Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено: Бустерна доза ще се слага три месеца след втората имунизация

30 декември 2021, 18:35 часа • 7364 прочитания

Бустерната доза ваксина срещу коронавирус ще се поставя три месеца след втората имунизация. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Основният въпрос беше да приемем официално това решение за съкращаване на срока за поставяне на бустерна доза от 6 на 3 месеца. В Европа има всякакви схеми. Има на 6, на 4 и на 3, но изследванията показват, че този интервал от 3 месеца осигурява достатъчно силен имунен отговор така, че човекът, направил бустерна доза, да получи максимална защита", категоричен бе Кунчев.

Той уточни, че само при еднодозовата ваксина "Янсен" този период ще е от два месеца. По думите му е взето и решение за удължаване на срока, в който възрастните хора над 65 години да получат ваксина срещу грип безплатно.

Ето и конкретните препоръки на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, които днес бяха одобрени: 

При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).

иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Въвеждането на поставена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за ваксинация, 3 месеца след завършен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е възможно от утре, 31 декември, като гражданите ще получават и своя европейски цифров COVID сертификат.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес