Призив: Г-7 да дари ваксини срещу коронавирус на нуждаещите се страни

1684
Призив: Г-7 да дари ваксини срещу коронавирус на нуждаещите се страни
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерите на богатите държави от Групата на седемте, известна като Г-7, трябва спешно да дарят ваксини срещу COVID-19, за да се избегнат ужасяващ резултат, подобен на този по време на испанския грип през 1918 г., при който загинаха 50 000 000 души, посочи пред Ройтерс ръководителят на Коалицията за иновационна епидемична готовност (CEPI), информира БНР. Досега коронавирусната пандемия е убила близо 3,7 милиона души в световен мащаб и е заразила повече от 170 милиона души, докато загиналите през 1918-1919 година бяха около 50 милиона, като се смята, че около една трета от световното население тогава е преболедувала испанския грип H1N1.

Но докато обществото се връща към подобие на нормалност в страни като САЩ и Великобритания благодарение на бързия процес на ваксинации срещу COVID-19, много други държави нямат достъп до същия голям брой ваксини. Ричард Хатчет, главен изпълнителен директор на CEPI, който също така съвместява и инициативата на ООН "КОВАКС" (COVAX) за достъп до ваксините, цитира примера на Перу, който наскоро ревизира броя на смъртните си случаи нагоре, превръщайки се в най-тежко засегнатата държава на глава от населението в света от Covid-19.

Борис Джонсън получи и втората доза ваксина срещу коронавирус

Британският премиер Борис Джонсън получи днес втора доза от ваксината на компанията AstraZeneca срещу коронавируса, предаде Ройтерс. П...

"Това е морален императив, ако искаме да избегнем ситуации като Перу, ако искаме да избегнем последици, които биха могли да си съперничат с грипа от 1918 г., трябва да изпратим ваксини в страните, за да защитят здравните си работници и да защитят уязвимото население“, посочи Хачет в интервю за Ройтерс. "Страните от Г-7 трябва да предприемат такава мярка", добави той.

Министрите на здравеопазването на Г-7 се срещнаха в Оксфорд, като Хачет призова лидерите на най-богатите държави в света да покажат "политическа смелост" да споделят ваксинационните дозите възможно най-скоро още на тяхната среща през следващата седмица. "Изчакването, докато най-лошото от пандемията свърши, и чак след това да се доставят ваксини срещу COVID-19, ще намали стойност на ваксините“, каза Хачет, добавяйки: "Срещите на Г-7 не винаги се случват при криза с глобални размери и историческо въздействие, като това е от решаващо значение", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com