да видим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари