"Пробива всичко!": Украйна продължава да надгражда старите си бронирани машини (ВИДЕО)

25758
"Пробива всичко!": Украйна продължава да надгражда старите си бронирани машини (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинският парад на самоделни бойни машини на пехотата продължава. Най-новата бойна машина на пехотата (БМП) от серията "Направи си сам" във въоръжените сили на Украйна стана от стария верижен влекач MT-ЛБ с нов купол.

В същото време, благодарение на дистанционно управляемия купол БМ-7, МТ-ЛБ може да стане най-тежко въоръженият от всички украински БМП, сглобени в авариен режим.

Куполът на БМ-7, който също е монтиран на украинските колесни бойни машини на пехотата БТР-4, разполага със стабилизирано 30-милиметрово автоматично оръдие. Стрелецът се прицелва дистанционно във видеоизлъчването от корпуса на БМ. Скорострелното оръдие пробива дървета, сгради и дори бетонни стени.

Разбира се, нито един нормален командир няма да изпрати леко защитен "мотоциклет" с 10-милиметрова броня в челна среща с вражески танкове или дори бойни машини на пехотата. Дори добре насочен картечар ще може да направи дупка в MT-ЛБ, ако има възможност.

Маневрен и с бърз огън

Въпреки това стабилизираното автоматично оръдие BM-7 направи БTР-4 едно от най-добрите украински средства за поддръжка на пехотата в хаотични градски боеве, където маневреността и скоростта на огъня - тоест способността за бърз отговор на изненади - понякога са по-важни от бронята. Още: Украинският огнен юмрук: Ключов елемент за украинската контраофанзива (ВИДЕО)

Нищо не може да попречи на MT-ЛБ-БM-7 да се превърне в отлична машина за градски условия. Основното нещо е дори да не се опитвате да се втурнете към него през минно поле или предварително насочена зона за унищожаване от артилерия: „тракторът” просто не може да защити тримата члена на екипажа, а да не говорим за десетте пътници.

Украинците вече използват резервни шасита MT-ЛБ, които украинската индустрия произвежда масово от 70-те до началото на 2000-те години, и това красноречиво говори за нуждите на Киев в продължителния конфликт.

Всеки говори за танкове, но ролята на БМП е не по-малка. При дългоочакваното украинско контранастъпление на юг става все по-ясно, че самата гъстота на отбранителните укрепления по близо хилядакилометровия фронт на практика не позволява бързи и далечни маневри и от двете страни.

Поради това настъпващите сили се придвижват бавно, а пехотата често се движи пеша, придружена от техника, като се старае да не пропусне и най-малката пролука във вражеските позиции. Ето защо през лятото на 2023 г. дори победа на бойното поле води само до напредване не повече от няколкостотин метра. 

Най-често това е пехотен бой. Затова най-търсени са бойни средства във формат БМП, които поддържат пехотата по най-директния начин. Такъв звяр не са очаквали: Украински робот ще преследва руснаците на фронта (ВИДЕО)

По тази причина Украйна поиска само 300 танка западно производство (от които досега бяха обещани 240), но с готовност прие подарък от около 2000 бойни машини на пехотата и тежко въоръжени бронетранспортьори - включително 350 от най-добрите американски верижни М-2 и колесни Strykers, 100 немски Marder и поне 50 шведски CV90, пише Forbes.

Колкото повече, толкова по-добре

Украинските сили се нуждаят от всякакви налични БМП. И колкото повече имат, толкова по-добре.

По огнева мощ МТ-ЛБ-БМ-7 превъзхожда предишната украинска БМП на базата на МТ-ЛБ: нейният дистанционно управляем купол е оборудван с 14,7 мм тежка картечница, но въпреки цялата си мощ не може да се нарече „градска резачка” като 30 мм автоматично оръдие.

Колко MT-ЛБ-БM-7 могат да произведат украинците зависи повече от купола, отколкото от корпуса. Складовете в цялата страна могат да съберат стотици, ако не и хиляди, неизползвани корпуси. Но куполите BM-7 са много по-малко на брой.

Но вече е очевидно, че украинската индустрия пести от всичко, за да произведе колкото се може повече МТ-ЛБ-БМ-7 и то възможно най-бързо. Ако куполът на БTР-4 все още има противотанкова ракетна установка, то MT-ЛБ няма.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com