Да са стари и да не вземат общо над 20%: Как Путин подбира опонентите си за изборите

4920
Да са стари и да не вземат общо над 20%: Как Путин подбира опонентите си за изборите
Снимка: Kremlin.ru

Политическият блок на президентската администрация на Русия, оглавяван от Сергей Кириенко, е взел решение за "спаринг партньори", които ще се "състезават" с диктатора Владимир Путин на президентските избори през 2024 г.

Кандидати над 50 г., за да не се окаже, че Путин е стар

Според два близки до Кремъл източника на независимата медия "Медуза", базирана в латвийската столица Рига, възрастта на кандидатите е била един от основните критерии за подбор. Сред регистрираните не трябва да има политици под 50 години. Присъствието на такива кандидати в бюлетината би могло да накара руснаците да мислят, че 70-годишният Путин "вече не е човекът, който дойде на власт с твърда ръка", твърдят източниците.

В момента президентската администрация очаква, че освен Путин на изборите ще има представители на три парламентарни партии - Комунистическата партия на Руската федерация, Либерално-демократическата партия и "Нови хора". Лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов обяви, че партията му няма да издига кандидат и ще подкрепи Владимир Путин, припомня "Медуза".

Путин трябва да спечели убедително

Планира се издирваният от Международния наказателен съд диктатор Владимир Путин да постигне "рекорден резултат" на предстоящите избори. Той трябва да получи повече от 80% от гласовете при избирателна активност над 70 на сто, твърдят източниците.

Трябва да се избегне повторение на историята с Павел Грудинин - тогава съгласуваният с Кремъл кандидат на Комунистическата партия започна внезапно да трупа рейтинг и президентската администрация трябваше да проведе пълноценна кампания на черен пиар срещу него. В крайна сметка той завърши с 12% подкрепа през 2018 г.

Снимка: Getty Images

Кои са другите кандидати?

Кремъл вижда Генадий Зюганов като кандидат от Комунистическата партия. "Зюганов е познат на президента, той има висок статут като партиен лидер, името му е познато на всеки избирател. В същото време има таван - Комунистическата партия на Руската федерация има солиден електорат, той няма да привлече нови избиратели", обяснява един от събеседниците на изданието, близък до президентската администрация. И добавя, че със Зюганов няма да има "такива ексцесии" като с Грудинин.

На президентските избори през 2008 г. Зюганов получава 17%, а през 2012 г. - 18%. Сега рейтингът му на доверие според центъра "Левада" е 3%, а този на Комунистическата партия (според ВЦИОМ) е 10,2%.

Кандидатът на либерал-демократите трябва да бъде лидерът на партията Леонид Слуцки - това иска Кремъл. Според източник, близък до президентската администрация, самият Слуцки желае да участва в изборите, "защото обича пиара".

"Медуза" цитира и човек, близък до ръководството на Либерално-демократическата партия, който потвърждава и добавя, че Слуцки "обича да блести в публичното пространство" и възнамерява да "повиши личната си слава". Със същата цел той в момента води партийните листи на регионалните избори. Само че личният рейтинг на Слуцки е нисък.

Сложен казус пред Путин

По-трудната част за Кремъл идва с кандидата на "Нови хора". Приближените на Путин биха искали партията да издигне своя председател - бизнесмена Алексей Нечаев. "Логиката е същата като при Слуцки - сериозен човек в сако, представителен, коректен. Но малко известен и не много харизматичен. Така че рейтингът да не дръпне нагоре и да не застраши Путин", обяснява един от източниците на изданието.

Този план обаче все още не е съгласуван със самия Нечаев. Твърди се, че той не иска да получава някакви трохи на изборите и накрая да му лепнат прякор "Леша 2%".

"Нечаев иска "Нови хора" да достигне поне трето място на изборите за Държавната дума (парламента - бел. ред.) през 2026 г. Той смята, че ниският му резултат на президентските избори ще попречи на тази цел", обяснява източник на "Медуза", близък до Кремъл.

Снимка: Getty Images

Алексей Нечаев предлага вместо себе си заместник-председателя на Държавната дума Владислав Даванков, който в момента се кандидатира за кмет на Москва. В Кремъл обаче не са доволни от тази кандидатура.

Възрастта тук явно е проблем - Даванков е на 39 години, обича пиара, може да говори нормално пред публика. "Ясно е, че той няма да получи голям процент, но един млад и активен кандидат може да накара избирателя да се замисли за възрастта на президента", казват източници на изданието. "Това ще бъде един неблагоприятен контраст. Не става въпрос за резултата на Путин на самите избори, а за перспективата след няколко години, когато ще се появят мисли, че Путин, разбира се, е свършил чудесна работа, но още няма да е дошло времето за някой по-млад. Участието на млади кандидати може да бъде катализатор на такива мисли", добавят те.

Какво руснаците не харесват у Путин?

Според проучване на Russian Field, проведено през май тази година, възрастта е третият най-популярен отговор на въпроса какво руснаците "не харесват" в действащия президент - по-напред са само "мекотата" на Путин (как се проявява тази "мекота", е напълно непонятно) и невниманието му към вътрешните работи на страната.

Няколко регионални служители и представители на "Единна Русия" - партията на Путин, интервюирани от "Медуза", потвърждават, че през последните няколко години руснаците наистина са започнали да се притесняват от възрастта на настоящия държавен глава.

Самите официални лица също започнаха да се отнасят по различен начин към Путин след 70-ия му юбилей. Ако преди това източници от Кремъл наричаха действащия президент "първи", "шеф", "върховен" или "татко", сега те най-често го наричат "дядо", пише "Медуза". Един от близките до Кремъл събеседници, запитан за причините за това, отговаря така: "Аз съм президент: "Ами, дядо, това е без негативизъм. Това е неговата възраст".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа