Президентските избори в две държави ще решат две войни

4733
Президентските избори в две държави ще решат две войни
Снимка: iStock

Войната в Близкия изток, която започна с изненадващо нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври, предизвика израелски военен отговор, който буквално смаза северната част на Ивицата Газа и доведе до множество цивилни жертви. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да продължи войната, докато Хамас не бъде унищожена. Хуманитарната катастрофа в Ивицата Газа се задълбочава.

На 9 ноември правителството на САЩ обяви, че от 10-ти Израел ще преустановява военните операции в северната част на Газа за четири часа всеки ден. Но не се говори за никакво примирие. Тел Авив обеща, че ще спаси еврейски заложници и ще ускори движението на жителите на Газа на юг от Ивицата.

Междувременно военният конфликт в Украйна продължава да бушува в различни региони на страната.

Как ще реагират по-нататък водещите държави в света на тези два конфликта? Какво ще се случи с международната обстановка в бъдеще? Още: Арабски анализ: Войната в Израел ще повлияе на глобалната позиция на САЩ

Остава една година до президентските избори в САЩ

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември следващата година. Тъй като трябва да изчакаме още една година, не можем да прогнозираме резултатите със сигурност. Засега знаем само че най-вероятно ще има „сблъсък между възрастни политици“ - президентът Байдън и бившия президент Тръмп: Байдън ще навърши 81 години на 20 ноември, а Тръмп вече е на 77 години.

В САЩ нараства загрижеността за здравето на Байдън, а Тръмп е изправен пред 4 наказателни обвинения. В момента обаче нито Демократическата, нито Републиканската партия са настроени да номинират други кандидати.

Според социологическите проучвания, ако сега двамата политици влязат в президентска битка, шансовете им за победа биха били приблизително равни. Анкета, публикувана от The New York Times на 5 ноември, показа Тръмп с предимство в 5 от 6-те така наречени „критични щати“ (Невада, Аризона, Пенсилвания, Мичиган, Джорджия и Уисконсин), които ще определят победата или поражението на кандидата.

Ако погледнете политическия дневен ред на всеки претендент, приоритетите на Тръмп са икономиката, имиграцията и израелско-палестинският въпрос. Байдън говори много за абортите и глобалната борба за демокрация.

Байдън срещу Тръмп

Вече стана ясно, че основна тема на изборните дебати е въпросът: какво ще направят двамата кандидати за военния конфликт в Украйна и боевете в Ивицата Газа?

Байдън продължава да подкрепя Украйна. От друга страна, много републиканци са все по-критични към неограничената помощ за Киев. Това е особено забележимо в Камарата на представителите, където републиканците вече имат мнозинство. Още: Изборите в САЩ - събитието, за което светът е затаил дъх

На 14 септември синът на Байдън Хънтър получи криминални обвинения, включително незаконно притежание на огнестрелно оръжие, това също стана част от политическата атака на Републиканската партия срещу действащия президент.

Тръмп се хвали, че ако стане президент, ще прекрати военния конфликт в Украйна до 24 часа. Наистина умората от Украйна напоследък широко се разпространява в САЩ и в Европа. Следователно има голям шанс подобни изявления на Тръмп да бъдат добре приети от западното общество. Сега мнозина говорят, че в Европа и САЩ се правят опити Украйна да бъде принудена да направи определени отстъпки и да ускори прекратяването на огъня.

Мощен фон за подобни настроения е скорошната внезапна и остра промяна на ситуацията в Близкия изток. Мощното произраелско лоби в Съединените щати се състои от множество еврейски организации, както и християнски евангелисти, които съставляват една четвърт от американското население. Ако американските избиратели бяха принудени да избират между Украйна и Израел сега, те биха избрали Израел без колебание.

По време на своя мандат като президент Тръмп следваше произраелска политика, като премести посолството на САЩ в Йерусалим и призна израелския суверенитет над сирийските Голански възвишения, които той окупира. И Тръмп все още се придържа към тази позиция, пише JB Press.

Байдън активно насърчава подкрепата за Израел, но броят на мюсюлманските избиратели в Америка нараства бързо. Ако произраелските гласове се насочат към Тръмп по време на изборите, Байдън ще трябва да разчита на гласовете на мюсюлманските избиратели. Те обаче остро критикуват Байдън, който изрази подкрепа за Израел, което в техните очи е голяма слабост на настоящия президент. Още: Да са стари и да не вземат общо над 20%: Как Путин подбира опонентите си за изборите

Дори ако израелската армия унищожи Хамас в брутална офанзива, тогава кой и как ще възстанови превърнатата в руини Газа? Израелските войски ще трябва да останат в сектора за продължителен период от време. И досега проект за следвоенното възстановяване на тази територия все още не е разработен. Очевидно Байдън и Тръмп ще водят противоположни политики.

И двамата кандидати вече ясно обмислят коя стратегия за двата военни конфликта е най-добра за спечелване на президентския пост. Независимо дали в Украйна или Близкия изток, мирът със сигурност не може да дойде без помощта на Съединените щати. Иронията обаче е, че пътят към мира ще се определи от резултата на президентските избори.

Зеленски е сериозно обезпокоен от умората на Запада

Украинският конфликт е в задънена улица. Въпреки че украинските въоръжени сили продължават да контраатакуват в Запорожие и Херсонска област, действията им далеч не са толкова успешни, колкото бяха първоначално планираните. Към момента Украйна си е върнала само 0,3% от територията, окупирана от Русия. Изтребителите F-16, предоставени на Киев от Европа и САЩ, няма да бъдат използвани в бойни действия до пролетта.

Поради драматичната промяна на ситуацията в Близкия изток, САЩ трябва да отделят допълнителни ресурси за подкрепа на Израел и не е ясно дали ще успеят да осигурят на Украйна оръжия и боеприпаси в същия обем, както до сега. Освен това фактът, че много избиратели, включително републиканци, дават приоритет на Израел, също работи срещу Зеленски.

Веднага след като Хамас предприе изненадваща атака срещу Израел, Зеленски призна правото на Израел на самоотбрана и приравни Русия с Хамас. Тъй като последвалите израелски ответни атаки доведоха до множество цивилни жертви, критичните гласове към Израел рязко нараснаха в Близкия изток. Така реториката на Зеленски се оказа негова сериозна грешка.

Русия заема пропалестинска позиция, като твърди, че именно западните страни са принудили Украйна да стане антируска и че Западът създава хаос в Близкия изток. Израел обаче е дом на голям брой евреи, емигрирали от Русия, възлизащи на около 15% от населението. Поради тази причина Русия поддържа тесни връзки с Израел. В този смисъл Москва има добри възможности да действа като посредник между Палестина и Израел.

За руското ръководство обаче днес не е лесно да намери баланс между тези две страни. В Русия обаче живеят много мюсюлмани и ако тя прояви разбиране към Израел, те ще въстанат срещу Москва. На 29 октомври се случи инцидент, когато група хора се опитаха да атакуват самолет, пристигащ от Израел на летище в Дагестан.

От гледна точка на Русия Западът се придържа към двойни стандарти в световната политика, но и от гледна точка на Запада Русия също се придържа към такива двойни стандарти. Факт е обаче, че по света има нарастващи гласове, които критикуват Запада и Израел по отношение на политиката им в Близкия изток. И това е в полза на Путин.

Сигурна ли е победата на Путин?

През март следващата година в Русия ще се проведат и президентски избори. На този етап изглежда ясно, че президентът Путин ще се кандидатира за президент и ще спечели. Но за да постигне смазваща изборна победа, Путин трябва да демонстрира и военен успех. По-специално, Русия засилва офанзивата си в четирите югоизточни региона на Украйна, които едностранно обяви за анексирани към нейната територия, с цел да я разшири. С наближаването на зимата Москва внимателно се подготвя за постигането на тази цел. Още: "Путин пак ще го направи": Клинтън предупреди за руска намеса в изборите на САЩ

Войната на Хамас с Израел днес е в центъра на световния интерес докато военният конфликт в Украйна получава все по-малко внимание. Точно това отговаря идеално на интересите на Русия.

Има възможност страните от ЕС да принудят Украйна да се съгласи на прекратяване на огъня поради „умора“ от подкрепата си за Киев. В този случай целта на Зеленски да върне Кримския полуостров може да не бъде постигната. За Путин това би разширило възможностите му по отношение на формата на прекратяването на огъня и той дори би могъл да твърди, че се гордее с резултатите от своята „специална военна операция”.

Русия е богата на енергийни и хранителни ресурси, а също така получава артилерийски снаряди и оборудване от Северна Корея и други страни. Освен това само една четвърт от страните по света участват в икономически санкции срещу Русия, което ги прави лесни за заобикаляне. Москва разполага с достатъчен военен потенциал и ядрени оръжия.

Във всеки случай съдбата на тези два военни конфликта най-вероятно ще се реши от президентските избори в САЩ и Русия.

Автор: Йоичи Масудзое

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари