Планът на Залужни как да бъде победена Русия

15147
Планът на Залужни как да бъде победена Русия
Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Почти 80 години ни делят от последните битки на Втората световна война, които се превърнаха в основа на стратегическата визия за войните от края на XX и началото на XXI век. За всяка война обаче е необходимо да се намери само собствена уникална стратегия и логика, които ще позволят да се открие пътят към победата дори в нови условия.

Това пише главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни. В своя статия ръководителят на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), за когото се говори, че ще бъде сменен от президента Володимир Зеленски, излага план за победа на Украйна срещу Русия в подпалената от диктатора Владимир Путин война. 

Още: Зеленски уволнява Залужни до дни, напрежението се реже с нож: CNN

Нова стратегия с цел победа

"Говорейки за собствена специална стратегия, ние в никакъв случай не можем да отхвърлим напълно съществуващите доктрини, които описват процеса на подготовка и провеждане на операциите. Просто трябва да осъзнаем, че те постоянно ще се променят и ще се изпълват с ново съдържание. Принципите на оперативното изкуство ще останат непроменени. Ето защо, отчитайки изискванията на днешния ден, най-важната ни задача ще бъде да възприемем нова гледна точка за формите и методите на използване на Отбранителните сили за постигане на победа", пише Залужни в статия в сайта на Въоръжените сили на Украйна.

Основната причина за промяната в стратегията е развитието на оръжията и военното оборудване, особено на безпилотните системи, чието използване стана масово. Дроновете са почти единственото средство за излизане от позиционните военни операции, които по редица причини отнемат много време на Украйна, счита главнокомандващият.

Още: Плачевната картина за руската армия в Украйна: Пропагандистите вече се карат (ВИДЕО)

Намаляването на западната военна помощ

Той изброява и редица фактори, които влияят върху решението за намиране на нови стратегии:

  • нестабилната политическа ситуация около Украйна, която води до намаляване на военната подкрепа;
  • голяма вероятност Русия да провокира серия от конфликти по примера на Израел и Йемен и да отклони вниманието на основните партньори от подкрепата за Украйна;
  • изчерпването на запасите на съюзниците от ракети и боеприпаси за артилерийска и противовъздушна отбрана;
  • недостатъчна ефективност на политиката на санкции, в резултат на което в Русия и държавите, които са нейни партньори, разгръщат възможностите на военнопромишления си комплекс;
  • значителното предимство на руснаците в мобилизирането на човешки ресурси и неспособността на Украйна да подобри състоянието на личния състав на Силите за отбрана без използването на непопулярни мерки;
  • несъвършенството на регулаторната и правната рамка, регулираща военнопромишления комплекс в Украйна и частичната монополизация на този отрасъл;
  • несигурността относно по-нататъшния характер на войната;

Още: Залужни: Украйна трябва да се подготви за намаляване на помощта отвън

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Основната възможност за получаване на предимство пред Русия е овладяването на целия арсенал от сравнително евтини, най-нови и изключително ефективни средства, смята генералът. Според него фокусът трябва да е върху спечелване на технологичната и тактическата битка. Това "ще доведе не само до безусловна победа, но и до икономия и запазване на ресурсите както на Украйна, така и на нашите партньори", пише той. За нанасяне на прецизни и високоточни удари по противника и неговите обекти в дълбочина е необходимо да се увеличат значително възможностите на дроновете и други съвременни технологични системи.

Още: Орбан: Изпълних мисията си, парите на Унгария няма да отидат в Украйна

Решаващи условия за победа

По думите на Залужни - решаващите условия за победа над Русия са:

  • постигане на абсолютно превъзходство във въздуха, особено на височини, които осигуряват ефективно нападение, разузнаване, наблюдение и логистика;
  • лишаване на противника от възможности за провеждане на настъпателни или отбранителни действия;
  • увеличаване на мобилността на войските и пълно ограничаване на мобилността на вражеските войски;
  • безопасен достъп до определените рубежи (защитни линии и позиции), поемане на контрол върху важни участъци от местността;
  • лишаване на противника от възможности за възстановяване на загубени позиции;

Това са консервативни и класически условия, но методите за постигането им вече са различни. По време на решаването на всяка оперативна задача ще бъдат създадени необходимите ефекти. За да се реализират условията за създаване на тези ефекти, вече е необходимо да се разглеждат отделно: операциите за създаване на цифрово поле;

  • радиоелектронен контрол на ситуацията;
  • използване на комбинирани ударни дронове и кибернетични средства;
  • логистична операция;

Още: Германското "Възраждане", в координация с ФСБ, попречило да се прати оръжие на Украйна

"Всички изброени операции вече са овладени и разработени. Те се провеждат по единна идея и план, координирани и взаимосвързани, но се различават по съдържание", пише Залужни.

Що се отнася до прякото провеждане на операции за постигане на ефекти, те могат да бъдат:

  • операция за намаляване на икономическия потенциал на противника;
  • операция за пълна изолация и изтощаване;
  • роботизирана операция за търсене и нанасяне на удари;
  • роботизирана операция за контрол на кризисния район;
  • психологическа операция;
  • отбранителна технологична безконтактна операция;

"Този списък от операции непрекъснато ще се увеличава с развитието на самите средства. Появата на нови самостоятелни операции или тяхното съчетаване води до необходимостта от създаване на нова организационна структура. Всичко това ще бъде възможно при гъвкава и бърза реакция на държавните институции", смята генералът.

Още: Байдън благодари на Фон дер Лайен за помощта от 50 млрд. евро за Украйна

Ролята на дроновете

Освен повишаването на ефективността на бойните действия, безпилотните и други съвременни технологични системи са в състояние да решат редица ключови проблеми при организацията и провеждането на бойните действия на украинските сили, добавя той. 

С тях ще се повиши степента на безконтактно водене на военни действия и в резултат на това може да се намали нивото на загубите поради възможността за дистанционно управление. Ще се осигури и воденето на военни действия с ограничено участие на тежко военно оборудване.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Дроновете могат да нанасят щети на надводните и подводните сили на противника и на крайбрежната му инфраструктура в почти цялата дълбочина на театъра на военните действия в морето с висока ефективност и минимален риск за персонала, счита Залужни, а украинците показаха това на практика вече десетки, дори стотици пъти: Загинал е екипажът, но Русия мълчи: При удара в Севастопол са убити руски моряци (СНИМКИ).

Дроновете могат да нанасят масирани внезапни удари на противника по критични инфраструктурни обекти и важни комуникации, без да използват скъпи за експлоатация и производство ракети и пилотирани самолети, пише Залужни на фона на ударите на Украйна по енергийната инфраструктура на руснаците чак край Санкт Петербург: "Невъзможно е да защитим Санкт Петербург от дронове": Признание от руския парламент.

Нова система за технологично превъоръжаване

"Разбира се, на бойното поле врагът ще търси начини да се защити и ще се опитва да вземе инициативата в свои ръце. Ето защо, за да се овладеят новите форми и методи, Силите за отбрана трябва да създадат напълно нова държавна система за технологично превъоръжаване", пише Залужни.

Още: Командирът на украинските сили отказал да смени Валерий Залужни

Тя ще включва подсистеми:

  • развитие и научна поддръжка;
  • производство и обслужване;
  • обучение на персонала и обобщаване на бойния опит;
  • гъвкаво финансиране;
  • логистика;

"Несъмнено, всичко това ще отнеме време, но времето е от съществено значение", добавя генералът. "Създаването на такава система с необходимия обем на производството може да продължи до пет месеца. Посоченият срок се дължи на необходимостта от създаване на подходящи организационни структури и тяхното кадрово обезпечаване, обучение на персонала, ресурсно обезпечаване, създаване на необходимата инфраструктура, логистика и разработване на доктринална база".

Още: Първият, който не е учил в Русия: кой е Валерий Залужни и защо доверието към него в Украйна е толкова високо

Какво трябва да направи Украйна през 2024 г.?

Като се има предвид това, през 2024 г. Украйна трябва да съсредоточи основните си усилия върху създаване на система за осигуряване на Силите за отбрана с високотехнологични средства, върху въвеждане на нова философия за подготовка и провеждане на военни операции, като се отчитат ограниченията. В резултат на това във възможно най-кратък срок да се овладеят нови способности за водене на бойни операции, смята Залужни.

Още: Зеленски е предложил друг пост на Залужни: The Economist

"Затова твърдим, че в съвременните условия Въоръжените сили на Украйна, заедно с другите компоненти на отбранителните сили на държавата, разполагат с възможности, които позволяват не само да се унищожи врагът, но и да се осигури съществуването на самата държавност. Ето защо е изключително необходимо да се възползваме от възможностите, предоставени от новите условия на войната, за максимално натрупване на най-новия боен потенциал, който ще ни позволи да нанасяме максимални поражения на врага с по-малко ресурси, да спрем агресията и да защитим Украйна от нея в бъдеще", завършва генерал Валерий Залужни.

Още: Страховита антиутопия: Какво ще значи за Украйна руска победа във войната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари